[Tour] Lars Boom doorbreekt Nederlandse droogte met ritzege

Lars Boom heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. Daarmee zorgde de renner van Belkin voor het eerste Nederlandse toursucces in negen jaar. Het was op 9 juli 2005 dat Pieter Weening als laatste Nederlander een touretappe won. De veelbesproken kasseienrit over 155,5 kilometer, van Ieper naar Arenberg - Porte du Hainaut leverde het verwachte spektakel, wat voor Chris Froome het einde van de Tour betekende.

De kopgroep van de dag werd gevormd door onder meer Tony Martin (Omega-Pharma - Quick-Step), Lieuwe Westra (Astana) en Tony Gallopin (Marcus Burghardt). Martin ging al snel onderuit, maar hij kon de aansluiting weer vinden. De groep bleef grotendeels bij elkaar tot aan de eerste sectie kasseien, waar het peloton in stukken brak.

Vincenzo Nibali kon in zijn gele trui profiteren, want hij zat goed voorin. Onder anderen Alberto Contador en Bauke Mollema kwamen in de problemen en zaten al snel op achterstand. Ook Alejandro Valverde en Tejay van Garderen mistten de slag met Nibali, waar voor het klassement alleen Jurgen van den Broeck en Michal Kwiatkowski wel mee konden.

Namens Belkin zaten Sep Vanmarcke en Lars Boom wel mee in de groep van Nibali, wat al snel de kopgroep in de koers werd. Vanmarcke reed lek, maar Boom leek een bijzonder sterke indruk te maken. Op een kleine vijftien kilometer van de streep was het verschil tussen de groep Nibali en het peloton met Contador en Mollema ruim anderhalve minuut.

Nibali had zijn Astana-ploeggenoten Jakob Fuglsang en Westra mee, die op de voorlaatste kasseistrook enorm aan het huishouden waren. Met slechts tien kilometer te rijden zat alleen Boom nog in de groep als vertegenwoordiger van een andere ploeg dan Astana. Het gevaar was nog niet geweken, want het groepje achtervolgers werd aangevoerd door Fabian Cancellara en Peter Sagan.

Minder dan zeven kilometer voor de finish draaiden de drie koplopers, Westra was inmiddels afgehaakt, de laatste kasseistrook op. Boom koos direct voor de aanval en kon gelijk een gaatje van enkele seconden slaan. Fuglsang wilde het er niet bij laten zitten, want hij zette de achtervolging op de Nederlander in.

Nibali en Fuglsang leken geen onnodige risico's te nemen, waardoor Boom op twee kilometer van de streep zijn voorsprong uit wist te bouwen tot ruim tien seconden. Het duo van Astana kwam niet meer in de buurt, waardoor een in modder bedekte Boom solo en met de armen in de lucht over de streep kwam.

Tijdens de etappe gingen zeer veel renners onderuit. Naast de afgestapte Chris Froome gingen ook klassementsrenners als Andrew Talansky en Van den Broeck tegen de vlakte. Ook de sprinters bleven niet gespaard, want André Greipel en Marcel Kittel smakten eveneens tegen het asfalt, maar konden weer gewoon verder.

In het klassement zijn de verschillen vandaag flink gegroeid. Nibali behoudt het geel, met twee tellen voorsprong op teamgenoot Fuglsang. Sagan staat nu met 44 seconden achterstand derde.  Kwiatkowski staat van de andere klassementsmannen op 50 tellen van het geel het dichtste bij. Van den Broeck, Gallopin en Porte staan nog binnen de twee minuten, terwijl Valverde, Mollema en Contador na vandaag meer dan twee minuten toe moeten geven op Nibali.