Voormalig wereldrecordhouder skivliegen stopt

Schansspringer Bjørn Einar Romøren heeft zondag bekend gemaakt dat hij per direct afscheid neemt van de sport. Dat betekent dat de World Cup in Planica, de laatste wedstrijd van het seizoen, zijn laatste wedstrijd is geweest. Romøren is voormalig houder van het wereldrecord skivliegen.

Romøren begon zijn internationale carrière in 2001 op twintigjarige leeftijd. Twee jaar later won hij tijdens de Vierschansentournee in Bischofshofen zijn eerste wedstrijd. Het seizoen daarop was de beste uit zijn loopbaan doordat hij de winter eindigde met de derde plek in de eindstand van de World Cup. 

Het grootste hoogtepunt uit zijn leven als schansspringer moest echter nog komen. Op 20 maart 2005 vond, zoals altijd, de afsluiting van het seizoen plaats met het skivliegen in Planica. De Letalnica-schans, ook wel de Moeder aller schansen genoemd, was de grootste schans ter wereld en precies hier liet Romøren echt zien wat hij kon.

Tijdens de oefenronde voor de wedstrijd sprong Tommy Ingebrigtsen naar 231 meter, een evenaring van het wereldrecord. Een paar minuten later was het de beurt aan zijn landgenoot Romøren en hij vloog naar 234,5 meter. In de wedstrijd sprong de Fin Matti Hautamäkki een meter verder, waarmee hij zijn wereldrecord terugpakte.

Ook dit record was echter geen lang leven beschoren, want opnieuw een paar minuten later mocht Romøren naar beneden. Hij vloog naar een onwaarschijnlijke afstand van 239 meter. Dit wereldrecord zou zes jaar later pas verbroken worden door Johan Remen Evensen, met hulp van de verbouwde schans in Vikersund, nu de grootste ter wereld. Na zijn record zou Romøren altijd met het getal 239 onder zijn ski's blijven springen.

De legendarische vlucht naar 239 meter, tijdens de World Cup-finale in Planica 2005 (Bron: YouTube)

Romøren won in totaal vijftien wedstrijden in de World Cup, waarvan acht keer individueel. Ook op toernooien was hij succesvol, maar al zijn medailles won hij met het Noorse team. In 2006 was er olympisch brons en op het WK van 2003 en 2005 pakte hij ook de bronzen medaille. In 2011 won hij met het team zilver voor eigen publiek in Oslo. Op het WK skivliegen werd hij, wederom met het team, in 2004 en 2006 wereldkampioen. 

In de zomer van 2012 raakte Romøren, die door zijn vele fans simpelweg BER genoemd werd, geblesseerd aan zijn rug. In maart van dit jaar maakte hij tijdens de Continental Cup in het Poolse Zakopane eindelijk zijn rentree door zevende te worden in de eerste wedstrijd en de tweede zelfs te winnen. Een week later werd hij achttiende op het WK skivliegen en werd hij door de bondscoach meegenomen naar de laatste World Cup van het seizoen. Deze vond uiteraard plaats in Planica, en dus sloot hij zijn carrière af op de plek waar zijn eeuwige roem haar oorsprong vond.

Romøren tijdens één van de vele landenwedstrijden waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Romøren tijdens één van de vele landenwedstrijden waaraan hij meedeed (Foto: PRO SHOTS/GEPA)