Vlaams-nationalisten mogen bij liberale fractie EP

De Vlaams-nationalistische partij N-VA is welkom in de liberale fractie van het Europees Parlement. Dat is dinsdagavond vernomen in kringen van de liberale ALDE-groep.

Bij een stemming waren alle partijen die deel uitmaken van de ALDE vóór de komst van de N-VA van Bart De Wever, behalve de Franstalige Belgische MR. Hun voorman in het Europees Parlement, oud-eurocommissaris Louis Michel, heeft eerder zelfs gedreigd de ALDE te verlaten als de N-VA erbij zou komen.

Pikant is dat De Wever als informateur probeert een centrum-rechtse regering in België te vormen met diezelfde MR. Verscheidene Franstalige politici in België wantrouwen de N-VA, die ze verdenken van separatisme. Koning Filip gaf De Wever dinsdag een extra week voor zijn informatieopdracht.

De N-VA zal overigens woensdag pas beslissen bij wie ze zich in het Europees Parlement zal aansluiten. De Vlaams-nationalisten zitten nu nog bij een coalitie van regionale partijen die aan de Groenen is verbonden. Ze twijfelen nog tussen de ALDE en de conservatieve groep rond de Britse Tory-partij van premier David Cameron.

De ALDE verwelkomde dinsdag vier nieuwe partijen in haar rangen, uit Duitsland, Tsjechië, Portugal en Catalonië. Met de N-VA erbij zouden de liberalen met 71 van de 751 afgevaardigden de op twee na grootste fractie in het Europarlement blijven. De Belg Guy Verhofstadt werd herkozen als fractieleider.