Russen 'hebben NASA niet nodig'

De chef van het Russische ruimtevaartprogramma geeft aan het Westen niet nodig te hebben en hechter met China te gaan samenwerken. Dat stelt de Moscow Times.

Begin april werd de samenwerking tussen NASA en de Russen opgeschort naar aanleiding van de huidige crisis in Oekraïne. Hoewel er een uitzondering werd gemaakt voor het International Space Station is het NASA-medewerkers sindsdien verboden Russen over de vloer te krijgen of zelf naar Rusland af te reizen.

Ook hebben de VS de export van hoog-technologische patenten verboden en mogen Westerse bedrijven niet langer plekken inkopen voor hun astronauten op Russische raketlanceringen.

De Russen stellen echter: "We kunnen onafhankelijk elke taak uitvoeren, zelfs als dat betekent dat Westerse componenten vervangen moeten gaan worden."

China werkt momenteel aan haar eigen ruimtestation omdat het land niet meedoet aan de ISS en heeft ook plannen voor een bemande maanmissie. Rusland stelt dat de samenwerking met China op veel ruimtevaart-gerelateerde gebieden de komende tijd fors zal worden uitgebreid.