FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 augustus 2014

Iran verschafte rakettechnologie aan Hamas

Hamas kan Israël met raketten treffen dankzij wapentechnologie die Iran aan de militante Palestijnse groep heeft verschaft om zich tegen Israël te verdedigen. Dat heeft de vroegere commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohsen Rezaei, maandag tegen het Arabische kanaal van de Iraanse staatstelevisie gezegd.

"De raketten van het Palestijnse verzet zijn voortbrengselen van de overdracht van technologie door Iran", zei Rezaei, nu secretaris van de raad die de brug vormt tussen het Iraanse parlement en de Raad van Hoeders van de Islamitische Revolutie, tegen Al-Alam. "Wij moeten defensieve en militaire technologie aan de Palestijnen overdragen zodat zij onder de blokkade wapens kunnen bouwen en zichzelf kunnen verdedigen."

Hamas heeft in het recente conflict meer dan 3200 raketten naar Israël afgeschoten, waarvan sommige door het Israëlische IJzeren Koepel-systeem zijn neergehaald en een groot aantal in open terreinen is ingeslagen zonder veel schade aan te richten. Israël voerde sinds 8 juli meer dan 4600 luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Bij de gevechten kwamen meer dan 1880 Palestijnen en meer dan zestig Israëliërs om het leven.

Rezaei deed onlangs een beroep op president Hassan Rouhani om Hamas van luchtverdedigingssystemen te voorzien, als tegenzet voor de steun die de Amerikanen zouden geven om Israëls verdediging tegen raketten te versterken. Ook zou Hamas tunnels moeten aanleggen waarin burgers bij Israëlische luchtaanvallen zouden kunnen schuilen.

Rezaei ried Hamas aan om Israëlische militairen gevangen te nemen, om hen in de strijd tegen Israël als ruilmiddel te kunnen inzetten. "Hun soldaten vormen de zwakke plek van de Israëliërs. Als er twee of drie gevangen worden genomen, zullen alle zionisten zich overgeven."

Volgens Rezaei zal het Israël nooit lukken om Hamas te ontwapenen en van zijn raketten te ontdoen. "De zionisten hebben enkele tunnels ontdekt, maar ze kunnen nooit de hele Gazastrook omploegen. Plaatsen waar wapens worden geproduceerd blijven intact", zei hij.

Iran is een van de belangrijkste ondersteuners van Hamas. Behalve Hamas steunt Iran ook de sjiitische Hezbollah in Libanon.

De opperste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, deed vorige week een oproep aan alle moslims in de wereld om de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te helpen bewapenen, zodat zij zichzelf tegen Israël kunnen verdedigen.

Ernstig ongeluk schaatster Czerwonka

Schaatsster Natalia Czerwonka is bij een ongeluk ernstig gewond geraakt. De 25-jarige Poolse schoof tijdens een training met haar fiets onder een tractor en liep daarbij een wervelfractuur en hoofdletsel op.

Czerwonka heeft dit nieuws naar buiten gebracht via Facebook. Ze plaatste er een foto bij van haarzelf met een nekbrace. Het is nog niet bekend hoelang ze moet herstellen.

Czerwonka heeft de belangrijkste medailles gewonnen met de Poolse achtervolgingsploeg. Tijdens de Olympische Spelen in Sochi werd het team tweede achter Nederland. De ploeg pakte ook zilver een jaar daarvoor tijdens de WK afstanden

Extra voorlichting na dodelijk zwemongeluk Katwijk

De gemeente Katwijk, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Katwijkse Reddingsbrigade gaan zwemmers extra voorlichten over 'de gevaren van de zee'. Aanleiding is het zwemongeluk in de Zuid-Hollandse kustplaats van zondag, waarbij een vader en zijn 11-jarige dochter om het leven kwamen.

"Dit tragische ongeval geeft helaas weer aan dat de zee altijd gevaarlijk is", aldus de partijen maandag in een verklaring. "De onbekendheid met de zee maakt het nog gevaarlijker." De gemeente, de reddingsbrigade en de KNRM gaan onder meer flyers in meerdere talen verspreiden om inwoners en toeristen te wijzen op de gevaren van de zee.

Naast de Duitse vader en dochter kwamen deze zomer nog zes mensen om het leven bij een zwemongeval. Een 'vrij hoog' aantal, vindt Reddingsbrigade Nederland. De hulpdienst vroeg daarom eerder maandag al aandacht voor de afnemende zwemvaardigheid van Nederlanders.

Vuelta kondigt deelname Froome en Quintana aan

Chris Froome en Nairo Quintana rijden dit jaar de Vuelta. De Engelsman van Sky en de Colombiaanse Movistar-renner staan op een lijst van 25 renners die zich al hebben ingeschreven voor de Spaanse ronde, maakte de organisatie maandag bekend. Ook de Nederlanders Laurens ten Dam en Robert Gesink (beide Belkin) staan op die lijst.

Froome en Quintana gaan de strijd om de rode trui aan met onder andere Joaquim Rodriguez (Katjoesja), titelverdediger Chris Horner (Lampre-Merida), Cadel Evans (BMC) en Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step). In de sprints kunnen Mark Cavendish (OPQS), Peter Sagan (Cannondale), Nacer Bouhanni (FDJ) en Michael Matthews (Orica-Greenedge) van zich laten horen.

De Vuelta gaat op 23 augustus van start in Jerez de la Frontera. Ruim drie weken later finisht de ronde in Madrid.

De volledige lijst van renners die zich al hebben ingeschreven voor de Vuelta:

Chris Froome, Mikel Nieve (beide Sky), Nairo Quintana, Alejandro Valverde (beide Movistar), Joaquim Rodriguez (Katjoesja), Chris Horner (Lampre-Merida), Cadel Evans, Samuel Sanchez, Philippe Gilbert (allen BMC), Peter Sagan (Cannondale), Mark Cavendish, Rigoberto Uran, Tom Boonen, Tony Martin (allen Omega Pharma-Quick-Step), Thibaut Pinot, Nacer Bouhanni (FDJ), Warren Barguill (Giant-Shimano), Fabio Aru (Astana), Dan Martin, Andrew Talansky (beide Garmin-Sharp), Michael Matthews (Orica-Greenedge), Fabian Cancellara, Haimar Zubeldia (beide Trek), Laurens ten Dam, Robert Gesink (beide Belkin).

ATP haalt toernooi Tel Aviv van kalender

De ATP heeft het mannentennistoernooi van Tel Aviv dit jaar geschrapt. De tennisvakbond vindt de situatie te onveilig vanwege het conflict tussen Israël en Hamas. Het toernooi in Tel Aviv had van 15 tot en met 21 september gespeeld moeten worden. Het zou de eerste editie worden. Tel Aviv nam de plek op de kalender van het toernooi in Sint-Petersburg in.

ATP-baas Chris Kermode vindt het jammer dat het eerste ATP-toernooi in Israël sinds 1996 geen doorgang kan vinden. "De veiligheid van onze spelers, fans en iedereen die bij de organisatie betrokken is, is echter onze eerste prioriteit. We hopen volgend jaar terug te keren in Tel Aviv. In de tussentijd, en dat is veel belangrijker, hopen we dat er snel weer vrede is in de regio."

Laptop Ierse agent gevonden in Amsterdams bordeel

In een Amsterdams bordeel is vorige maand een laptop gevonden van de Ierse politie. Er staat vermoedelijk vertrouwelijke informatie op, schrijft de Ierse krant The Herald maandag. De Ierse politie doet samen met de Europese politieorganisatie Europol onderzoek naar de vondst.

De laptop is volgens de Ierse krant van een 'ervaren politieman'. Hij is nog niet verhoord. Het apparaat zat in een tas die door een medewerkster van het bordeel werd gevonden. Er zaten ook documenten in.

Het is niet duidelijk hoe de laptop in het bordeel is terechtgekomen. Het zou kunnen dat de tas is gestolen. De Nederlandse politie heeft de tas inmiddels teruggestuurd naar Dublin.

Zimbabwaanse brandstichter terug in cricketteam

De Zimbabwaanse cricketer Mark Vermeulen is opgeroepen voor de nationale ploeg. De stap is opvallend omdat de nu 35-jarige batsman in 2006 het bondsgebouw in brand heeft gestoken. In 2008 werd hij vanwege psychiatrische redenen vrijgesproken. Vermeulen had sinds 2004 al niet meer voor zijn land gespeeld in een meerdaagse wedstrijd.

Vermeulen liep in 2003 een schedelfractuur op en binnen een jaar gebeurde dat nogmaals. Het leverde hem epilepsie op. Die klachten en de problemen om ermee om te gaan zorgden ervoor dat hij in 2008 vrij werd gesproken van brandstichting.

Onlangs maakte hij een century voor Zimbabwe A, het tweede team van het Afrikaanse land. Dat leverde hem een selectie op voor de wedstrijden tegen Zuid-Afrika en Australië deze maand.

'Bier hoeft niet koud te zijn'

Het lijkt een van de ergste dingen te zijn die je kan gebeuren: je vrienden constateren dat jouw bier te warm is op je verjaardag. Eeuwige hoon is je deel. Maar is dit terecht? Volgens Biersommelier Gijs Troost niet. Bier en pils mogen best iets warmer geserveerd worden.

Op de sociale media schijnt het te jeuken van de klachten over koud bier. Met de huidige temperaturen en daarmee de verhoogde vraag kunnen koelinstallaties niet goed genoeg de enige taak uitvoeren die we van ze verlangen: koelen. Hierdoor wordt de bestelde goudgele rakker vaak niet op de ideale temperatuur van vijf graden Celsius naar binnen geslurpt.

Geen enkel punt volgens Gijs. "Voor de smaakbeleving hoeft het helemaal geen nadeel te zijn. Als pils een graad of tien is, dan heeft het veel meer smaak. De smaken komen beter vrij en daardoor proef je ook meer van alles wat er in bier zit", vertelt de zytholoog. Vooral de populaire speciale bieren kunnen zonder problemen op tien graden gedronken worden. "Die horen niet eens koud geserveerd te worden. Die zijn veel beter van smaak als ze warmer zijn".

Toch snapt Troost de klacht wel. "Als het warm is, bestel je pils juist als dorstlesser. Dan hoort je biertje natuurlijk niet lauw te zijn. Voor de consument is dat niet fijn: hij wil koud bier. En terecht".

Bertens strijdend ten onder in Montreal

Tennisster Kiki Bertens is maandag in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Montreal uitgeschakeld. De Tsjechische Klara Koukalova bleek in een spannende wedstrijd net iets te sterk: 5-7, 6-7 (5). Bertens was via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi in de Canadese stad.

In de eerste set kwam Bertens meteen op een break achterstand. Ze trok de stand gelijk en brak zelfs door naar een 5-4 voorsprong. In plaats van de set uitserveren incasseerde de Wateringse haar derde break van de set en even later ook haar vierde zodat ze met 7-5 de set verloor.

In het tweede bedrijf was Koukalova, de nummer 35 van de wereld, ook eerder bij de les dan de 44 plaatsen lager gerangschikte Nederlandse. Weer maakte Bertens een vroege break achterstand ongedaan om vervolgens twee keer een break voorsprong uit handen te geven. Weer had ze geserveerd voor de set. In de tiebreak kwam Bertens op 2-0 voor om daarna vijf punten op rij te verliezen en daarmee was het pleit beslecht.

Evers zwemt wereldrecord op 100 meter rugslag

Tijdens de middagsessie van de eerste dag van het EK zwemmen voor gehandicapten in Eindhoven heeft Marc Evers in de klasse S14 een wereldrecord gezwommen op de 100 meter rugslag. Het vorige record was met 1.00,96 al in handen van Evers, maar hij wist dit te verbeteren naar 1.00,44. Het zilver en brons ging naar de Britse heren Jack Thomas (1.03.44) en Aaron Moores (1.03.50).

Bij de dames wist Marlou van der Kulk niet te winnen op dezelfde afstand en klasse. De wereldrecordhoudster bleef steken op een zilveren medaille in 1.08,26. Het goud ging naar de Russische Valeriia Shabalina die met 1.06,72 slechts 0,02 boven het wereldrecord bleef. Het brons ging naar de Britse Jessica-Jane Applegate in 1.08,57.

Michael Schoenmaker kon het op de 100 vrij in de klasse S4 helaas niet waarmaken. Hij ging als eerste de finale in, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een vierde plaats in 1.30,42. Het goud ging naar de Oekraïner Andrii Derevinskyi (1.28.36), zilver was voor de Fransman David Smetanine in 1.28.68 en brons was voor de Spanjaard Richard Oribe (1.29.57).

Zilver was er bij de dames op de 100 vrij in klasse S4 voor Lisette Teunissen. Met 1.36,73 behaalde zij een seizoens-PR en wist de een klasse lager geclassificeerde Olga Sviderska achter zich te houden. Het goud was voor de Italiaanse Arjola Trimi die slechts een halve seconde boven het wereldrecord van Teunissen bleef. In deze gecombineerde wedstrijd werd in de klasse S1 ook nog twee wereldrecords gezwommen door de Noorse Ingrid Thunem, halverwege klokte zij 53,92 en zij finishte in 1.56.51.

Op de 100 meter rugslag in de klasse S8 kwamen twee Nederlandse dames aan de start. Lisa den Braber en Romy Pansters eindigden in respectievelijk 1.31,87 en 1.36,17 als zevende en achtste. 

Olivier van de Voort werd in de finales zevende op de 50 meter vrijslag in de klasse S10. Zijn 26,39 was een fractie langzamer dan vanochtend (26,14). Het goud was voor de Rus Dmitry Grigorev in een Europees record van 24,37. Het zilver ging naar landgenoot Dimitry Bartasinskiy in 24,96, het brons was voor de Spanjaard David Levecq in 25,04. 

Bij de dames won de inmiddels voor Nederland uitkomende Summer Mortimer. Nadat zij vanochtend al een Europees record (28,30) zwom wist zij die vanavond te verbeteren naar 28,12. Het zilver ging naar Nina Ryabova in 28,56 en het brons was voor de voormalig Europees recordhoudster Elodie Lorandi (28,64) uit Frankrijk. Chantal Molenkamp werd vierde in een nieuw persoonlijk record van 28,85. Marije Oosterhis evenaarde haar PR en werd vijfde.

Marc Evers
Marc Evers viert zijn gouden medaille op de 100 meter rugslag tijdens de Paralympische Spelen 2012. (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

Woods sluit deelname aan PGA Championship niet uit

Tiger Woods heeft deelname aan het PGA Championship nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. Dat heeft zijn zaakwaarnemer maandag aan de Amerikaanse sportzender ESPN laten weten. De Amerikaanse golfer moest zondag bij de Bridgestone Invitational opgeven met een rugblessure. Het PGA Championship, het laatste majortoernooi van het jaar, begint donderdag.

Volgens Woods' zaakwaarnemer is het nog te vroeg om een beslissing over deelname van zijn cliënt te nemen. "Hij moet rusten en behandeld worden en dan later evalueren", schreef Mark Steinberg in een sms'je. "Het is zinloos om die beslissing nu te nemen zonder hem de tijd te geven. Vandaag komt er geen bericht, misschien zelfs morgen nog niet."

Woods werd vijf maanden geleden geopereerd aan zijn rug en was in Akron aan zijn derde toernooi bezig sinds zijn rentree. Tijdens zijn laatste ronde schoot de pijn er in bij een bunkerslag en na de afslag op de achtste hole hield Woods het voor gezien.

'Gamen nauwelijks invloed op scholier'

Uit Brits onderzoek blijkt dat gamen weinig invloed heeft op scholieren. De respondenten die weinig games spelen bleken iets tevredener te zijn met hun leven en iets meer sociale vaardigheden te bezitten, maar het verschil is klein.

Doctor Andrew K. Przybylski onderzocht ongeveer 5000 Britse scholieren met een leeftijd tussen de tien en vijftien jaar. Het doel was te onderzoeken in hoeverre de hoeveelheid tijd gespendeerd aan gamen invloed heeft op positieve of negatieve psychosociale veranderingen.

Uit het onderzoek blijkt dat de relatie tussen hoeveelheid gamen en psychosociale aanpassing klein maar significant is. Er wordt verder weinig gezegd over eventueel oorzaak en gevolg. Er is alleen geconstateerd dat kinderen die weinig gamen sociaal een klein beetje beter aangepast zijn en minder moeite hebben met vriendschappen. Verder zegt Przybylski dat gamen sowieso weinig invloed heeft op kinderen. Zaken als familieomstandigheden, relaties op school en de materiële situatie zijn veel belangrijker.

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van verschillende vragenlijsten om uiteenlopende facetten te kunnen meten, zoals hoe lang kinderen per dag gamen en hoe 'aangepast' zij zich gedragen. Het onderzoek wordt volgende week gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

[Update] Witte Xbox One gezien in webwinkel

[Orgineel bericht] Het lijkt er op dat Microsoft binnenkort de witte uitvoering van hun Xbox One gaat aanbieden in verscheidene webwinkels. Franse retailer Micromania plaatste een witte Xbox One-bundle in hun webshop.

Het blijkt bij Micromania te gaan om een bundle van een witte Xbox One in combinatie met de game Sunset Overdrive. Dit pakketje moet bij hen €399,99 gaan kosten.

Sony maakte recentelijk al aanstalten om hun witte variant van de PlayStation 4 op de markt te brengen, dus wellicht horen we meer over de witte tegenhanger van Microsoft op de Gamescom volgende week.

[Update] Een woordvoerder van Microsoft heeft aangegeven dat wij binnenkort een witte Xbox One in de schappen mogen verwachten. Een exacte datum is niet bekend. De witte Xbox One zal twee bundels krijgen. Een bundel met Madden NFL 15, en een bundel met de game Sunset Overdrive.

De Madden NFL 15-bundel zal $399,00 kosten. Deze Kinect-loze bundel bevat een digitale versie van Madden NFL 15 met drie 'Pro packs', voor het Madden Ultimate Team. De prijs voor de Sunset overdrive-bundel is nog niet bekendgemaakt.

De Jong neemt na topper tegen PSV afscheid in Arena

Siem de Jong neemt op 24 augustus afscheid van het Ajax-publiek. Na de topper tegen PSV wordt de 25-jarige middenvelder op het veld in de ArenA bedankt voor zijn inzet voor de Amsterdamse club. Dat heeft Ajax maandag bekendgemaakt. De aanvoerder van de Amsterdammers maakte onlangs de overstap naar Newcastle United.

De 25-jarige De Jong werd weggeplukt uit de jeugdopleiding van De Graafschap en debuteerde in september 2007 in het eerste team van Ajax. In totaal speelde hij 244 officiële wedstrijden en scoorde hij 78 keer. De Jong won in 2010 de KNVB-beker en de vier jaar daarna de landstitel in dienst van de hoofdstedelingen.

Oekraïense militairen steken Russische grens over

Meer dan vierhonderd Oekraïense militairen zijn de grens met Rusland overgestoken. Dat heeft het hoofd van de Russische grensbewaking in de regio Rostov, Vasili Malajev, maandag gezegd. Volgens Malajev gaat het om overgelopen militairen.

Het Oekraïense leger heeft bevestigd dat een deel van een brigade waarschijnlijk de grens is overgestoken, maar stelde dat de militairen hiertoe werden gedwongen doordat ze werden beschoten door rebellen en door hun munitie heen waren.

Malajev zei dat maandag om precies te zijn 438 Oekraïense militairen in Rusland waren aangekomen en dat hun van Russische zijde een veilige doortocht was geboden. Van hen zijn 180 militairen op hun eigen verzoek in bussen teruggebracht naar Oekraïne, aldus Malajev. Het Russische ministerie van defensie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Van Oekraïense zijde werd een andere lezing gegeven. Leden van de 72e brigade kwamen zwaar onder vuur te liggen van separatisten, zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkovski. De beschietingen, waarbij de rebellen tanks, mortieren, artillerie en raketwerpers gebruikten, duurden vier uur. De brigade werd uiteindelijk gedwongen zich in twee groepen te splitsen, aldus Dmitrasjkovski. Een van de groepen zou door haar munitie heen zijn geraakt, haar positie hebben verlaten en aan de Russische kant van de grens terecht zijn gekomen.

Het Russische persbureau Interfax meldde maandag dat de Russische luchtmacht deze week oefeningen houdt in het midden en westen van het land. De oefeningen duren van maandag tot en met vrijdag en er zijn meer dan honderd gevechtsvliegtuigen en -helikopters bij betrokken, zo werd gezegd. Het bericht kan de angst doen aanwakkeren dat Rusland zich erop voorbereidt een militaire vuist te maken in Oekraïne.

Estse drieling loopt marathon op EK atletiek

Op de deelnemerslijsten voor het Europees kampioenschap atletiek staan een aantal opvallende namen. Het gaat daarbij vooral om Leila, Liina en Lily Luik uit Estland. De drie marathonloopsters zijn niet alleen zussen, maar ze vormen zelfs een drieling, voor zover bekend een unicum op een groot toernooi.

De gezusters Luik zijn geboren op 14 oktober 1985 en horen alledrie bij de beste marathonloopsters van het land. Leila en Liina maakten eerder dit jaar hun debuut op een internationaal toernooi, door samen als 45e en 46e over de streep te komen van het WK halve marathon in Barcelona. 

De zussen hebben allemaal al marathonervaring in Nederland opgedaan. In 2012 werd Leila in Amsterdam zesde, twee plaatsen voor Liina, die eerder dat jaar al twaalfde werd in Utrecht. Lily liep vorig jaar naar de zestiende plek in de marathon van Rotterdam. Liina en Lily hebben in de afgelopen twee jaren Estland vertegenwoordig op het Europees kampioenschap voor landenteams, op de 3 en 5 kilometer.

Sandra Bullock is best verdienende actrice

Sandra Bullock voert dit jaar het lijstje van Forbes aan met de best verdienende actrices. Tussen juni 2013 en juni 2014 sprokkelde de 50-jarige actrice volgens het zakenblad naar schatting 51 miljoen dollar bij elkaar. Haar rol in de met zeven Oscars bekroonde film Gravity droeg daar voor een groot gedeelte aan bij.

De tweede plek wordt ingenomen door Jennifer Lawrence, die zo'n 34 miljoen dollar op haar rekening liet bijschrijven. Zij wordt gevolgd door Jennifer Aniston, die 31 miljoen dollar verdiende.

De lijstaanvoerder van vorig jaar, Angelina Jolie, is nu samen met Cameron Diaz terug te vinden op de vijfde plek. Beide actrices verdienden achttien miljoen dollar. Jolie ging er een stuk op achteruit, want een jaar eerder verdiende ze nog 33 miljoen dollar.

Wasteland 2 met een maand uitgesteld

Wasteland 2, de voor velen langverwachte post-apocalypstische RPG, is uitgesteld omdat het voor ontwikkelaar inXile niet mogelijk is om het spel in augustus in de schappen te krijgen.

Met behulp van Kickstarter werd in 2012 binnen een paar dagen genoeg geld opgehaald voor de ontwikkeling van het tweede deel van Wasteland. Het origineel, dat al in 1988 uitkwam, gooide destijds hoge ogen vanwege de makkelijke gameplay, een ontzettend uitgebreid plot en voor die tijd uitstekende graphics.

Ondanks dat alles zo goed als klaar is, blijken er wat problemen te zijn met de verspreiding van de fysieke schijfjes. Gelukkig is er vanwege deze kleine tegenslag nog geen reden voor paniek. In plaats van augustus moet de game nu de eerste of de tweede week van september op de markt komen voor Windows, Linux en Mac OS X.

Wasteland 2

Duitsland en Frankrijk herdenken uitbreken WO1

Voormalige vijanden hebben maandag herdacht dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) uitbrak. In Luik kwamen Franse, Britse, Duitse en Belgische afgevaardigden bijeen om de huidige vrede en verbondenheid te onderstrepen.

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde verwelkomden de buitenlandse gasten voor een ceremonie bij een monument ter ere van de militairen en de gevallenen. Daar gaven leiders toespraken. Een dag eerder ontmoetten de Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck elkaar. Hun innige omhelzing onderstreepte de opnieuw de huidige Frans-Duitse vriendschap, die volgde op twee bloedige conflicten.

Op 4 augustus 1914 viel Duitsland het neutrale België binnen. De invasie was onderdeel van een geplande aanval op Frankrijk. Nog voor de dag voorbij was had Groot-Brittannië zich ook in de strijd gemengd. In de Eerste Wereldoorlog kwamen negen miljoen militairen en vijf miljoen burgers uit 28 landen om het leven.

Identiteit vijfde vuurwerkgooier bekerfinale bekend

De politie weet wie de vijfde Ajaxfan is die wordt gezocht voor de ongeregeldheden in april in de Kuip bij de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer. Hij moet zich bij de politie melden.

Van vijf relschoppers werden vorige week foto's op internet gezet omdat de politie ze op de in het stadion gemaakte beelden niet kon herkennen. Vier van hen meldden zich nog dezelfde dag. De identiteit van de vijfde kon na tips worden achterhaald.

De politie gaat donderdag opnieuw foto's van verdachten online zetten. Relschoppers die dat willen voorkomen moeten zich voor die tijd vrijwillig bij de politie melden.

Supporters van Ajax misdroegen zich tijdens de met 5-1 verloren bekerfinale in Rotterdam door met vuurwerk te gooien en stoeltjes en toiletten te vernielen. De schade bedroeg zo'n 66 duizend euro.

Naast de vier relschoppers wier foto werd gepubliceerd werden vorige week nog 23 verdachten aangehouden. Verdachten die niet thuis waren kregen een brief met een datum waarop ze zich alsnog moeten melden.

Alle verdachten mogen tijdens wedstrijden van Ajax niet bij de Arena en in het centrum van Amsterdam komen. Ze hebben van de KNVB bovendien een algeheel stadionverbod van drie jaar gekregen. In november moeten ze zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam.

Brandweerduiker omgekomen bij reddingsactie

Een duiker van de brandweer is maandagmiddag omgekomen bij een reddingsactie in Koedijk. In de Noord-Hollandse plaats was een auto te water geraakt. Bij een poging een inzittende uit het voertuig te halen, raakte de duiker onwel, meldt de veiligheidsregio.

Personeel van een traumahelikopter heeft de brandweerman nog gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten. Hij overleed ter plekke. Hulpverleners worden opgevangen. Het vaarverkeer op het Noordhollands Kanaal is stilgelegd. De Kanaaldijk, waar het incident plaatsvond, is afgesloten.

De toestand van de persoon die uit de auto is gehaald, is vooralsnog niet bekend.

Veel minder aangiften zakkenrollerij rond Gay Pride

De politie heeft vorige week tijdens de Gay Pride in Amsterdam veel minder aangiften van zakkenrollerij binnengekregen in vergelijking met vorig jaar. Stond de teller vorig jaar nog op 682 aangiften, dit jaar deden slechts 161 mensen aangifte van zakkenrollerij. Dat meldt de politie in de hoofdstad maandag.

De politie verwacht dat het aantal aangiften de komende dagen nog iets stijgt, omdat mensen soms pas later aangifte doen. Maar toch wil ze de 'voorzichtige verwachting uitspreken' dat het aantal slachtoffers fors is gedaald.

Ook het aantal gearresteerde zakkenrollers daalde. Vorig jaar werden nog 44 verdachten ingerekend, tegenover negentien dit jaar. Het Openbaar Ministerie komt later deze week met informatie over de afhandeling van de aangehouden verdachten.

Om de hoge cijfers van vorig jaar terug te dringen, heeft de politie dit jaar intensief samengewerkt met onder meer de gemeente, het OM, de organisatie van de Gay Pride en horecagelegenheden. Samen met Koninklijke Horeca Nederland werd bovendien een campagne gelanceerd die bezoekers van de Gay Pride moest wijzen op het risico van zakkenrollerij.

Verder werd in de late avonduren en tijdens de eerste uren van de nacht extra toezicht gehouden op drukke horecapleinen. Zakkenrollers bleken daar vorig jaar tijdens die uren hun slag te slaan. Ook werden tijdens de Gay Pride verkeerscontroles gehouden op de wegen naar Amsterdam om te kijken of er bekende zakkenrollers in de auto's zaten.

Drie acteurs Big Bang Theory akkoord over contract

Drie hoofdrolspelers van The Big Bang Theory hebben afgelopen weekeinde een akkoord bereikt over nieuwe driejarige contracten met producent Warner Bros Television. Jim Parsons, Johnny Galecki en Kaley Cuoco-Sweeting gaan fors meer verdienen. Dat schrijft film- en tv-site Deadline op basis van ingewijden.

De opnames voor het achtste seizoen van The Big Bang Theory werden vorige maand voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat de acteurs loonsverhoging vroegen. Warner Brothers wilde daar in eerste instantie niet aan toegeven, maar naar verluidt gaat het drietal nu een miljoen dollar per aflevering verdienen in een reeks van 72 afleveringen in seizoen acht, negen en tien. Mogelijk komt er ook nog een elfde seizoen. Eerder kregen de drie 350.000 dollar per aflevering.

Naast de salarisverhoging zouden ze ook nog andere deals hebben gesloten met Warner Brothers, zoals een groter aandeel in de show. De drie sprokkelen volgens Deadline elk minstens negentig miljoen dollar bij elkaar tijdens de duur van het nieuwe contract.

De twee overige hoofdrolspelers van The Big Bang Theory, Simon Helberg and Kunal Nayyar, zitten ook dicht bij een nieuwe overeenkomst. Als de twee voor woensdag tot een akkoord komen, lopen de opnames voor seizoen acht slechts een week vertraging op. De eerste aflevering moet op 22 september op tv komen.

Oud-bondscoach Grieken acht duels geschorst

De Portugees Fernando Santos is voor acht duels geschorst door de FIFA. Op het afgelopen WK, toen Santos bondscoach was van Griekenland, misdroeg hij zich tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica. De scheidsrechter stuurde hem na de verlenging naar de kant, maar hij weigerde in eerste instantie te vertrekken. Volgens de wereldvoetbalbond heeft hij zich 'verschillende keren onsportief gedragen tegen de scheidsrechters'.

De uitsluiting van acht duels geldt alleen voor wedstrijden waarin Santos als bondscoach optreedt. Wanneer dat zou zijn, is onduidelijk. Het contract van de 59-jarige Portugees bij Griekenland liep na het WK af.

Ook de Italiaanse teamarts Aldo Esposito kreeg een forse schorsing van de FIFA opgelegd. Hij mag zes wedstrijden van de Azzurri niet op de bank zitten. Esposito werd naar de tribune verwezen tijdens Italië - Uruguay, de wedstrijd waarin Luis Suarez zijn tanden in de Italiaan Giorgio Chiellini zette.

Claudio Marchisio werd tijdens Italië - Uruguay met rood naar de kant gestuurd. Hij mist de eerste EK-kwalificatiewedstrijd van de Italianen op weg naar het eindtoernooi van 2016. Op 4 september, als Nederland tegen Italië oefent, kan hij dus wel van de partij zijn.

Ante Rebic mist het eerste EK-kwalificatieduel van Kroatië tegen Malta. Hij kreeg tegen Mexico rood. Antonio Valencia mist de eerste wedstrijd van zijn Ecuador op de Copa America in juni volgend jaar. De vleugelspits van Manchester United had tegen Frankrijk een rode kaart ontvangen.

BioShock naar iOS

Kunnen jullie je de teaser nog herinneren die twee week geleden de revue passeerde? FOK!ker Perkunas zat er niet ver naast, het bleek namelijk een tease te zijn voor een heuse iOS-versie van de originele BioShock. Dat hadden we natuurlijk ook wel kunnen raden met de 'bite the apple'-referentie... 

Eurogamer had de 'eer' om een uurtje BioShock te spelen op de iPad. Hoewel de graphics wat teruggeschroefd zijn en de touch-controls natuurlijk niet ideaal zijn, was de totale indruk niet geheel negatief. Schijnbaar is het 2K Games gelukt om de BioShock-ervaring redelijk geloofwaardig naar de iDevices te porten.

De port naar iOS is compatible met iPad 4, iPad Mini 2 en iPad Air, evenals iPhone 5, 5S en 5C. Er is nog niets losgelaten over een releasedatum of prijs.

Vorm geniet van eerste dagen bij Spurs

Michel Vorm begint aan een nieuw avontuur. De sluitpost van Oranje maakte onlangs de overstap van Swansea City naar Tottenham Hotspur.  "Tottenham is in mijn ogen een van de beste clubs in de Premier League. Als je bij zo'n ploeg kan tekenen, met alle kwaliteit die aanwezig is, dan is het een makkelijke keuze", zegt Vorm tegen Spurs TV.

"Ik kijk er heel erg naar uit naar alles. White Hart Lane, dit geweldige trainingscomplex, het trainen met deze uitstekende selectie en de grote wedstrijden tegen Chelsea en Arsenal", vervolgt de doelman die voor een nog onbekend bedrag van Swansea City naar Spurs verhuisde.

"Het is allemaal nieuw voor me. Er zijn spelers die al eerder bij een grote club zaten en voor hen zal het waarschijnlijk wat makkelijker zijn. Ik moet het allemaal nog meemaken."

Vorm blikte ook nog terug op het WK, waar hij als reservedoelman nog een paar minuten in actie kwam tijdens de troostfinale. "Ik heb nauwelijks gespeeld, maar de wedstrijden tegen al die toplanden waren ook voor mij geweldig. Het was een voorrecht om met deze ploeg het WK mee te maken en ik heb er ontzettend van genoten."

Rugbysters verder zonder Van Harskamp

In hun jacht op een olympisch ticket voor Rio 2016 moeten de Nederlandse rugbyvrouwen het doen zonder Kelly van Harskamp. De sterspeelster van het Sevens-team, een rugbyvariant die debuteert in het olympisch programma, maakte dat maandag via de website van de Nederlandse Rugby Bond (NRB) bekend. Van Harskamp zegt niet meer de motivatie te kunnen opbrengen om fulltime met haar sport bezig te zijn.

"Rugby is en blijft voor mij de allermooiste sport die er bestaat, maar ik was niet meer gelukkig als topsporter. Om maximaal te kunnen presteren moet ik dag in dag uit alles kunnen geven en de laatste periode had ik hier steeds meer moeite mee", verklaarde Van Harskamp die niet uitsluit dat ze in een later stadium terugkeert in het team.

Jóhannsson: "Ik wil topscorer worden"

Aron Jóhannsson hoopt komend seizoen hoge ogen te gooien in de Eredivisie. De spits van AZ hoopt Alfred Finnbogason op te volgen als topscorer van Nederland. Jóhannsson (23) werd vorig seizoen met zeventien doelpunten derde op de topscorerslijst.

De Amerikaan met IJslandse roots moest Finnbogason (sc Heerenveen, 29 goals) en Graziano Pellè (Feyenoord, 23) voor zich laten in het topscorersklassement. Beide spitsen vertrokken deze zomer uit Nederland.

"Dit seizoen wil ik topscorer van de Eredivisie worden. Daar ga ik volledig voor", zei Jóhannsson op de clubsite van AZ. "Ik kan nu nog moeilijk inschatten wanneer ik weer speelklaar ben. Als het aan mij zou liggen, zou dat bij de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo al zo zijn. Of in ieder geval bij de tweede, thuis tegen Ajax."

De Amerikaans international is op de weg terug van een enkelblessure. De eerste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo komt nog te vroeg voor de centrumspits. AZ gaat zaterdag op bezoek in het Polman Stadion. Jóhannsson hoopt de thuiswedstrijd tegen Ajax (17 augustus) te halen.

"We moeten afwachten of dat realistisch is. Ik doe mijn best", aldus de aanvaller van AZ, die mede door de enkelklachten slechts één keer in actie kwam op het afgelopen WK. "Ik kon in ieder geval niet altijd honderd procent geven tijdens de trainingen", besluit Jóhannsson, die met de Verenigde Staten in de achtste finales strandde.

Britse kunstenaar hekelt museumbezoek kinderen

Musea zijn volgens de Britse kunstenaar Jake Chapman geen geschikte plaats voor kinderen. Als het aan hem ligt laten ouders hun kroost voortaan thuis als ze een dagje cultuur gaan snuiven. Hij vindt het arrogant als ouders denken dat hun kinderen het werk van artiesten als Jackson Pollock en Mark Rothko begrijpen.

De kunstenaar, die met zijn broer het duo Jake en Dinos Chapman vormt, zegt het een belediging te vinden als kinderen voor een schilderij van Pollock staan, schrijft de Britse krant The Independent.

Naast het idee dat kinderen kunst zouden begrijpen heeft Chapman ook geen goed woord over voor mensen die de eenvoud van het werk van Henri Matisse vergelijken met kinderwerk. "Er is geen verband. Iedereen die zegt dat het er wel is, is een dorpsgek. Het is belachelijk om te zeggen."

Zelf heeft de kunstenaar drie kinderen. Met zijn broer maakt hij vaak werken die choqueren. Zo maakten ze in 2012 in midgetgolfbaan waarin onder meer een balletje door de maag van Hitler geschoten moest worden. Het duo werd in 2003 genomineerd voor de Turner Prize.

Ruzie over eeuwenoude beelden met tanga en boa

In Italië is ophef ontstaan over fotograaf Gerald Bruneau. De Andy Warhol-adept fotografeerde fragiele beelden uit de Griekse oudheid uitgedost met een roze boa, een bruidssluier en een tanga met tijgerprint. Het museum in Reggio Calabria waar de beelden staan had Bruneau toestemming gegeven, maar Simonetta Bonomi, hoofd van de archeologische afdeling, zegt niets te weten van de boa en string, laat ze aan het Italiaanse persbureau ANSA weten.

Bruneau kleedde eerder al het beeld Paolina Broghese aan met een rode tule. Naar aanleiding van die foto's zegt Bonomi toestemming te hebben verleend voor de foto's van de bronzen krijgers met een witte sluier. "Ik hou ervan om te provoceren", zei Bruneau zondag over zijn werk. De foto's werden gepubliceerd op een Italiaanse website.

Bonomi vindt de foto's van de opgedirkte bronzen beelden van Riace smakeloos en schrok toen ze de fragiele beelden, die tweeduizend jaar onder water hebben gelegen, zag. "Zonder mijn medeweten nam hij de andere foto's, die vreselijk zijn", vertelt Bonomi. "Toen de bewakers zagen wat er gebeurde, hebben ze hem tegengehouden, maar toen had hij al een paar foto's genomen."

De zogenoemde Bronzen van Riace zijn erg kwetsbaar. Ze werden in 1972 gevonden door een sportduiker in het Italiaanse dorpje Riace. Bezoekers van het museum krijgen twintig minuten de tijd om naar de beelden te krijgen, maar mogen niet langer bij de beelden blijven om ze te beschermen. De beelden zijn een grote trekpleister voor het Zuid-Italiaanse stadje.

Vakoc maakt indruk met ritzege in Polen

De Tsjech Petr Vakoc heeft maandag op verdienstelijke wijze de tweede etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Omega Pharma-Quick-Step bleef als enige over van een kopgroep van drie en bleef het peloton voor in de straten van Warschau. Hij neemt de leiderstrui over van de Wit-Rus Yauheni Hutarovich.

De 22-jarige Vakoc reed bijna de gehele dag in de aanval. Kort na vertrek uit Torun sprong de eerstejaarsprof samen met Przemyslaw Kasperkiewicz en Bartlomiej Matysiak weg. Na de laatste tussensprint op dertig kilometer van het einde ging hij alleen verder. Dat zou het begin worden van een indrukwekkende solo.

Hoewel onder meer Belkin veel in het werk stelde om Vakoc terug te halen, hield de Tsjech stand. De Australiër Michael Matthews spurtte op 21 seconden naar de tweede plaats, voor de Belg Boris Vallée en Ramon Sinkeldam. Theo Bos wist zich niet in de sprint te mengen.

In het klassement heeft Vakoc 27 tellen voorsprong op Hutarovich, die zondag in extreme weersomstandigheden de zege greep. De Ronde van Polen duurt tot en met zaterdag.

Man bijt vingertopje af bij concert Beyoncé

De politie heeft afgelopen weekeinde een 25-jarige man opgepakt die een vingertopje van een andere man had afgebeten bij een optreden van Beyoncé en Jay-Z. Dat meldt CBS Los Angeles. De bijter kreeg ruzie met zijn slachtoffer nadat hij eerst diens vriendin had betast.

De dader werd opgepakt en de vriend van de betaste vrouw moest naar een ziekenhuis. Het bijtincident vond plaats bij het eerste van de twee optredens die Jay-Z en Beyoncé zaterdag en zondag gaven in de Rose Bowl in Pasadena. De twee zijn bezig met hun gezamenlijke On the Run Tour. Of ze het einde van die toer halen is niet zeker, aangezien het volgens ingewijden zo slecht gaat tussen de twee dat de laatste vier concerten in gevaar zijn.

Spermabanken gaven foute informatie over donoren

Spermabanken hebben jarenlang fouten gemaakt bij anonieme donaties. Over donorkinderen uit de jaren tachtig en negentig werd vaak verkeerde informatie over de donor verstrekt, blijkt uit dna-onderzoek door FIOM, dat zich bezighoudt met afstammingsvragen.

Vrouwen werd bovendien beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Ze zijn echter 'besodemieterd' door de spermabanken, zegt FIOM-projectleider Hans van Hooff maandagavond in Eenvandaag.

De veertigduizend kinderen die tot juni 2004 in Nederland zijn verwekt met zaad van anonieme donoren hebben volgens FIOM geen of nauwelijks toegang tot hun afstammingsgegevens. FIOM ontwikkelde daarom een databank waarmee donorkinderen hun biologische vader en broers en zussen kunnen opsporen.

Door matches via de databank blijkt eerder verstrekte informatie over de donor 'in vele gevallen' niet te kloppen. Zo bleek bij 24 van de 34 onderzochte kinderen die dachten volle broers of zussen te zijn dat ze niet dezelfde donor hebben.

Sinds de oprichting van de databank in 2010 hebben 660 mensen een dna-profiel laten maken. Dat leidde tot 67 matches tussen donoren en hun donorkinderen of tussen donorkinderen onderling.

Sinds 2004 kan anoniem doneren niet meer en worden de gegevens van spermadonoren landelijk geregistreerd. Mannen kunnen alleen doneren als ze er geen bezwaar tegen hebben dat hun gegevens worden verstrekt aan hun nakomelingen. FIOM roept donoren van voor die tijd op zich in de databank op te laten nemen, zodat mensen die verkeerde informatie hebben gekregen alsnog hun donor kunnen vinden.

Suikeroom stopt zeventien miljoen in HSV

Hamburger SV heeft opnieuw financiële steun gekregen van suikeroom Klaus-Michael Kühne. De Duitse miljardair pompt zeventien miljoen euro in de club, meldt HSV maandag. Twee jaar geleden investeerde hij al acht miljoen euro. Dat bedrag maakte destijds de komst van Rafael van der Vaart van Tottenham Hotspur mogelijk.

Door de injectie kan HSV zich roeren op de transfermarkt. "Ik hoop dat het mogelijk is het team aanzienlijk te versterken", laat Kühne weten. "Met de uitbreiding van mijn inzet onderstreep ik mijn vertrouwen in de nieuwe directie." Naar verluidt ontbreekt Ajax-aanvoerder Niklas Moisander niet op het Hamburgse verlanglijstje.

Verdachte misbruik vermist meisje langer in cel

De 18-jarige Hagenaar die wordt verdacht van seksueel misbruik van een meisje van 15 jaar uit Rotterdam blijft langer in de cel. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag bepaald dat de verdachte nog negentig dagen mag worden vastgehouden, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

De 15-jarige Jessica van Dijk werd vorige week door de politie gevonden in een woning in de Haagse Schilderswijk, nadat ze sinds 13 juli werd vermist. De man is daarna aangehouden met drie anderen vanwege haar vermissing.

De drie andere mannen zijn vrijgelaten, maar ze zijn nog wel verdachte. De 18-jarige man die nog vastzit wordt als enige verdacht van seksueel misbruik van het meisje. Ook wordt hij verdacht van onttrekking van een minderjarige aan het ouderlijk gezag.

Relatie Roy Donders inderdaad verleden tijd

De relatie tussen Roy Donders en Bas Wagtmans is inderdaad voorbij. "Ze zijn in goed overleg uit elkaar gegaan", laat een woordvoerder van de stylist maandagmiddag weten.

Volgens de woordvoerder was geen sprake van ruzie. Roddelkoning Evert Santegoeds beweerde in De Telegraaf dat het stel onenigheid kreeg tijdens de Tilburgse kermis omdat Wagtmans iets te close zou zijn geweest met een dj. De 23-jarige Donders, die bij RTL5 meerdere realityprogramma's heeft gehad, had sinds het voorjaar een relatie met Wagtmans.

Guardians of the Galaxy breekt record

De nieuwe Marvel-film Guardians of the Galaxy heeft dit weekend een record omzet behaald in de Amerikaanse bioscopen. Dit meldt Box Office Mojo.

De film, met onder meer Chris Pratt en Zoe Saldana in de hoofdrollen, haalde tijdens zijn eerste weekend ongeveer 94 miljoen dollar op. Dit is een record voor een weekendopbrengst in de maand augustus. Met deze cijfers moet The Bourne Ultimatum (69.3 miljoen dollar) zijn recordpositie afstaan. 

Wereldwijd staat de teller nu op ruim 160 miljoen dollar na het eerste weekend.

In Nederland komt de film uit op 14 augustus. Wie niet zo lang kan wachten, moet FOK! even goed in de gaten houden...

Update

Atsma voelt niets voor verhuizen naar buitenland

Barry Atsma timmert internationaal aardig aan de weg, maar moet niet denken aan verkassen naar het buitenland. "Ik ga niet naar Amerika verhuizen, zoals Michiel Huisman", zweert Atsma zaterdag in het AD. "Hij heeft zeven jaar geïnvesteerd en dat begint zich nu uit te betalen. Ik ben gewoon heel gelukkig in Nederland."

Hoewel hij binnenkort te zien is in een Duitse miniserie en een rol heeft in Hector and the Search for Happiness is de 41-jarige Atsma niet echt bezig met een acteercarrière in het buitenland. "Ik focus niet op een internationale doorbraak ofzo. Ik vind het buitenland interessant omdat je andere manieren van werken tegenkomt en een frisse blik op jezelf houdt."

Atsma is 'superblij' met zijn werk in eigen land. "Het ziet ernaar uit dat Knielen op een Bed van Violen eindelijk doorgaat en ik hoop ook Willem van Oranje te gaan spelen", somt de acteur op. "Ik ben dankbaar voor die mogelijkheden."

Met zijn imago in Nederland heeft Atsma meer problemen. "Er wordt online een beeld van je leven gecreëerd dat plotseling als waarheid geldt", vertelt de acteur, die zich heeft voorgenomen minder open te zijn over zijn liefdesleven. "Ik wil het er niet over hebben. De tijd dat ik daar open over ben, is voorbij. Ik ben een hele periode te naïef geweest, want je kunt er kennelijk niet normaal over praten in deze tijd. De hysterische zoekmachine, de koppenfabriek waar alleen maar poep uit komt."

De vele vrouwelijke aandacht vindt Atsma, die zijn relatie met de moeder van zijn twee dochters in 2011 zag stranden, grappig. "Maar totaal onbelangrijke egostrelerij", vertelt Atsma over lijstjes als de meest sexy single vader en meest begeerde vrijgezel die hij geregeld aanvoert. "Wanneer ik zoiets hoor, denk ik ongeveer twee minuten lang: o, wat geinig. Want dat is het als mensen tegen je zeggen dat ze je leuk vinden. Toch een soort compliment. Verder is het geen ding in mijn leven."

Eigenlijk vindt Atsma dat hij 'grof geld' moet krijgen voor dergelijke verkiezingen. "Ik realiseer me heel goed dat die lijstjes en uitverkiezingen of wat voor polls dan ook niet meer dan marketingtools zijn. Gereedschappen van publiciteitsmensen. Ze worden enkel gebruikt om blaadjes of producten te verkopen. Mijn naam wordt - zonder dat ik daar iets over te zeggen heb - gekoppeld aan een merknaam of website puur ter promotie of om er aan te verdienen."


Atsma voelt niets voor verhuizen naar buitenland (Foto: Novum)

Frankrijk opvallend hard over offensief Gaza

Het Israëlische recht op veiligheid is absoluut, maar dat rechtvaardigt niet dat Israël kinderen doodt en burgers in Gaza afslacht. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd.

"Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat er een einde komt aan dit bloedbad in Gaza?", aldus een zeer kritische Fabius in een verklaring. Hamas is grotendeels verantwoordelijk voor de escalatie van de afgelopen weken, schrijft de minister, maar 'dat rechtvaardigt niet dat wat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties als misdaden bestempelt'.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de beschieting van een school van de VN zondag een misdaad. In de school hadden enkele duizenden ontheemde Palestijnen toevlucht gezocht. Bij de beschieting kwamen tien mensen om.

Volgens Fabius moet er een politieke oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen komen en moet zo'n oplossing desnoods aan Israël worden 'opgelegd' door de internationale gemeenschap, 'aangezien beide partijen ondanks meerdere pogingen hebben laten zien niet in staat te zijn te onderhandelen'.

Een staakt-het-vuren gevolgd door een tweestatenoplossing is volgens Fabius de enige uitweg uit het conflict.

Dodental explosie Chinese fabriek stijgt

Het dodental van een explosie die zich zaterdag voordeed in een fabriek voor auto-onderdelen in Kunshan, in het oosten van China, stond maandag op 75. Voorlopig onderzoek duidt erop dat de veiligheidsvoorschriften in de fabriek niet goed in acht werden genomen.

Chinese kranten melden dat werknemers al lange tijd klaagden over gevaarlijke hoeveelheden stof en slechte ventilatie in de fabriek. Metaalstof, dat vrijkomt bij het schuren van wieldoppen, was de bron van de explosie. Bij de explosie raakten ook 186 mensen gewond. Velen van hen hebben ernstige brandwonden.

De website van de provincie Jiangsu, waar Kunshan ligt, vermeldde dat voorlopig onderzoek erop wees dat de explosie de fabrieksleiding verweten moet worden. Welke veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd werd niet gezegd. De fabriek maakt onderdelen voor een aantal autofabrikanten, waaronder General Motors.

'Mogelijk volgend jaar vaccin tegen ebola'

Een vaccin tegen de dodelijke ziekte ebola is mogelijk al in juli 2015 beschikbaar. Dat heeft arts Anthony Faudi van het Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituut gezegd. De afgelopen maanden zijn in West-Afrika zeker 729 mensen gestorven aan ebola.

Volgens Faudi is een preventief vaccin de afgelopen tijd succesvol getest op apen. In september gaan proeven met menselijke vrijwilligers van start, waarna het vaccin in juli volgend jaar op de markt moet komen.

Faudi meldde ook dat Amerikanen zich er geen zorgen over hoeven te maken dat twee met ebola besmette artsen terugkeren naar de Verenigde Staten. Zaterdag kwam de eerste Amerikaanse arts aan in Atlanta. Dinsdag volgt zijn collega.

Sinds de uitbraak van de epidemie in West-Afrika zijn al zeker 729 mensen aan ebola overleden in Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria. Ebola gaat gepaard met koorts en hevige bloedingen en wordt overgedragen via lichaamsvocht. Er is nog geen vaccin of medicijn tegen de ziekte.

Reddingsbrigade: al acht dodelijke zwemongevallen

Het aantal mensen dat deze zomer bij een zwemongeval om het leven is gekomen is gestegen tot acht. Drie zwemmers kwamen de afgelopen week om het leven. Dat meldt de Reddingsbrigade Nederland maandag. De hulpdienst vraagt opnieuw aandacht voor de afnemende zwemvaardigheid van de Nederlanders.

"Midden in het zomerseizoen is dit aantal vrij hoog te noemen", laat een woordvoerder weten. "Vorig jaar hadden we een piek van negentien dodelijke slachtoffers, maar in de jaren daarvoor was het gemiddeld drie à vier per jaar." Alleen al deze week moest de dienst bijna duizend keer uitrukken.

Dit weekend kwamen een vader en zijn dochter om het leven in de zee bij Katwijk. Het meisje was de zee ingerend om een drenkeling te helpen. Haar vader ging haar achterna toen ze zelf in de problemen kwam. Het meisje overleed later in het ziekenhuis, de vader ter plekke.

De Reddingsbrigade adviseert in dergelijke gevallen juist niet het water in te gaan, maar om hulp in te schakelen en de drenkeling in de gaten te houden. "Als de nood heel hoog is en iemand dreigt onder water te verdwijnen probeer dan een drijfhulpmiddel bij het slachtoffer te krijgen."

De afnemende zwemvaardigheid van de Nederlanders baart de Reddingsbrigade zorgen. "Het A- en B-diploma wordt door meer en meer kinderen niet afgerond. Daar komt nog eens bovenop dat meer mensen hun zwemvaardigheid niet onderhouden. Daar moet meer aandacht voor komen."

De hulporganisatie pleit verder voor een landelijke registratiesysteem van zwemongevallen. "Wij zijn niet bij alle zwemongevallen betrokken, maar die informatie willen we wel graag hebben. Daar kunnen we onze maatregelen op afstemmen."

'Koning koopt speedboot van zeven ton'

Koning Willem-Alexander heeft een speedboot aangeschaft ter waarde van zo'n zevenhonderdduizend euro. De luxe speedboot van ruim elf meter is gebouwd door een werf in Friesland en krijgt een ligplaats bij het Griekse vakantiehuis van het koninklijk paar, zo meldt Quote maandag op zijn website.

De Rijksvoorlichtingendienst wil de aanschaf bevestigen noch ontkennen, omdat de dienst 'geen mededelingen doet over de privéaankopen van de leden van het Koninklijk Huis'. De Nederlandse scheepswerf was niet bereikbaar voor commentaar.

De koning zou de Osprey 38 van scheepswerf Wajer & Wajer Yachts hebben aangeschaft. De boot haalt een snelheid van ruim tachtig kilometer per uur en biedt ruimte aan veertien passagiers. "Een speedboot van ongeëvenaarde luxe, met over harmonieuze verhoudingen, vloeiende lijnen en prachtig gebruik van teak en mahonie", citeert Quote de ontwerper.


Demo van de Osprey 38 (Bron YouTube - Wajer & Wajer)

UCI-preses Cookson verdedigt schorsing Kreuziger

UCI-voorzitter Brian Cookson verdedigt de beslissing om wielrenner Roman Kreuziger voorlopig te schorsen. De mondiale wielerbond wil zaken omtrent het biologisch paspoort net zo behandelen als na een positieve dopingtest van de A-staal. Kreuziger had afwijkende bloedwaarden in 2011 en 2012, zo werd eind juni duidelijk.

"Het waren heel serieuze afwijkingen", reageert Cookson maandag tegenover Cyclingnews. "De experts van de UCI en antidopingbureau CADF hebben sterke aanwijzingen gevonden voor manipulatie. Kreuziger mocht een verklaring indienen, maar die is niet overtuigend genoeg bevonden."

Tinkoff-Saxo besloot de Tsjech uit de selectie voor de Tour de France te laten toen bekend werd dat er een onderzoek loopt naar zijn biologisch paspoort. De Deense formatie wilde hem echter weer opstellen in de Ronde van Polen, die maandag begint, maar daar stak de UCI een stokje voor.

"Om de renner eerst uit de Tour te halen en daarna wel mee te laten doen aan een andere wedstrijd, geeft het verkeerde signaal aan de rest van de wereld", oordeelt Cookson. De Brit is het wel met Tinkoff eens dat er sneller duidelijkheid moet komen in dit soort zaken.

Overigens reed Kreuziger in de bewuste periode voor Astana. Toen hij begin vorig jaar overstapte naar Tinkoff-Saxo, werd die ploeg naar eigen zeggen niet op de hoogte gesteld van de afwijkende bloedwaarden. Om die reden dreigde eigenaar Oleg Tinkov al met een rechtszaak.

Proef met duels zonder politie in Bundesliga

Bij een aantal Bundesligawedstrijden van Borussia Dortmund, Schalke 04, Borussia Mönchengladbach en FC Köln is dit seizoen geen politie aanwezig. Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken stemde onlangs in met die proef van deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat meldt de Duitse krant Bild maandag.

Het concept houdt in dat er bij de bewuste duels geen politie in het stadion is en ook op de treinstations waar de supporters aankomen zullen geen agenten zijn. "Hooguit houden ze zich verborgen in zijstraten", stelt Bild. Het gaat alleen om wedstrijden die de afgelopen drie jaar probleemloos zijn verlopen.

Britten heroverwegen wapenexport Israël

De Britse regering bekijkt alle vergunningen voor de export van wapens naar Israël. Dat gebeurt wegens het offensief van de Joodse staat in de Gazastrook, liet een woordvoerster van de regering in Londen maandag weten. De beslissing is vorige week genomen.

Een commissie van het Lagerhuis stelde vorige maand in een rapport vast dat de goedgekeurde contracten voor de levering van militaire goederen aan Israël een waarde van meer dan 7,8 miljoen pond (9,8 miljoen euro) hadden. Het gaat onder meer om onderdelen van raketten en om lichaamsbescherming. "Het is duidelijk dat de huidige situatie anders is dan toen sommige vergunningen werden verstrekt en wij bekijken ze in het licht van de huidige situatie", aldus de woordvoerster.

Brussel stelt besluit Ziggo-overname uit

De Europese Commissie heeft haar uiterste datum voor een besluit over de overname van Ziggo maandag voor onbepaalde tijd uitgesteld. Tot nu toe wilde eurocommissaris Joaquín Almunia voor 17 oktober met een besluit komen over de overname door Liberty Global. Reden voor het uitstel is dat Liberty Global documenten niet op tijd heeft aangeleverd.

De Europese Commissie, de monopoliewaakhond van de Europese Unie, is tijdens het onderzoek 'nieuwe feiten' tegengekomen die belangrijk zijn voor de beslissing, laat een woordvoerder weten. Wat die zijn, liet de zegsvrouw in het midden. Vanwege de nieuwe feiten is Liberty Global om aanvullende informatie gevraagd. Het bedrijf had daar maandag nog niet aan voldaan.

Een woordvoerder van Liberty Global laat in een reactie weten dat de 'constructieve discussie' met de Europese Commissie over de overname wordt voortgezet. Zijn bedrijf heeft 'er vertrouwen in heeft dat de transactie in de tweede helft van dit jaar kan worden afgerond'.

Uitstel van beslissingen van de Europese Commissie over overnames en fusies is niet ongebruikelijk. Zo werd het besluit over de overname van KPN-dochter E-Plus meerdere keren uitgesteld. Ook toen was de overnemende partij, Telefónica, te laat met het aanleveren van documenten. Op het moment dat de documenten wel worden ingeleverd, stelt de Europese Commissie een nieuwe deadline vast.

Liberty Global meldde eind januari dat het Ziggo wil inlijven en samenvoegen met UPC. Ziggo is al voor 28,5 procent in handen van het bedrijf. Het Britse concern biedt 35,64 euro per aandeel.

Tractor ramt bus in Israëlische hoofdstad

Een tractor heeft maandag in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem een bus geramd. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De bus landde op zijn zij. Bij het incident kwam een voorbijganger om het leven en raakten vijf personen gewond.

De politie sprak van een 'terroristische aanval' en vermoedt dat Palestijnen achter de actie zitten. De politie heeft de bestuurder van de tractor doodgeschoten. In het verleden hebben Palestijnse aanvallers vaker voertuigen in Jeruzalem met auto's en bulldozers geramd.

Hortus langer open voor bloeiende waterlelie

De Hortus Botanicus in Amsterdam is maandag tot 23.00 uur geopend omdat de Victoria-waterlelie in bloei staat. De 'koningin der waterlelies' opent haar lotusbloemen in de schemering. Het is vijf jaar geleden dat de Hortus in de avonduren open was om de bloeiende lelie te bekijken.

De Victoria Amazonica is oorspronkelijk te vinden in de binnenlanden van Bolivia. De bloemen van de lelie bloeien gemiddeld twee nachten en dan gaat de plant weer onder water. De Hortus Bontanicus in Amsterdam is de enige openbare tuin in Nederland waar de lelie buiten een kas groeit.

Islamitische school sleept Amsterdam voor rechter

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente wil de scholengemeenschap geen huisvestingsverklaring afgeven vanwege een bericht dat bestuurder Abdoe Khoulani in juni op zijn Facebook-pagina plaatste.

Amsterdam heeft volgens de stichting de wettelijke plicht een nieuwe school van huisvesting te voorzien. "De gemeente maakt deze plicht niet waar", meldt SIO maandag in een verklaring. "Sterker nog, de gemeente lijkt elke procedure en tijdslimieten te overtreden. Het besluit van de gemeente is nagenoeg volledig gebaseerd op drogredenen, onwaarheden en nonargumenten. Amsterdam onwaardig."

Khoulani, die ook raadslid is in Den Haag, betuigde op Facebook steun aan de radicaalislamitische terreurorganisatie IS, die snel terrein wint in Syrië en Irak. "Een bestuurder die dergelijke uitspraken doet, en een bestuur dat zich daarvan niet uitdrukkelijk distantieert, kan volgens het college geen verantwoordelijkheid dragen voor de leerlingen in onze stad", antwoordde onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66) vrijdag aan de gemeenteraad.

De uitspraken van Khoulani zijn voor het college echter niet de enige reden om de school te weigeren. Er zijn nog 'tal van vaagheden'. Zo bestaat volgens Amsterdam onduidelijkheid over de samenstelling van het bestuur en het bevoegde gezag. Verder ontbreken relevante stukken bij het verzoek voor de huisvestigingsverklaring en is het voor de gemeente niet helder met hoeveel leerlingen de school wil beginnen.

De SIO laat weten dat het onderwijs 'transparant' zal zijn en aan 'alle regels en wetten voldoet'. De scholengemeenschap geeft verder aan zich 'nadrukkelijk en openlijk' te hebben gedistantieerd van elke vorm van extremisme en terrorisme. "De SIO gaat zorgvuldig met bestuursleden om, maar kan uitlatingen die zouden kunnen worden uitgelegd als extremistisch, niet tolereren."

Amsterdam weigerde de Stichting Islamitisch Onderwijs vorig jaar overigens ook al een vergunning, omdat er geen vertrouwen was in de kwaliteit van het onderwijs. Het Islamitisch College Amsterdam moest in 2010 sluiten omdat de inspectie de school als 'zeer zwak' had bestempeld. Sindsdien is er geen islamitische middelbare school meer in de hoofdstad.

Blessure zit Heerenveen-back Van Anholt dwars

Sc Heerenveen-speler Pele van Anholt is niet ongeschonden uit het oefenduel tegen Levante gekomen. De vleugelverdediger kreeg een tik net boven de heup en moet de komende dagen rust houden. De Friese club verwacht dat hij wel op tijd hersteld is voor het eerste competitieduel tegen FC Dordrecht zaterdag.

"Pele had behoorlijk last. Het was zo pijnlijk dat hij bijna niet eens meer kon draaien", zegt fysiotherapeut Erik ten Voorde op de website van Heerenveen. "Het gaat om de schuine buikspier. Ik verwacht dat hij er tegen Dordrecht weer bij kan zijn, maar we moeten wel afwachten hoe het herstel de komende dagen verloopt."

Middenvelders Joey van den Berg (lies) en Marten de Roon (bovenbeen) trainen aangepast. "Voor beide geldt dat het niets ernstigs is, maar we houden ze even uit de wind", stelt Ten Voorde. Naar verwachting kan het tweetal zaterdag gewoon spelen.

Oorzaak brand kaasfabriek niet te achterhalen

De oorzaak van de grote brand die vorig week een deel van een kaasfabriek in Gerkesklooster in de as legde, is niet meer te achterhalen. De brand was zo hevig dat geen sporen zijn achtergebleven. Dat meldt de politie na onderzoek.

De brand in de fabriek van FrieslandCampina brak dinsdag uit. Brandweerlieden hadden de handen vol aan het bestrijden van het vuur. Pas na tachtig uur blussen konden de korpsen inpakken.

Het vuur heeft het pakhuis waar de kazen in werden opgeslagen verwoest. De kaasmakerij lijkt redelijk intact te zijn gebleven. Wanneer weer kan worden gewerkt in de Friese fabriek is nog niet bekend.

Ali B voorziet vrienden van liefdesadvies

Ali B is al jaren gelukkig getrouwd en daar plukken ook zijn vrienden de vruchten van. "Ali geeft me advies over vrouwen", doet Brownie Dutch uit de doeken in Veronica Magazine. "Als ik problemen heb met een chick, kan ik dat met hem bespreken. Hij is al tien jaar getrouwd, dus hij weet inmiddels wel het een en ander over vrouwen."

Hoewel Ali het met zijn vrienden geregeld over vrouwen heeft, is de rapper volgens Brownie Dutch 'superbraaf'. "Ik daarentegen ben niet getrouwd, maar lekker vrij. Daar profiteer ik van. Over aandacht heb ik zeker niet te klagen." Toch moet de muziekproducent niets hebben van groupies. "Die komen bij iedereen."

Brownie Dutch, die eigenlijk Renaldo van Tuil heet, is voorlopig niet van plan het voorbeeld van Ali te volgen. "Ik ben nu niet op zoek naar iets serieus. Maar op de lange termijn wil ik wel een relatie met een vrouw die zelfverzekerd is en ook haar eigen ding doet. Qua uiterlijk val ik op krullen en grote billen. Type Beyoncé, zeg maar."

Man omgekomen bij woningoverval Rijnsburg

Bij een gewelddadige overval op een woning in Rijnsburg is zondagnacht een van de bewoners omgekomen. Dat meldt Omroep West maandag. Een woordvoerder van de politie wil het bericht niet bevestigen.

Het slachtoffer zou zijn overvallen door drie onbekende mannen. De vriendin van de man werd vastgebonden. Toen zij zich uiteindelijk los wist te krijgen, trof ze de man levenloos aan. De doodsoorzaak is nog onbekend. Mogelijk is hij onwel geworden.

PostNL wil prijs postzegel weer verhogen

PostNL wil de prijs van postzegels opnieuw verhogen, om de dalende omzet uit het bezorgen van brieven en kaartjes te kunnen opvangen. Dat zei topvrouw Herna Verhagen maandag na presentatie van de halfjaarcijfers tegen RTL Z. PostNL wacht nog op het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"We hopen dat er inderdaad een beslissing komt die ons de mogelijkheid geeft om opnieuw de postzegelprijs te verhogen", aldus Verhagen. Begin dit jaar verhoogde het bedrijf de prijs al van 60 naar 64 eurocent, na eerdere verhogingen in de jaren ervoor. Eind 2010 koste een postzegel nog 0,44 euro.

Volgens Verhagen is het terecht dat een consument 'een heel klein beetje meer betaalt' voor het bezorgen van brieven en kaarten. Het volume van de bezorgde post krimpt jaarlijks namelijk met tien tot twaalf procent. "Dat houdt in dat je je processen moet aanpassen", verdedigt de topvrouw de beoogde prijsstijging van zeven procent.

Zelf werkt PostNL intern hard aan het verbeteren van de bedrijfsvoering. Zo liet het bedrijf begin vorig jaar weten tot eind 2015 tussen de 2700 en 3500 banen te willen schrappen. Die bezuinigingen zijn echter niet voldoende, zo ziet Verhagen.

Kansrijke Nederlandse ploeg naar EK atletiek

De Nederlandse selectie voor het Europees kampioenschap atletiek in Zürich bestaat uit 43 atleten: 22 mannen en 21 vrouwen zullen Nederland vertegenwoordigen. Het toernooi in Zwitserland start op 12 augustus en duurt tot en met 17 augustus.

Twee jaar geleden in Helsinki pakte de Oranjeploeg zes medailles, waaronder twee keer goud. Churandy Martina won de 200 meter en hielp Nederland op de 4x100 meter ook naar de titel. Een herhaling van individueel succes lijkt lastig te worden, want Martina is dit seizoen nog geen schim van zichzelf. Hij zal starten op beide sprintafstanden en de estafette.

Thijmen Kupers zou Nederland op de 800 meter een medaille kunnen bezorgen, hij staat zevende op de Europese ranglijst. Verspringer Ignisious Gaisah maakt zijn EK-debuut. De geboren Ghanees kwam vorig jaar op het WK voor het eerst voor Nederland uit en pakte daar zilver. Net als Martina is hij dit seizoen echter ook nog niet in topvorm geweest. Eelco Sintnicolaas is al jaren een van de beste Europese tienkampers en pakte vier jaar geleden zilver op het EK, een prestatie die hij in Zürich zeker kan evenaren.

De grootste titelkansen voor Nederland liggen echter bij de vrouwen. Dafne Schippers is dit seizoen zowel op de 100 als de 200 meter de snelste Europese vrouw, op de 200 meter heeft ze zelfs de twee snelste tijden van het jaar. Samen met onder meer Jamile Samuel, de Europese nummer vier op de 100 en nummer negen op de 200 meter, zal Schippers ook op de 4x100 meter tot de topfavorieten horen. Schippers versloeg recentelijk nog wereldtoppers Blessing Okagbare en Allyson Felix op de 200 meter, tijdens de Diamond League in Glasgow (foto).

Op de 1500 meter leek Abeba Aregawi de te kloppen vrouw, tot de geboren Ethiopische Sifan Hassan namens Nederland een opvallende doorbraak kende. Hassan liep dit seizoen vijf van de elf snelste tijden, waaronder de snelste, en klopte de volledige wereldtop al meerdere malen. Ook op de 5000 meter is Hassan de snelste Europese dit jaar, terwijl Maureen Koster en Susan Kuijken gevaarlijke outsiders zijn.

Met de pas twintigjarige Jip Vastenburg heeft Nederland ook op de 10 kilometer bij de vrouwen een outsider. Rosina Hodde, Sharona Bakker en Nadine Visser kunnen op de 100 meter horden voor een verrassing zorgen. Visser pakte daarop vorige maand brons tijdens het WK junioren. Nadine Broersen zal op de zevenkamp voor de titel gaan strijden, nadat ze eerder dit jaar al wereldkampioene indoor werd op de vijfkamp.

Nederlandse selectie

Mannen: Churandy Martina (100, 200, 4x100 meter), Jorén Tromp (100, 4x100 meter), Giovanni Codrington (100, 4x100 meter), Liemarvin Bonefacia (400, 4x400 meter), Thijmen Kupers (800 meter), Tim Wiggers (10 kilometer), Hugo van den Broek, Olfert Molenhuis, Koen Raymaekers, Ronald Schröer (allen marathon), Gregory Sedoc (110 meter horden), Ignisious Gaisah (verspringen), Erik Cadée (discuswerpen), Eelco Sintnicolaas, Pelle Rietveld (beiden tienkamp), Wouter Brus, Patrick van Luijk, Hensley Paulina (allen 4x100 meter), Terence Agard, Bjorn Blauwhof, Obed Martis en Bram Peters (allen 4x400 meter)

Vrouwen: Dafne Schippers (100, 200, 4x100 meter), Jamile Samuel (100, 200, 4x100 meter), Sanne Verstegen (800 meter), Sifan Hassan (1500, 5000 meter), Maureen Koster (1500 meter), Susan Kuijken (5000 meter), Jip Vastenburg (10 kilometer), Miranda Boonstra, Stefanie Bouma, Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden (allen marathon), Sharona Bakker, Rosina Hodde, Nadine Visser (allen 100 meter horden), Melissa Boekelman (kogelstoten), Nadine Broersen, Anouk Vetter (beiden zevenkamp), Madiea Ghafoor, Loreanne Kuhurima, Tessa van Schagen en Naomi Sedney (allen 4x100 meter)

Liberia: ebolaslachtoffers moeten worden gecremeerd

De Liberiaanse regering verplicht voortaan dat lijken van ebolaslachtoffers allemaal worden gecremeerd. Dat heeft minister van inlichtingen Lewis Brown maandag op de staatsradio gezegd. Het besluit is een reactie op vermoedens dat lichamen die in woongebieden worden begraven de ziekte verspreiden.

Afgelopen weekend probeerden medische hulpdiensten meer dat twintig mensen die aan ebola waren overleden aan de rand van de hoofdstad Monrovia te begraven. Dit leidde tot een conflict, waarbij de militaire politie de orde moest komen herstellen.

Het westen van Afrika ondergaat de grootste ebolauitbraak uit de geschiedenis. De afgelopen maanden zijn al zeker 729 mensen aan de ziekte bezweken, die gepaard gaat met koorts en hevige bloedingen. Er is geen vaccin of medicijn tegen ebola. De ziekte verspreidt zich via lichaamsvloeistoffen. Meerdere mensen zijn besmet geraakt doordat zij de lijken van ebolaslachtoffers aanraakten.

Minder loonstijging in nieuwe cao's

Onder de vorige maand nieuw afgesloten cao's krijgen werknemers er gemiddeld minder bij dan in die uit mei en juni cao's. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van werkgeversorganisatie AWVN.

De gemiddelde loonstijging bedroeg vorige maand 1,65 procent. In mei en juni was nog sprake van een stijging van de lonen met meer dan 1,8 procent. De stijging in juli is nog wel nipt hoger dan het gemiddelde van 1,63 procent over de eerste zeven maanden.

Volgens de AWVN komt het verschil in loonstijging doordat er in juli vooral cao's tot stand zijn gekomen bij de overheid en in de dienstverlening. De loonstijging in deze, op het binnenland georiënteerde sectoren blijft sinds een jaar of twee achter bij op exportgerichte sectoren zoals de industrie. In mei en juni werden vooral in deze laatste categorie nieuwe loonafspraken gemaakt.

Net als vorige maanden klaagt de AWVN over het lage aantal sectoren waarin werkgevers en werknemers erin zijn geslaagd een nieuwe cao af te sloten. In juli werden handtekeningen gezet onder 23 cao-akkoorden. Normaal zijn dat er gemiddeld veertig.

De werkgevers hopen dat de vakbonden zich onder meer vanwege de lage inflatie milder opstellen. Vakcentrale FNV zet in op drie procent meer loon. De werkgevers vinden dat deze harde eis de onderhandelingen op slot zet.

Europees record voor Mortimer op 50 vrij

Tijdens de eerste ochtendsessie van het EK zwemmen voor gehandicapten in Eindhoven heeft Summer Mortimer in de series een Europees record gezwommen op de 50 meter vrijeslag in de klasse S10. Met een tijd van 28.30 was zij vijf honderdste sneller dan het vorige record wat op naam stond van de Franse Elodie Lorandi. Mortimer, de Canadese met ook een Nederlands paspoort, zwemt sinds dit jaar voor Nederland. 

Naast Mortimer zullen ook Chantal Molenkamp (28,91, PR) en Marije Oosterhuis (29,80) vanavond starten in de 50m vrijeslag finale. 

Marlou van der Kulk wist zich als eerste te plaatsen op de 100 meter rugslag in de klasse S14. Van der Kulk, wereldrecordhoudster op deze afstand in 1.06,70, zal met 1.08,07 vanavond aan de start komen in de finale. Bij de heren in deze klasse zal wereldrecordhouder Marc Evers vanavond in een rechtstreekse finale aan de start komen. 

In de klasse S4 wist Michael Schoenmaker vanochtend als enige onder de 1.30,00 te blijven. Hiermee wist hij zich als eerste voor de finale te plaatsen. De Oekraïner Andrii Derevinskyi (1.30.22) en de Spanjaard Richard Oribe (1.30.27) zullen vanavond jacht gaan maken op Schoenmaker.

Bij de dames in dezelfde klasse wist wereldrecordhoudster Lisette Teunissen zich makkelijk te kwalificeren. Met een tijd van 1.44,33 (WR 1.32,42) gaat zij vanavond als tweede naar de finale. De Italiaanse Arjola Trimi moest zij met 1.42,22 voor laten gaan. De persoonlijke records van beide dames zijn veel sneller dan deze tijden dus de verwachting is dat zij vanavond veel sneller zullen gaan.

Op de 100 meter rugslag voor dames in de klasse S8 hebben twee Nederlanders zich geplaatst. Lisa den Braber zwom in een PR-tijd naar 1.31,61 (was 1.32,50) wat een zesde plaats betekende. Als achtste gaat Romy Pansters naar de finale, met 1.36,01 hield zij nipt de Belgische Laurien Beirnaert (1.36,31) achter zich.

De 17-jarige Olivier van de Voort plaatste zich als zesde voor de finale van de 50m vrijeslag in de klasse S10. De tijd van 26,14 betekende een persoonlijk record. Het Nederlands record van Mike van der Zanden zal het doel zijn voor hem, die staat momenteel op 25,72. 


Mortimer na de winst op de 100 rugslag op de Paralympische Spelen 2012.

KNVB vraagt toestemming voor proef videoscheidsrechter

De KNVB hoopt in oktober toestemming te krijgen om een proef te draaien met videoarbitrage in de beloftencompetitie. De bond heeft dat verzoek ingediend bij de International Football Association Board (IFAB), die over de spelregels gaat binnen het voetbal.

De voetbalbond is al langere tijd bezig met experimenten om videobeelden te gebruiken om scheidsrechterlijke beslissingen te kunnen toetsen. De KNVB wil nu ook dat scheidsrechters al tijdens de wedstrijd gebruik kunnen maken van beelden.

Als de IFAB akkoord gaat, zou nogdit kalenderjaar gestart kunnen worden met het experiment. Als het experiment slaagt, wil de bond het doorzetten naar de halve finales en finale van het bekertoernooi.

De KNVB wil gebruik maken van challengers. Een trainer zou dan één keer per helft een beslissing aan de videoscheidsrechter moeten kunnen voorleggen. Die zou dan binnen vijf tot vijftien seconden een besluit moeten nemen.

Magnasco vertrekt bij FC Groningen

De Chileen Stefano Magnasco vertrekt per direct bij FC Groningen. De vleugelverdediger keert terug naar zijn oude club Universidad Católica, omdat hij in de Euroborg geen aanspraak kon maken op een basisplaats. Groningen ontvangt ruim 170 duizend euro en heeft vijftien procent bedongen bij een toekomstige doorverkoop.

Magnasco speelde in twee seizoenen 31 wedstrijden voor de Groningers. De 21-jarige rechtsback verloor begin dit jaar zijn basisplaats door een armbreuk, die hij opliep tijdens een training. Hij begon deze zomer weer fit aan de voorbereiding, maar moest Hans Hateboer voor zich dulden in de pikorde.

Volgens Groningen was een transfer voor beide partijen gewenst. "Ik heb er twee nachten lang niet van kunnen slapen", laat Magnasco weten. "Maar gezien de omstandigheden is dit voor mij op dit moment toch de beste optie." Hij tekent in zijn geboorteland een contract voor drie jaar.

Kamerleden vervloekt om Marokkaanse homoboot

De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Khadija Arib zijn overspoeld met bedreigingen en verwensingen vanwege hun steun aan de Marokkaanse boot die zaterdag voor het eerst meevoer tijdens de Amsterdamse Canal Parade. Marcouch heeft aangifte gedaan tegen een Marokkaanse welzijnswerker uit Amsterdam wegens belediging en het aanzetten tot haat.

In een discussie op Facebook bestempelde welzijnswerker Mouna Jabrane de Kamerleden als 'parlementariërs van het afval'. De opmerking bewijst volgens Marcouch dat homohaat nog diepgeworteld zit in de Nederlandse samenleving. "Dit is wat homo's in bepaalde buurten continu meemaken. Door aangifte te doen wil ik een grens trekken, dit is belediging en aanzetten tot haat", aldus Marcouch.

Jabrane nam aanstoot aan de kleding waarin de Marokkaanse homo's en lesbiennes op de boot waren gekleed. Die droegen traditionele Marokkaanse kledij met daarop de Marokkaanse vlag en zouden de profeet hebben toegezongen. "Dat mag niet, laat de profeet en de vlag met rust", zegt Jabrane, die bij haar woorden blijft, maar daaraan toevoegt dat ze niets tegen homo's heeft. "Het gaat mij om de manier waarop dit is gegaan."

De Marokkaanse Jabrane zet zich in Amsterdam in voor de emancipatie van Marokkaanse vrouwen. Ze is betrokken bij jongerenprojecten en directeur van een stichting die in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken remigratietrajecten opzet voor gedetineerde Marokkanen. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond ze op de lijst voor De Groenen.

PvdA-Kamerlid Arib, die zaterdag meevoer, zegt geschokt te zijn door alle reacties. "Sinds zaterdag krijg ik van alles naar mijn hoofd geslingerd. Ik moet naar de hel, krijg verzen uit de koran toegestuurd en in deze discussie werd ik als een stuk vuil behandeld. Als je actief bent binnen de Marokkaanse gemeenschap zoals deze mevrouw, dan heb je een voorbeeldfunctie. We moeten een grens trekken." Arib overweegt aangifte te doen.

Uitingen onder voetbalshirt voortaan verboden

In de bossen van Zeist was het jaarlijkste praatje met de scheidsrechters en de scheidsrechtersbazen over de start van het nieuwe voetbalseizoen en waar de arbitrage extra op zal letten. Er zal één regelwijziging worden doorgevoerd. Op last van de FIFA worden uitingen, in welke vorm dan ook, onder het voetbalshirt verboden. 

Voetballers die een shirt met een persoonlijke, politieke of religieuze boodschap tonen tijdens een wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal worden vanaf komend seizoen bestraft met een gele kaart.

De Nederlanders voetbalbond had geen bezwaar tegen persoonlijke boodschappen, maar wordt nu gedwongen om deze regel te vernaderen. Spelers die hun shirt uittrekken of over hun hoofd trekken na een doelpunt werden al bestraft met geel. Een boodschap op het ondershirt van een speler ter felicitatie of herdenking van een geliefde, zoals nogal eens gebeurt, is nu dus ook verboden.

Dries Mertens showt een boodschap tijdens de bekerfinale in 2012. Nu zou dat hem een gele kaart opleveren. (PRO SHOTS/Peter Lous)

'Top Greenchoice voerde wanbeleid'

Het bestuur van energiebedrijf Greenchoice heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vorige maand vastgesteld, ontdekte Het Financieele Dagblad in de rechtbankstukken. Vanwege de malversaties heeft het hof flink ingegrepen bij het bedrijf.

Op verzoek van minderheidsaandeelhouder Eneco heeft de Ondernemingskamer de huidige bestuurder ontheven van zijn functie en voor drie jaar een nieuwe bestuurder benoemd bij Greenchoice. Verder worden er drie commissarissen aangesteld bij het bedrijf. Tot nu toe had Greenchoice dergelijke toezichthouders niet, zo schrijft de zakenkrant.

Volgens de uitspraak van de Ondernemingskamer was er tussen juli 2007 en april 2012 sprake van wanbeleid. De bestuurders Michiel Rexwinkel, John Appeldoorn en Rob van Rees zijn hiervoor volgens het hof verantwoordelijk.

Een van de misstanden bij Greenchoice was het achterhouden van eindafrekeningen. Hiervoor kreeg het het energiebedrijf eind 2011 al een boete opgelegd van 7,2 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Alleen als klanten zelf vroegen om de eindafrekening, werd deze door Greenchoice opgestuurd.

De Ondernemingskamer heeft verder een onderzoek gelast naar het beleid van de onderneming in de afgelopen jaren, vanaf 2011. Mogelijk is er in die periode geld weggesluisd uit het bedrijf.

'Israël breekt wapenstilstand na paar minuten'

Luttele minuten nadat Israël een eenzijdig staakt-het-vuren had afgekondigd heeft het leger een huis in Gaza-Stad gebombardeerd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid van Gaza maandag gezegd, meldt Reuters. Het bestand zou zeven uur duren.

Bij de aanval raakten vijftien mensen gewond, onder wie meerdere kinderen. Een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht zegt de berichten te onderzoeken.

De wapenstilstand werd maandagochtend aangekondigd en gold voor de hele Gazastrook, met uitzondering van het gebied rondom de zuidelijk gelegen stad Rafah. Gaza-Stad ligt aan de andere kant van de strook. Het Israëlische leger waarschuwde van tevoren dat Israël de aanvallen zou hervatten als Hamas of andere Palestijnse strijdgroepen het bestand zouden schenden.

Het Israëlische offensief op Gaza ging ruim drie weken geleden van start. Sindsdien zijn meer dan 1800 Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde sneuvelden tot nu toe ruim zestig personen. Israël heeft sinds het begin van de operatie meer dan 4600 luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd. Uit Gaza werden meer dan 3200 raketten op Israël geschoten.

Voigt neemt afscheid in USA Pro Challenge

Jens Voigt zet later deze maand een punt achter zijn wielerloopbaan. De Duitser van Trek neemt afscheid in de USA Pro Challenge, die van 18 tot en met 24 augustus wordt verreden. De 42-jarige Voigt maakte eerder dit jaar al bekend aan zijn laatste seizoen bezig te zijn.

"Ik denk dat ik de meeste fans in de Verenigde Staten heb. Waarom zou ik er dan niet hier mee ophouden?", vraagt de erkende hardrijder zich af tegenover Cyclingnews. Hij houdt wel een kleine slag om de arm. "Als het team renners nodig heeft, dan kan ik altijd bijspringen. Maar het plan is dat ik afsluit in de USA Pro Challenge."

Voigt, die sinds 1997 in het profpeloton rijdt, stond vorige maand voor de zeventiende keer aan het vertrek van de Tour de France. Op zijn erelijst prijken onder meer twee etappezeges in la Grande Boucle.

Chelsea stuurt Romeu naar Stuttgart

Chelsea neemt opnieuw tijdelijk afscheid van Oriol Romeu. De 22-jarige middenvelder speelt komend seizoen op huurbasis voor VfB Stuttgart, maakten de clubs maandag bekend. Afgelopen seizoen werd Romeu al bij Valencia gestald.

De Spanjaard, die onlangs zijn contract met drie seizoenen verlengde, verruilde FC Barcelona drie jaar geleden voor Chelsea. Hij speelde tot dusver 22 duels in de Premier League, maar na een zware knieblessure eind 2012 kwam hij niet meer in actie voor de Engelse club.

Cee Lo Green op Night of the Proms

Cee Lo Green treedt in november op tijdens Night of the Proms in Ahoy. Dat heeft de organisatie van het van oorsprong Belgische muziekevenement maandag bekendgemaakt. Ook de Letse accordeonist Ksenija Sidorova treedt op tijdens de 25e editie, die van 20 tot en met 22 november op de agenda staat.

Green en Sidorova zijn de eerste twee namen die zijn aangekondigd voor het feest dat klassiek en pop combineert. De artiesten worden begeleid door het orkest Il Novecento en bijgestaan door het koor Fine Fleur. Binnenkort worden meer artiesten bekendgemaakt.

Night of the Proms ging in 1985 van start in Antwerpen en wordt naast Nederland ook gehouden in onder meer Duitsland, Denemarken en Zweden. In juni vond de eerste editie in de Verenigde Staten plaats.

Twee jaar cel en tbs voor verkrachten huisgenote

Een 53-jarige man uit Nijmegen is maandag veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het meerdere malen mishandelen en verkrachten van zijn huisgenote. Ook moet de man een schadevergoeding van 2700 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

De man ontpopte zich kort nadat hij bij de vrouw was ingetrokken als een agressieve man die de vrouw enkele maanden stelselmatig vernederde, kleineerde en mishandelde. Op die manier verwierf hij overwicht op haar en dwong hij haar tot seks.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden na onderzoek dat de man een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Onder stress heeft hij momenten van paranoia. Omdat de kans op herhaling daardoor groot is, werd tbs met dwangverpleging geadviseerd. De rechtbank sluit zich daarbij aan. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Graffiti weghalen kost NS miljoenen

De Nederlandse Spoorwegen zijn jaarlijks zeker vier miljoen euro kwijt aan het weghalen van graffiti op en in treinen. Vorig jaar moest het spoorbedrijf bijna honderdduizend vierkante meter verf verwijderen. Ook andere vervoerders moeten er diep voor in de buidel tasten.

Het gaat eigenlijk om nog veel meer dan die vier miljoen, aldus een NS-woordvoerder tegen Metro. "De kosten voor procesleiding, werkvoorbereiding, rangeerkosten en dergelijke, zitten hier nog niet eens in." Volgens de zegsman is de klant de dupe. "Er gaan voor ons veel tijd en middelen in zitten, die we graag anders zouden besteden."

Knooppunten en rangeerterreinen worden inmiddels steeds meer met camera's bewaakt. Wordt iemand betrapt, dan kunnen diens creaties met ander gespuit en geverf worden vergeleken. Graffiti-artiesten kunnen zodoende een extra schoonmaakrekening krijgen.

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB is jaarlijks 6,5 ton kwijt. Het bedrijf probeert bussen, metro's en trams zo snel mogelijk schoon te krijgen om de kans op de zogenoemde 'terugziekick' te minimaliseren.

Het vervoersbedrijf kreeg vorig jaar overigens een heuse graffiti-overval te verwerken. Een groep van twintig gemaskerde jongeren blokkeerde op station Venserpolder de metrodeuren met fietsen en gaven binnen vijf minuten het hele metrostel een verfbeurt.

Bloemenzee Schiphol op nieuwe plek

De bloemen op Schiphol ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne liggen sinds maandagochtend op een nieuwe plek. Medewerkers hebben zondagnacht de bloemenzee verplaatst naar de Traverse, onder het World Trade Centre, waar meer ruimte is. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

"We hebben alle bloemen bekeken, en alleen de verse bloemen zijn verhuisd", zegt de woordvoerder. Alle kaartjes die aan de verwelkte bloemen zaten zijn eraf gehaald en meegenomen. Op de nieuwe locatie kan ook het condoleanceregister worden getekend. De bloemen blijven de komende weken op deze plek liggen.

De bloemen, knuffels en kaartjes lagen eerst bij vertrekhal drie, waar de passagiers van de vlucht MH17 vertrokken. Door ruimtegebrek zijn ze nu 250 meter verderop neergelegd, waar meer plaats is en ze overdekt liggen. De nieuwe plek is aangegeven met bordjes.

Onderzoeksteam MH17 op rampplek

Nederlandse, Australische en Maleisische experts zijn maandagochtend begonnen om weer een deel uit te kammen van het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Meer dan honderd mensen zijn aan de slag. Ook zijn er diverse speurhonden mee, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De missie richt zich opnieuw vooral op het bergen van lichamen en persoonlijke bezittingen. Zondag werd een gebied van zes vierkante kilometer doorzocht.

'Duits tolvignet in strijd met EU-regelgeving'

Het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren voor personenauto's is in strijd met Europese regelgeving. Dat concludeert de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag, zo melden Duitse media maandag. Het plan benadeelt burgers uit andere EU-landen en is daarmee discriminerend.

Buitenlanders die gebruik willen maken van de Duitse wegen moeten daar vanaf 2016 voor betalen, terwijl de Duitsers zelf gecompenseerd worden via de belastingen. Dat strookt volgens de wetenschappelijke dienst van het Duitse parlement niet met Europese regels.

Eerder liet minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) al weten ontstemd te zijn over de plannen. Ze kondigde aan de plannen voor te leggen aan de Europese Unie om na te gaan of het plan verenigbaar is met Europese regelgeving.

Ook de ANWB is fel tegenstander van de heffing. Die staat volgens de automobilistenclub haaks op het EU-principe van vrij verkeer van goederen en personen.

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruikmaken van de Autobahn en de andere Duitse wegen, maar niet bijdragen aan het onderhoud ervan.

Debutant El Ghazi: "Wel beetje verdrietig"

Anwar El Ghazi debuteerde zondag in de hoofdmacht van Ajax. De aanvaller kon de Amsterdammers niet aan een zege helpen op bekerwinnaar PEC Zwolle (1-0 verlies). El Ghazi (19) kwam tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal na een uur spelen binnen de lijnen.

De Barendrechter ontpopte zich tijdens de voorbereiding nog tot topscorer van Ajax. El Ghazi scoorde zondag niet en had op een mooier officieel debuut gehoopt in de hoofdmacht van de regerend landskampioen.  "Voor mij is het een heel dubbel gevoel", zei de debutant op de officiële clubsite van Ajax. "Het is heel mooi om je officiële debuut te maken. Dat is zelfs fantastisch, daar droom ik van kleins af aan al van. Maar ik ben ook wel een beetje verdrietig, ik had heel graag die schaal willen winnen."

"Ik ben Ajax en Frank de Boer heel dankbaar dat ik mijn debuut heb mogen maken. Makkelijk invallen was het niet, maar als je de kans krijgt moet je die pakken. Helaas heb ik dat niet gedaan. Nu is het zaak om hard te trainen, te laten zien wat ik kan en de volgende keer het publiek te vermaken."

El Ghazi werd onlangs naar het eerste elftal overgeheveld. Na het vertrek van Lesly de Sa naar Go Ahead Eagles (op huurbasis) kwam er een plek vrij in de selectie. El Ghazi verhuisde vorig jaar zomer vanuit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam naar Ajax.

Ontwikkelaar Rust werkt aan Deuce

Facepunch Studios komt met een tennisgame gekruist met Street Fighter. De studio werkt aan verschillende prototypes en Deuce is nu aangekondigd.

Deuce moet een arcadeachtige tennis game worden met unieke personages en tennisbanen.  Met speciale moves als Ice, Tornado en Teleport moet je naast normaal tennis ook de tegenstander aanvallen.

Binnen de Rustgemeenschap wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de prototypes. De fans van het spel maken zich druk dat Rust in het vergeethoekje komt. De baas bij Facepunch heeft aangegeven dat er weinig mensen gebruikt worden om de prototypen te maken en de fans zich niet druk hoeven te maken. 

Deuce
Deuce

Duitsland verbiedt zakendeal met Rusland

De Duitse regering heeft de vergunning ingetrokken voor een bedrijf dat een simulator wilde leveren aan de Russische krijgsmacht. De deal was al opgeschort, maar is nu definitief geschrapt, zo liet het Duitse ministerie van economische zaken weten.

Rusland had een overeenkomst met Rheinmetall AG, een Duits concern in de auto- en defensie-industrie. De levering van de simulator werd in maart opgeschort nadat Rusland de Krim had geannexeerd.

Het verbod valt overigens niet onder het wapenembargo dat de Europese Unie vorige week instelde, aangezien het om een reeds bestaand contract gaat. Toch verbiedt Duitsland de verkoop. De Duitse minister van economische zaken heeft zich kritisch uitgelaten over de Franse levering van twee oorlogsbodems aan Rusland. De Franse regering zet die deal door, ondanks de crisis in Oekraïne.

Bertens verliest wat terrein op WTA-ranking

Kiki Bertens heeft twee plaatsen ingeleverd op de wereldranglijst. De tennisster uit Wateringen zakt naar 79. Ze hoopt deze week in Montreal weer veel punten te verdienen. Bertens plaatste zich zondag voor het hoofdtoernooi op het Canadese hardcourt. In de eerste ronde treft ze de Tsjechische Klara Koukalova.

Arantxa Rus boekte wat terreinwinst. De Monsterse gaat van 157 naar 155 en blijft daarmee Richel Hoogenkamp net voor. De Doetinchemse staat een plek lager.

Serena Williams voert de ranking voor de tweehonderdste week in haar carrière aan. Na Li en Simona Halep volgen op gepaste afstand. Angelique Kerber, die zondag de finale in Stanford verloor van Williams, klimt van acht naar zeven.

Haase levert weer flink in op wereldranglijst

Robin Haase is verder weggezakt op de wereldranglijst. De Haagse tennisser verliest deze week elf plaatsen en staat nu 72e. Haase verloor veel punten door zijn slechte optreden in Kitzbühel, waar hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Vorig jaar reikte hij in Oostenrijk tot de halve finale en in 2011 en 2012 pakte hij er zelfs de titel.

Haase, die in twee weken nu 21 posities heeft ingeleverd, is nog wel de beste Nederlander. Igor Sijsling volgt hem echter op de voet. De Amsterdammer handhaaft zich op plek 75. Thiemo de Bakker staat 133e en Jesse Huta Galung is op 192 de vierde Nederlander in de top tweehonderd.

Novak Djokovic blijft de beste tennisser van de wereld, voor Rafael Nadal en Roger Federer. Milos Raonic steeg door zijn zege in Washington van plek zeven naar zes. De Canadees staat kort achter Tomas Berdych (vijfde) en Stanislas Wawrinka (zesde).

'Max Verstappen dicht bij stoeltje in Formule 1'

Max Verstappen maakt komend seizoen mogelijk zijn debuut in de Formule 1. De 16-jarige Nederlander is in beeld bij Toro Rosso, schrijft De Telegraaf maandag. Helmut Marko, de baas van het Red Bull Junior-programma, zou een stoeltje voor Verstappen willen reserveren. Toro Rosso is het satellietteam van Red Bull.

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen, de vader van Max, geeft toe dat een versneld debuut in de koningsklasse van de autosport een van de opties kan zijn. "Het is een goede situatie waar we in zitten, maar ook een lastige. Want wat is de juiste beslissing? En hoe vaak komt zo'n trein voorbij?", zegt Jos Verstappen in de krant.

Max Verstappen komt momenteel uit in het Europees kampioenschap Formule 3. Daarin won hij dit jaar al acht races. Mocht de Limburger debuteren in 2015, dan wordt hij de jongste coureur ooit in de Formule 1.

Nu is het bovenstaand natuurlijk enigzins voorbarig te noemen. Een stap naar de GP2 of World Series by Renault zou voor de jonge Verstappen een stuk logischer zijn.

McIlroy wint Bridgestone Invitational en is nieuwe nummer één

Golfer Rory McIlroy heeft zondag het WGC Bridgestone Invitational in het Amerikaanse Akron (Ohio) op zijn naam geschreven. De Noord-Ier is voor het eerst sinds maart 2013 weer de nummer één van de wereld. 

McIlroy begon de dag met drie slagen achterstand op de Spajaard Sergio Garcia. Na vijf holes was de achterstand al weggewerkt. McIlroy won uiteindelijk met twee slagen voorsprong op de Spanjaard. Net als tijdens The Open moest Garcia tevreden moest zijn met de tweede plaats achter McIlroy.

De Australiër Marc Leishman werd derde op drie slagen van de winnaar. Diens landgenoot Adam Scott strandde op de achtste plaats en verloor zo zijn eerste plek op de wereldranglijst aan McIlroy. "Het is een mooie titel", zegt McIlroy, die blij is dat hij zich weer de beste mag noemen, maar dat niet heel belangrijk vindt.

"Ik probeer gewoon toernooien te winnen. Mijn doel is om tot het einde van het seizoen zoveel toernooien te winnen als ik kan, niet om eerste op de wereldranglijst te staan."  De golfers reizen deze week af naar de Valhalla Golf Club in Louisville (Kentucky). Daar wordt de laatste major van het jaar gespeeld, de PGA Championship.

Kuznetsova pakt weer eens titel

Svetlana Kuznetsova heeft zondag in Washington voor het eerst in vier jaar een WTA-toernooi gewonnen. De voormalig winnares van de US Open en Roland Garros versloeg in de finale Kurumi Nara uit Japan met 6-3, 4-6 en 6-4. Voor Kuznetsova is het de veertiende titel in haar loopbaan, maar haar eerste sinds augustus 2010 in San Diego.

"Het voelt zo lang geleden", zei de 29-jarige Russin na afloop. "Als je grandslamtoernooien hebt gewonnen, is het moeilijk om niets meer te winnen. Ik ben iedere dag hard blijven werken om mezelf te verbeteren."

Williams verslaat Kerber in finale Stanford

Serena Williams heeft het WTA-toernooi van Stanford gewonnen. De nummer een van de wereld rekende zondagavond in de finale af met de Duitse Angelique Kerber: 7-6 (1) en 6-3. Williams, die door evenwichtsproblemen pas haar eerste toernooi sinds Wimbledon speelde, was in 2011 en 2012 ook de beste in de Amerikaanse plaats.

In het eerste bedrijf keek Williams tegen een 5-1 achterstand aan. Kerber serveerde een game later voor de set, maar de Amerikaanse werkte twee setpunten weg en won vijf games op rij. "Ik knipperde met mijn ogen en stond al 5-1 achter", laat Williams weten. "Ik probeerde te ontspannen. Ook als ik niet goed speel weet ik dat ik terug kan komen."

De 32-jarige Williams moest deze zomer op Wimbledon opgeven tijdens een dubbelpartij met haar zus Venus. Een virus veroorzaakte evenwichtsproblemen. "Ik heb het hele jaar hard getraind. Hopelijk gaat zich dat uit betalen, zeker na Wimbledon."

Williams boekte in Stanford de 62e titel in haar loopbaan. Ze staat maandag voor de tweehonderdste week op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Illustrator Sieb Posthuma (54) overleden

Illustrator en schrijver Sieb Posthuma is zondag in Amsterdam overleden. Dat hebben uitgeverijen Querido en Gottmer in een verklaring bekendgemaakt. Posthuma is 54 jaar geworden en laat zijn man, acteur Ton Meijer, achter."Hij zag niet langer licht in zijn leven", schrijven zijn werkgevers. "Querido Kinderboeken en Uitgeverij Gottmer rouwen om het verlies van een fantastische illustrator, een inspirerende kunstenaar en bovenal een lieve vriend."

Posthuma begon als illustrator voor onder meer NRC Handelsblad en HP/De Tijd en ontwierp later ook covers voor boeken. Midden jaren negentig legde hij zich toe op het illustreren van kinderboeken en in 2001 schreef hij zijn eerste kinderboek over zijn foxterriër Rintje. Het hondje speelde later de hoofdrol in meerdere boeken, theatervoorstellingen en een wekelijks verhaal in NRC Handelsblad.

Voor Rintje kreeg hij in 2002 een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Die prijs kreeg hij later nog twee keer, voor Peter en de Wolf in 2005 en voor Aadje Piraatje in 2012. In 2009 kreeg hij bovendien een Gouden penseel voor Boven in een Groene Linde Zat een Moddervette Haan. In 2012 kreeg hij de prijs opnieuw voor Een Vijver Vol Inkt.

Posthuma werkte nauw samen met prinses Laurentien aan een reeks kinderboeken over Mr. Finney. Ook met schrijver Ted van Lieshout en Marjet Huiberts werkte hij verschillende keren samen. Zijn werk werd over de hele wereld uitgebracht en in binnen- en buitenland tentoon gesteld.

Naast zijn werk als illustrator en schrijver ontwierp Posthuma ook diverse keren decors voor theater- en balletvoorstellingen.

Brussel keurt redden Portugese bank goed

Brussel zal niet in de weg liggen bij de Portugese pogingen om Banco Espirito Santo overeind te houden met staatssteun. De eenmalige kapitaalinjectie van 4,9 miljard euro druist namelijk niet in tegen de Europese regels en is goed voor de stabiliteit van de financiële sector. Dat maakte de Europese Commissie maandag bekend.

Door eenmalig een kleine vijf miljard in de verlieslijdende bank te steken krijgt de Portugese overheid de tijd om Banco Espirito Santo (BES) op een ordentelijke manier te reorganiseren. Daardoor krijgt het land alle tijd om onderdelen tegen de hoogste prijs te verkopen, zo stelt de commissie.

De Portugese centrale bank liet zondagnacht weten geld te steken in BES, dat nu wordt gesplitst in goede en slechte activiteiten. De winstgevende delen van de bank worden losgesneden en gaan door onder de naam Novo Banco, letterlijk nieuwe bank. De verliesgevende bedrijfstakken worden ondergebracht in een zogeheten bad bank, die wordt afgewikkeld.

Het geld om de bank te redden is afkomstig uit een noodfonds dat lidstaten tijdens de eurocrisis hebben opgezet.

Evacuaties India om aardverschuiving Nepal

De autoriteiten in Noord-India hebben 44.000 mensen geëvacueerd uit vrees voor overstromingen veroorzaakt door een aardverschuiving in het naburige Nepal. Dat meldt de BBC.

De aardverschuiving kostte zaterdag aan ten minste tien mensen het leven, maar zo'n 150 mensen worden nog vermist. Aangenomen wordt dat ze allemaal zijn omgekomen en dat hun lichamen nog ergens onder de modder liggen. De kolkende stroom van water en aarde kwam uiteindelijk terecht in de rivier de Kosi, waar een dam ontstond. De Kosi stroomt vanuit Nepal naar de Indiase deelstat Bihar.

Door de dam is er een soort meer ontstaan aan de Nepalese kant van de grens. Als de modderdam breekt kunnen dorpen en boerderijen in India blank komen te staan. Bij een vergelijkbaar incident kwamen in 2008 in Bihar bijna vierhonderd mensen om het leven.

De Indiase regering heeft voor de zekerheid hulpverleners en boten naar het gebied gestuurd. Ook staan zes legerhelikopters en duikteams van de marine stand-by.

Grote oefening Russische luchtmacht

De Russische luchtmacht is maandag begonnen met een uitgebreide oefenmissie in het midden en westen van het land. Dat meldt persbureau Interfax. De oefening wordt in de buurt van de Oekraïense grens gehouden en kan dan ook in het buurland tot nieuwe spanningen leiden.

De oefening duurt tot vrijdag, zei luchtmachtchef Igor Klimov. Er doen meer dan honderd gevechtsvliegtuigen en -helikopters aan mee.

De Oekraïense regering strijdt sinds april tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land. De Verenigde Naties schatten dat er zeker 1129 burgers zijn omgekomen. Oekraïne en het Westen betichten Rusland ervan de separatisten in woord en daad te steunen. Moskou ontkent dit.

Verdachten moord Helmin Wiels voor de rechter

Vier verdachten in de moordzaak op de Curaçaose politicus Helmin Wiels staan maandag terecht. De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen afgekondigd in Willemstad, waar het proces tegen de uitvoerder van de moord plaatsvindt.

Wiels werd op 5 mei vorig jaar vermoord op het strand van Marie Pampoen. Hij was de leider van de grootste politieke partij op het eiland, Pueblo Soberano.

De 37-jarige Elvis K. zou hebben toegegeven Wiels te hebben vermoord. Dangelo D. (27) en Carlos P. (32) worden verdacht van hand- en spandiensten bij de moord en ontkennen betrokkenheid. De vierde verdachte, Burney 'Nini' F. (43) zou het logistieke brein zijn achter de moord en de opdracht voor de moord hebben gekregen. Ook hij ontkent, maar schutter Elvis K. zou een belastende verklaring hebben afgelegd.

Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang. Afgelopen maand werd ex-minister van Financiën George Jamaloodin aangehouden. Hij heeft mogelijk opdracht gegeven tot de moord. Andere verdachten zijn oud-minister van Onderwijs Carlos Monk en gokbaas Robbie dos Santos. Hij is de halfbroer van Jamaloodin en geldschieter van MFK, de politieke partij van oud-premier Gerrit Schotte. Dos Santos is inmiddels weer vrijgelaten.

Oorspronkelijk kende de zaak nog twee andere verdachten. Raul 'Bolle' Martinez, de vermoedelijke chauffeur van de vluchtauto, werd twee weken na de moord in stukjes teruggevonden op een strand aan de noordkant van het eiland. Zijn vermoedelijke moordenaar, Luigano 'Pretu' Fiorentina pleegde in september zelfmoord in de politiecel waar hij werd vastgehouden.

Het proces tegen de vier uitvoerders van de moord gaat vier dagen duren.

Selena Gomez wijt botsing aan paparazzi

Selena Gomez botste zondag op een andere auto toen ze een parkeerplaats in Los Angeles uitreed. De zangeres was naar eigen zeggen afgeleid door de paparazzi. "Alleen ik krijg een ongeluk dankzij de mannen met hun camera's en geweldige carrières", twitterde Gomez.

De auto van de 22-jarige zangeres raakte door de botsing licht beschadigd, zo is te zien op foto's die de Amerikaanse entertainmentsite TMZ online plaatste. Het is niet duidelijk of de andere wagen ook schade opliep. Wel liet Gomez op Twitter weten de mensen uit die auto een dagje in een spa te hebben gegeven, om van de schrik te bekomen.

Gomez sprak eerder al haar ongenoegen uit over roddelfotografen. Vorige maand werd de zangeres boos toen ze werd gefotografeerd tijdens een vakantie. Gomez gaf de fotograaf vervolgens een kleine zet, terwijl ze zei dat de paparazzo 'respect' moest tonen.

BioWare geeft websites vol puzzels

BioWare is al een tijdje een game aan het teasen, waarschijnlijk Shadow Realms. Nu zijn er ook twee websites en een Reddit-thread begonnen. Er wordt gezocht naar een verdwenen meisje in een rolstoel genaamd Henna, zoveel is duidelijk. Fans hebben ook een wikia-pagina en meer sites gemaakt.

De officiële site is even vaag als altijd. Nu is er ook een blog bijgekomen van iemand die Henna zoekt. Daarnaast is er een site van een universiteit ten tijde van de eerste wereldoorlog. De lessen beginnen op dezelfde datum als de gamescom. Klik je op een van de links, dan krijg je bemoedigende boodschappen als “She was chosen, not you.”, “You don’t belong here.” En “She’s where she belongs.”.  

Voor de speurneuzen onder de fans is er deze beginpagina en een zeer behulpzame mindmap gemaakt door Centauri2002. Uiteraard is er ook fanart. Het wachten is op de eerste cosplayer tijdens de gamescom. Er is in ieder geval genoeg ‘buzz’ op de sociale websites. Hopelijk kan BioWare deze hype ook recht doen met een leuk, origineel en onderhoudend spel.

Mindmap

Fanart

Drie kisten met stoffelijke resten naar Nederland

Een Hercules-transporttoestel brengt maandagmiddag drie kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 uit Oekraïne naar Nederland. Het vliegtuig landt naar verwachting rond 16.00 uur. Dat zei de commandant van vliegbasis Eindhoven maandagochtend op Radio 1. Het is de vijfde repatriëringsvlucht vanuit Oekraïne.

De ceremonie op het vliegveld van Eindhoven zal dezelfde zijn als bij de eerdere vluchten van vorige week. De stoffelijke resten worden na trompetsignaal plechtig uit het toestel gedragen en in rouwauto's geladen.

Onder politiebegeleiding worden de kisten vervolgens naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht, waar forensische experts de lichamen identificeren. De snelwegen A2 en A27 worden dan wederom korte tijd afgesloten. Ook het luchtverkeer op Eindhoven wordt tijdens de ceremonie ruim drie kwartier stilgelegd.

In de drie kisten liggen stoffelijke resten die vrijdag en zaterdag werden gevonden. Ook dna-materiaal dat in een mortuarium in de stad Donetsk opgeslagen lag, wordt meegebracht.

In Hilversum staan al 227 kisten. Aan hoeveel slachtoffers die toebehoren is niet duidelijk. Tot nu toe werden twee slachtoffers geïdentificeerd.

Italiaanse marine redt ruim 2000 migranten

De Italiaanse marine heeft het afgelopen weekeinde 2227 migranten die uit Noord-Afrika Europa binnen probeerden te komen, gered. Dat hebben de autoriteiten maandag laten weten.

Een fregat bracht 1131 migranten die op de Middellandse Zee waren opgepikt, naar de haven van Taranto, aan de westkant van de zuidelijke regio Apulië. Met een ander marineschip werden 1189 migranten naar de haven van Salerno, ten zuiden van Napels, gebracht. Op het eilandje Lampedusa kwamen 227 migranten aan, onder wie 40 vrouwen en 95 minderjarigen.

Google Aak naar de sloop

Oktober 2013: op een locatie aan de Amerikaanse noordoostkust (bij Portland) en een locatie aan de westkust (bij San Francisco) worden twee raadselachtige schepen in aanbouw aangemeerd. 63 zeecontainers worden op die schepen geplaatst, en vormen een drijvende rechthoekige kolos van vier verdiepingen.

De projectsites waren hermetisch afgesloten voor buitenstaanders. Speculaties alom, zeker toen bleek dat er nogal wat Google-personeel bij die projecten rondliep, en dat Google die schepen had gekocht. Geruchten over drijvende Google-datacenters deden al snel de ronde. Dat was niet zo vreemd, want in 2009 had het bedrijf een patent gekregen voor het ontwerp van een drijvend datacenter dat zijn energie en koeling uit getijden en water zou kunnen halen.

Uiteindelijk gaf Google toe dat het hun schepen waren, maar dat het geen drijvende datacenters zou betreffen. Het zouden twee drijvende presentatiecentra voor nieuwe Google-projecten moeten worden. Een eigenzinnig marketingproject dus, waar het publiek kennis zou kunnen maken met de talloze ideeën en concepten die uit de Google X-labs komen rollen.

Een mooie gedachte, want hoe vaak is het niet gebeurd dat projecten van Google toch niet aan bleken te slaan en een vroege dood stierven?

Critici van Google wijzen erop dat ze om hun producten te vermarkten beter de Apple Store-formule zouden kunnen adopteren. Dat zou hun slagingspercentage enorm doen stijgen. Terwijl Google zelf als credo heeft dat goede ideeën zichzelf wel verkopen.

Hoe het ook zij, na een hoop ambtelijke ellende zijn de twee Google-schepen inmiddels al weer verkocht, naar verluidt voor de sloop. Het resultaat van een wanbeleid op marketinggebied, zeggen enkele deskundigen. Maar misschien ook wel een nuchtere beslissing: je begint iets nieuws, en ziet vanzelf wel waar het schip strandt. In dit geval letterlijk. Vanuit de overtuiging dat je ook aan projecten kunt beginnen zonder dat succes al zeker is.

Besparingen stuwen winst PostNL

PostNL heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van bezuinigingen en een verdere groei bij de bezorging van pakketten. Die stuwden de winst aanzienlijk, terwijl de omzet van het postbedrijf licht toenam ten opzichte van een jaar geleden.

PostNL meldde maandag een omzet van 1,02 miljard euro over het afgelopen kwartaal, tegen 991 miljoen euro een jaar eerder. De Nederlandse postmarkt was opnieuw ruim 11 procent kleiner dan vorig jaar, maar die krimp werd voor een groot deel opgevangen met de hogere postzegelprijs en besparingen. PostNL voerde verder de omzet uit de bezorging van pakketten met 5 procent op, terwijl de opbrengsten van internationale activiteiten met 4 procent groeiden.

De nettowinst van PostNL steeg naar 44 miljoen euro, tegen 3 miljoen euro een jaar geleden. De reorganisatie, die het bedrijf bestand moet maken tegen de krimp van de traditionele postmarkt, werpt zijn vruchten af en levert dit jaar volgens PostNL meer besparingen op dan eerder gedacht.

Besparingen stuwen winst PostNL
Besparingen stuwen winst PostNL (Foto: ANP)

Obama verwelkomt grootste Afrikaanse top ooit

Met de komst van bijna 50 Afrikaanse regeringsleiders breken er voor de Verenigde Staten belangrijke dagen aan op handelsgebied. President Barack Obama zal de Amerikaans-Afrikaanse top maandag openen in Washington. Het Witte Huis beschouwt de top als het aanhalen van de banden met een van de sterkste groeiregio's in de wereld. Boze tongen beweren echter dat de VS vooral niet wil achterblijven bij China, dat een steeds sterkere greep op Afrika krijgt.

Politici spreken tegen dat het de VS te doen is om de groeiende invloed van China te pareren. "We zijn ervan overtuigd dat we unieke dingen op tafel kunnen brengen. We zijn niet echt gefocust op de grondstoffen van Afrika, maar leggen ons meer toe op de handel en relaties met de landen", aldus Ben Rhodes.

Waarschijnlijk gaat de VS miljardendeals bekendmaken op het gebied van de handel en ontwikkelingssamenwerking. Bestaande programma's worden uitgebreid en nieuwe opgestart. Ook zal er worden gepraat over het ebolavirus.

Het is de grootste Amerikaans-Afrikaanse top ooit. Bijna alle Afrikaanse regeringsleiders zijn uitgenodigd van 4 tot en met 6 augustus.

Obama verwelkomt grootste Afrikaanse top ooit
Obama verwelkomt grootste Afrikaanse top ooit (Foto: ANP)

Portugal wil met miljarden bank redden

Portugal trekt 4,9 miljard euro uit om de opéén na grootste bank van het land te redden, Banco Esperito Sancto (BES). Het nieuws komt een paar dagen nadat de bank een miljardenverlies bekendmaakte. In de eerste helft van dit jaar is er een verlies van ruim 3,5 miljard euro geleden.

Voor de redding van BES gebruikt Portugal een deel van de 6,4 miljard euro die nog over is van een Europees fonds om banken in Portugal te steunen. Volgens de baas van de Portugese centrale bank hoeven Portugezen zich niet druk te maken. "Er is geen risico voor de overheidsfinanciën en de belastingbetaler", zei Carlos Costa.

BES wordt opgesplitst. De gezonde takken gaan verder onder een nieuwe naam, Novo Banco (nieuwe bank). De verliesgevende delen blijven ook bij elkaar.

Portugal wil met miljarden bank redden
Portugal wil met miljarden bank redden (Foto: ANP)

[upd] Vader moet reddingsactie Katwijk met dood bekopen

Een Duitser heeft een poging om zijn dochter uit de Noordzee bij Katwijk te redden zondag met de dood moeten bekopen. Dat laat een woordvoerder van reddingmaatschappij KNRM zondagavond weten. Het ongeveer 10 jaar oude meisje is na reanimatie naar een ziekenhuis gebracht.

Iets na 18.30 uur werd alarm geslagen voor een drenkeling in de branding. Toen vrijwilligers van de KNRM ter plaatse kwamen, was het Duitse meisje aangespoeld, waarop werd begonnen met reanimatie. Haar vader, voor wie even later alarm werd geslagen, werd door hulpverleners en omstanders in zee gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten.

De KNRM gaat uit van een keten aan hulpacties. Waarschijnlijk raakte een meisje te water, waarop het tweede meisje haar wilde helpen. Toen de vader zag dat dat niet goed ging, schoot hij te hulp, wat hem uiteindelijk fataal werd.

Het was rond het tijdstip van het incident afgaand tij. Weliswaar waren er meer mensen die in het water zwommen, maar de KNRM benadrukt dat zwemmen in zo'n situatie altijd gevaarlijk is. Of een gele vlag hing op het strand, waarmee wordt gewaarschuwd tegen gevaar bij het zwemmen, is niet duidelijk.

Bij de reddingsactie waren vrijwilligers van de KNRM en de Reddingsbrigade betrokken. Ook werden meerdere ambulances en de politie opgeroepen.

Update 07:56
Via de website van katwijkactueel.nl vernemen we dat ook het meisje is overleden. Het ongeveer 10 jaar oude meisje was het water ingegaan om een ander meisje te hulp te schieten. Het eerste meisje dat in de problemen kwam, is niet gewond geraakt.

Israël komt met humanitair bestand in Gaza

Het Israëlische leger neemt maandag in delen van de Gazastrook een staakt-het-vuren in acht. Het humanitaire bestand gaat om 09.00 uur Nederlandse tijd in en duurt zeven uur. De gevechtsstop geldt alleen voor gebieden waar momenteel geen operaties worden uitgevoerd, aldus het leger. Ook zegt het leger te zullen reageren als er vanuit Gaza aanvallen op Israël worden uitgevoerd.

Het bestand moet hulpverleners de kans geven hulpgoederen naar de noodlijdende Palestijnen te brengen. Door het offensief beginnen zaken als voedsel en water schaars te worden.

Het Israëlische leger rondde zondag het grondoffensief in Gaza af, bijna drie weken nadat het was begonnen. Omdat de meeste tunnels die Hamas groef tussen Gaza en Israël zijn vernietigd, is het merendeel van de grondtroepen teruggetrokken, aldus een woordvoerder. Hij benadrukte echter dat de operatie nog niet voorbij is en dat Israël doorgaat met het uitschakelen van raketinstallaties van Hamas.

'Marechaussees moeten op rampplek slapen'

De marechaussees die meewerken aan de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne zouden op de plaats waar vlucht MH17 neerstortte een kamp moeten opzetten. Ze kunnen er dan de nacht doorbrengen, waardoor minder tijd verloren gaat aan reizen. Dat stelt de vakbond van officieren en burgerpersoneel GOV/MHB.

"Verplaatsen in een oorlogsgebied is het gevaarlijkste wat er is. Het wisselen van terrein tussen bezetters en belegerden, en zelfs nog betwist terrein, is vragen om problemen en obstructie", stelt voorzitter van de bond Ruud Vermeulen.

Volgens de bond weten de marechaussees hoe ze onder minimale omstandigheden kunnen overleven. "Zij hebben geen hotels nodig, maar nemen hun eigen tentje en slaapzak mee. Eten gevechtsrantsoenen en hebben de conditie en het uithoudingsvermogen om van de vroege ochtend tot de late avond, zolang het daglicht is, te zoeken naar slachtoffers. Wanneer de oorlogshandelingen dichtbij komen, weten zij hoe te handelen."

Defensie ziet niets in het plan van GOV/MHB. "Het verhoogt onnodig de risico's voor onze mensen ter plekke", zegt een woordvoerder maandagochtend in De Telegraaf. Hij wijst er bovendien op dat de onderzoekers inmiddels al enkele dagen het gebied goed hebben kunnen bereiken nu het basiskamp is verplaatst van Donetsk naar het noordelijker gelegen Soledar.

Opnieuw arrestaties voor bootongeluk Vinkeveen

De politie heeft zondagavond nog twee arrestaties verricht voor de fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen, zaterdagavond. Het gaat om een 30-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Amstelveen, meldt de politie.

Eerder werden al twee mannen en een vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij de aanvaring. Twee van hen zijn inmiddels weer vrij, maar zij zijn nog wel verdachte in de zaak.

Bij het ongeluk kwamen zaterdagavond twee mannen om het leven. Zij zaten op een boot met twee andere mannen en sloegen allen overboord. Twee van de vier wisten zich te redden. De andere boot ging er na de aanvaring vandoor.

Vrouw valt dood tijdens reddingsactie vriend

In het zuidoosten van Canada is zondag een vrouw omgekomen toen ze een vriend probeerde te redden die van een wal was gevallen. De 24-jarige vrouw viel daarbij zelf ook naar beneden en overleefde dat niet, zo meldt de krant Toronto Sun.

De twee waren met nog vijf andere vrienden aan het kamperen in de plaats Renfrew, in de provincie Ontario. De man was volgens de politie even een stukje gaan wandelen en belde de groep toen hij zo'n 10 meter naar beneden was gevallen. Hij raakte lichtgewond en kon zelf niet naar boven komen.

De vrouw ging hem helpen en viel toen dus zelf ook naar beneden.

Vrouw valt dood tijdens reddingsactie vriend
Vrouw valt dood tijdens reddingsactie vriend (Foto: ANP)

Veel doden na aardbeving China

Het zuidwesten van China is zondag opgeschrikt door een flinke aardbeving. Volgens voorlopige cijfers van het staatspersbureau Xinhua kwamen zeker 367 mensen om het leven. Meer dan 1880 mensen raakten gewond. Het centrum van de beving lag op slechts tien kilometer diepte.

Volgens de Chinese meteorologische dienst had de beving in de provincie Yunnan een kracht van 6,5, de Amerikaanse dienst USGS hield het op 6,1. Twaalfduizend huizen stortten in in Ludian, een dichtbevolkte streek in Yunnan. Volgens Xinhua worden tientallen mensen vermist. Dit aantal kan nog oplopen, aangezien reddingswerkers sommige afgelegen dorpen nog niet hebben bereikt.

Het Chinese Volksleger heeft ruim 2500 militairen naar het rampgebied gestuurd om hulp te verlenen, meldt Xinhua. Het Chinese Rode Kruis heeft dekens, jassen en tenten in gereedheid gebracht voor mensen die door de beving hun huis zijn kwijtgeraakt en ook de Rode Kruis-afdelingen in Hong Kong, Macau en Sichuan sturen hulpgoederen.

Volgens de staatstelevisie was het de krachtigste beving in Yunnan in veertien jaar. In 1970 kostte een beving in Yunnan met een kracht van 7,7 aan zeker vijftienduizend mensen het leven en een van 7,1 in 1974 eiste ruim 1400 levens. Bij een aardbeving in de provincie Sichuan in mei 2008 vielen bijna negentigduizend doden.

Erdogan vergelijkt Israël met Hitler

Premier Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft zondag de werkwijze van het Israëlische leger in de Gazastrook opnieuw vergeleken met die van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij bij een toespraak die hij gaf in het kader van de presidentsverkiezingen die komende zondag worden gehouden.

"Net als Hitler, die probeerde alle gebreken uit te bannen, is ook Israël bezig met hetzelfde doel", aldus Erdogan die honderdduizenden aanhangers toesprak. "Ze vermoorden vrouwen zodat ze geen Palestijnse kinderen kunnen krijgen, ze vermoorden baby's zodat ze niet op kunnen groeien, ze vermoorden mannen zodat ze hun land niet kunnen verdedigen... Israël zal verdrinken in het bloed dat ze laten vloeien."

Erdogan riep 2 weken geleden over Israël nog dat "zij die Hitler dag en nacht veroordelen zijn Hitler voorbijgestreefd in barbaarsheid."

Erdogan vergelijkt Israël opnieuw met Hitler
Erdogan vergelijkt Israël opnieuw met Hitler (Foto: ANP)

Halo 2 krijgt geen kleine oppoetsbeurt

Blur Studio is verantwoordelijk voor de cutscenes in Halo 2: Anniversary. Dat ze wat meer doen dan de graphics een beetje oppoetsen is wel te zien in deze video. Het hele proces is onder handen genomen, alles is vanaf de grond opgebouwd. Bewegingen en gezicht animaties zijn door middel van motion capture beter dan ooit.

Halo 2: Anniversary verschijnt dit jaar op 11 november exclusief voor de Xbox One, als onderdeel van de Halo: The Master Chief Collection


Israël rondt grondoperatie in Gaza af

Israël heeft zondag het merendeel van zijn grondtroepen uit de Gazastrook teruggetrokken, na een operatie van een maand tegen Hamas waarin meer dan 1800 Palestijnen en zestig Israëliërs het leven lieten. Toch werd er in sommige delen van het gebied nog zwaar gevochten; zeker tien mensen kwamen om door een Israëlische luchtaanval dicht bij een VN-onderkomen waar paar duizend ontheemde Palestijnen toevlucht hadden gezocht. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten veroordeelden de aanval in zeer krachtige termen.

Een legerwoordvoerder bevestigde dat het merendeel van de grondtroepen uit Gaza was teruggetrokken nadat het leger had vastgesteld dat het tunnelnetwerk van Hamas onder de grens met Israël grotendeels was ontmanteld. Hij zei dat de ongeveer dertig tunnels waren gegraven met het oog op een 'gesynchroniseerde aanval' op Israël. Deze dreiging is nu geminimaliseerd, maar Israël zal doorgaan om het vermogen van Hamas om raketten af te schieten te reduceren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen de strijd tegen Hamas voort te zetten, maar hij staat nu onder grote internationale druk om in te binden vanwege het hoge aantal burgerslachtoffers onder de Palestijnen. Volgens de VN zijn zeker driekwart van de doden burgers.

Bij een beschieting dicht bij een VN-school waarin zo'n drieduizend ontheemden verbleven vielen zondagochtend tien doden, onder wie een VN-medewerker. Robert Turner van UNRWA, de VN-dienst voor Palestijnse vluchtelingenhulp in Gaza, zei dat de locatie van de opvangplek, net als die van alle vergelijkbare plekken, meermalen aan het Israëlische leger was doorgegeven. "Ze weten waar deze schuilplaatsen zijn. Ik heb geen idee hoe dit kan blijven gebeuren", zei hij.

Het Israëlische leger zei te hebben gemikt op drie gezochte strijders op een motorfiets die in de buurt waren. Het leger zei 'de gevolgen van deze aanval tegen het licht te houden'.

VN-onderkomens in Gaza zijn vaker door Israëlisch vuur geraakt. Tegelijkertijd zegt UNRWA drie keer verborgen raketvoorwaarden te hebben ontdekt in leegstaande VN-scholen.

Israël zegt dat Hamas zich tussen burgers verstopt. Door burgers als 'menselijk schild' te gebruiken is Hamas verantwoordelijk voor het hoge aantal doden, stelt Israël.

Israëlische artilleriegranaten troffen zondag twee flatgebouwen in het centrum van Gaza-Stad. Volgens Ashraf al-Kidra van het ministerie van volksgezondheid kwamen bij een enkele aanval in het zuiden van de Gazastrook meer dan vijftig Palestijnen om het leven.

Israël zegt zondag 63 plaatsen te hebben aangevallen. Vanuit de Gazastrook zouden weer bijna honderd raketten en mortiergranaten naar Israël zijn afgeschoten. Regeringsfunctionarissen verklaarden dat de grondoperaties in Gaza worden teruggeschroefd, maar dat beschietingen vanuit Gaza door de luchtmacht zullen worden beantwoord. "Het is geen terugtrekking", zei minister Amir Peretz. "Wij zetten een nieuwe linie op die meer gecontroleerd is en laten de luchtmacht zijn werk doen."

Hamasleiders lieten weten door te gaan met raketbeschietingen totdat Israël de in 2007 ingestelde blokkade van het gebied opheft. "Als Israël eenzijdig stopt, zal Hamas de overwinning uitroepen en Israël geen veiligheid of bestand gunnen. In dat geval zullen wij een uitputtingsoorlog voeren totdat er een politieke oplossing wordt gevonden", aldus een leider die anoniem wilde blijven omdat hij interne zaken besprak.

In Caïro spraken vertegenwoordigers van Egypte en Hamas over een eventuele wapenstilstand. Israël ziet geen nut meer in onderhandelingen omdat Hamas humanitaire bestandsafspraken meermalen aan de laars zou hebben gelapt.

OM bevestigt vondst nieuwe resten Panama

In Panama zijn zaterdag nieuwe menselijke resten gevonden die mogelijk van Kris Kremers en Lisanne Froon zijn. Dat bevstigde een woordvoerder van het Panamese openbaar ministerie zondagmiddag (lokale tijd) weten na berichtgeving in lokale media. Volgens een betrokken onderzoeker zou het onder meer om een stuk schedel gaan.

Een eerdere zoektocht naar nieuwe sporen van de omgekomen Nederlandse vrouwen, die dinsdag van start ging en donderdag werd gestaakt, leverde aanvankelijk niets op. De autoriteiten kamden het gebied uit waar in juni de eerste overblijfselen gevonden werden, die na dna-onderzoek van het duo bleken te zijn.

Onderzoeker Diomedes Trejos laat zondag weten dat hij nog wacht op de resten, waarna hij met het dna-onderzoek begint. Afhankelijk van het materiaal maakt hij een inschatting over hoeveel tijd het onderzoek in beslag zal nemen.

De ouders van Kris Kremers reisden onlangs weer af naar Panama om parallel aan het onderzoek van justitie een eigen reconstructie van de gebeurtenissen te maken. De doodsoorzaak van de twee is nog altijd onduidelijk, maar de ouders geloven niet dat de vrouwen verdwaald zijn of een ongeluk hebben gehad.

Volgens de ouders hebben de twee op 1 april, de dag van hun verdwijning, na een wandeling op het Pianista Trail een noodnummer gebeld. Op een gevonden camera is bovendien te zien dat er acht dagen later nog foto's zijn gemaakt, meldt de krant La Estrella de Panama. Omdat de beelden erg donker zijn is het echter lastig te zien wat er precies op staat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.