[WK Hockey] Spanje grijpt laatste strohalm niet en verliest van België

De mannen van Spanje zijn zaterdag uitgeschakeld op het WK. De Zuid-Europeanen hadden nog een sprankje hoop, maar dan moest wel België worden verslagen. Dat liet de ploeg van coach Marc Lammers niet gebeuren, de Belgen wonnen hun vierde pouleduel met 5-2.

Spanje liet België na een minuut even schrikken, toen David Alegre in kansrijke positie voorlangs schoot. Het bleek niet meer dan een stuiktrekking te zijn van de Zuid-Europeanen, die wegens hun belabberde financiële situatie een beperkte voorbereiding hadden op dit toernooi. België nam het heft in handen en sloeg binnen twee minuten tweemaal toe. Strafcorners van Tanguy Cosyns en Alexandre de Saedeleer zorgden ervoor dat Spanje al snel aan een inhaalslag moesten beginnen.

De geelhemden leken na een half uur aansluiting te vinden, maar de treffer van Alex Casasayas werd tot ontzetting van alles en iedereen met een Spaans hart geannuleerd. Het leed voor Spanje werd door groter toen Emmanuel Stockbroekx kort voor het rustsignaal voor het derde Belgische doelpunt zorgde.

De score in het duel, waar opvallend vaak de video-referee werd ingeschakeld, werd in de saaie tweede helft opgevoerd door België. Opnieuw Cosyns en Dohmen tilden met hun doelpunten de Belgen in een zetel. In de slotfase werd de Spaanse eer gered door treffers van Eduard Tubau en Santi Freixa. Hun doelpunten zorgden voor de 5-2 eindstand.

België doet nog volop mee in de strijd om een halve finaleplaats. De nummer vijf van de wereld heeft nu negen punten en speelt maandag een cruciaal duel tegen Engeland, dat twee punten minder heeft en vandaag nog tegen Australië speelt.