'Top Greenchoice voerde wanbeleid'

Het bestuur van energiebedrijf Greenchoice heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vorige maand vastgesteld, ontdekte Het Financieele Dagblad in de rechtbankstukken. Vanwege de malversaties heeft het hof flink ingegrepen bij het bedrijf.

Op verzoek van minderheidsaandeelhouder Eneco heeft de Ondernemingskamer de huidige bestuurder ontheven van zijn functie en voor drie jaar een nieuwe bestuurder benoemd bij Greenchoice. Verder worden er drie commissarissen aangesteld bij het bedrijf. Tot nu toe had Greenchoice dergelijke toezichthouders niet, zo schrijft de zakenkrant.

Volgens de uitspraak van de Ondernemingskamer was er tussen juli 2007 en april 2012 sprake van wanbeleid. De bestuurders Michiel Rexwinkel, John Appeldoorn en Rob van Rees zijn hiervoor volgens het hof verantwoordelijk.

Een van de misstanden bij Greenchoice was het achterhouden van eindafrekeningen. Hiervoor kreeg het het energiebedrijf eind 2011 al een boete opgelegd van 7,2 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Alleen als klanten zelf vroegen om de eindafrekening, werd deze door Greenchoice opgestuurd.

De Ondernemingskamer heeft verder een onderzoek gelast naar het beleid van de onderneming in de afgelopen jaren, vanaf 2011. Mogelijk is er in die periode geld weggesluisd uit het bedrijf.