PVV wil Le Pen 'aan de tand' voelen

Marcel de Graaff, lijsttrekker voor de PVV in Europa, gaat Jean-Marie Le Pen van Front National 'aan de tand voelen'. De PVV'er wil weten met wie hij na de verkiezingen op 22 mei mogelijk te maken krijgt in het Europees Parlement. Dat zei De Graaff vrijdag in een interview op BNR Nieuwsradio.

De oprichter van de Franse partij kwam eerder in opspraak wegens antisemitische uitspraken. In het eerste tv-debat tussen de lijsttrekkers voor de verkiezingen voor het Europees Parlement werd de PVV daarom hevig bekritiseerd om de samenwerking met de partij. De Graaff benadrukt dat hij in het Europarlement te maken heeft met de dochter van Le Pen, Marine.

"Voor wat de koers van die partij betreft, waar zij voor staan, is daar wel degelijk afstand van genomen. In hoeverre Jean-Marie Le Pen er op dit moment in zit: daar zal ik hem nog zelf over aan de tand willen voelen", zegt De Graaff, die wil weten met wie hij 'te maken heeft'. "Wij nemen als PVV heel krachtig afstand van antisemitische uitspraken en van antisemitisme in het algemeen."

D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld wil dat de PVV al voor de verkiezingen op 22 mei helderheid geeft over de samenwerking. "De kiezer moet voor de verkiezingen helderheid krijgen over de samenwerking tussen de PVV en de voor antisemitisme veroordeelde Le Pen. Goed dat De Graaff nu eindelijk ook kritiek uit op de antisemitische uitingen van Le Pen, maar wees dan ook consequent en werk niet met Front National samen."