Gesink voorlopig niet in actie door hartproblemen

Wielrenner Robert Gesink zal voorlopig niet in actie komen. De 27-jarige Condor van Varsseveld kampt met hartritmestoornissen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Hoe zijn programma er voor de komende maanden precies uit zal zien is nog niet duidelijk.

Stress is een belangrijk probleem voor Gesink. Vooral in koersen waar de belangstelling en dus de druk groot is, zoals grote rondes, heeft hij er heel veel last van. Dit zorgt ook voor fysieke problemen, want in de laatste jaren gebeurde het meer dan eens dat Gesink door de stress last kreeg van zijn hart dat op hol sloeg.

De problemen aan zijn hart en de paniekaanvallen die daarop volgden waren de redenen voor het uitstappen tijdens het Nederlands kampioenschap van 2011 en de Giro d'Italia van vorig jaar. Destijds sloeg zijn hart op hol tijdens de achttiende etappe, een klimtijdrit. Gesink stond voor die etappe nog op de tiende plaats in het klassement.

Door de ploegarts werd hij na de opgave in de Giro naar huis gestuurd, zodat hij onderzocht kon worden. Ondanks een bij zijn hart geplaatste chip werd er geen fysieke oorzaak gevonden voor de hartritmestoornissen. Daardoor moest het wel tussen zijn oren zitten en dus werden de druk, stress en nervositeit binnen de sport als boosdoener aangewezen.

In koersen buiten Europa, waar Gesink minder in de schijnwerpers staat, heeft hij veel minder last van de problemen. Zo won hij al de Rondes van Oman en Californië, terwijl hij het in de Grand Prix de Québec in Canada doorgaans ook uitstekend doet.

In Europa verloopt het dit jaar veel minder. Tijdens de Tirreno-Adriatico moest hij afstappen vanwege urinewegproblemen, terwijl hij in de Ronde van het Baskenland ook de finish niet haalde.  Daar gaf hij nog aan dat hij zich na een dag met rugpijn opnieuw niet goed voelde. Volgens het AD was er in het Baskenland echter ook sprake van hartritmestoornissen. 

Om 18.00 uur zal Gesink een persconferentie geven om het verhaal nader toe te lichten.