[WK Hockey] Oranjemannen slepen zich naar overwinning op Duitsland

Nederland heeft ook zijn derde wedstrijd op het WK in eigen land gewonnen. Vrijdag won Oranje met 1-0 van Duitsland, dankzij een treffer van Jeroen Hertzberger. Door deze zege klimt Nederland naar de koppositie in poule B. Duitsland staat er met drie punten uit evenveel duels een stuk minder florissant voor.

Oranje begon overtuigend aan deze hockeyklassieker, die voor het eerst sinds 2008 in een groot toernooi op Hollandse bodem werd afgewerkt. De ploeg van bondscoach Paul van Ass wilde Duitsland gelijk bij de keel grijpen en dat ging hen aardig af. Na een eerste kwartier met een paar mogelijkheden, maar zonder doelpunten, was het in de negentiende minuut kassa voor Oranje. Jelle Galema kwam sterk door aan de rechterkant, legde de bal panklaar voor Jeroen Hertzberger. De speler met de meest Duitse naam van de Nederlandse selectie, drukte prima af en opende daardoor de score.

Aan het eind van de eerste helft verslapte de greep van Nederland, al nam Robbert Kemperman nog wel met een listig schot de uitstekende keepende Nicolas Jacobi onder vuur. Duitsland kreeg voor de pauze maar één schotkans. Onze oosterburen openden na rust sterker, maar de eerste grote kans was voor Nederland. Oranje kreeg twee strafcorners op rij, maar de pogingen van Mink van der Weerden werden onschadelijk gemaakt.

Duitsland moest komen en deed dat ook. Benedikt Führ hamerde hoog over toen hij tien minuten na rust uithaalde. En kort daarop was Martin Zwicker wel heel dichtbij succes, toen zijn bal tergend langzaam naast rolde. Nederland werd naar achteren gedrukt en hield zijn adem in toen de eerste Duitse sleeppush zonder kleerscheuren werd doorstaan. In de slotfase, waarin Van der Weerden een gele kaart kreeg, was het aan doelman Jaap Stockmann te danken dat de punten bij Nederland bleven. Stockmann redde uitstekend op de inzet van Zwicker en een strafcorner van Christopher Zeller waardoor Oranje zijn derde zege in het toernooi pakte.