'Coke en hoeren doen Britse economie groeien'

Prostitutie en drugshandel leveren de Britse economie een stimulans op van tien miljard pond (12,3 miljard euro). Dat blijkt uit een berekening van het Britse bureau voor de statistiek (ONS), zo meldt zakenkrant Financial Times vrijdag. Prostituees doen verhoudingsgewijs de grootste duit in het zakje, aldus de statistici.

Het ONS maakte de berekening omdat de Britten vanaf september ook de illegale economie - smokkel niet meegerekend - willen opnemen in de economische groei. Het meerekenen van prostitutie zou de economie daardoor met 5,3 miljard pond doen groeien, terwijl drugshandel 4,4 miljard pond aan het bruto binnenlands product toevoegt.

Volgens een berekening van het ONS zou Groot-Brittannië een kleine 61 duizend prostituees hebben, die elk wekelijks 25 klanten afwerken. Een Britse lichtekooi zou gemiddeld 67 pond per klant vragen, zo verklaren de statistici het totaalbedrag. Ook zijn er ongeveer 38 duizend heroïneverslaafden, die jaarlijks voor 754 miljoen pond aan verdovende middelen gebruiken.

Naast het meerekenen van prostitutie en drugshandel maakt het Britse statistiekbureau nog een aantal aanpassingen op de rekenmethode. Zo worden mensen die hun eigen huis bouwen - in plaats van een aannemer in de hand te nemen - ook opgenomen in de economie. Door de nieuwe rekenmethode groeit het bbp in totaal met 33 miljard, ongeveer 2,3 procent.