Boekenweek afgetrapt met 'buitenaards' bal

De Boekenweek is vrijdagavond begonnen met het traditionele boekenbal dat dit jaar in het teken stond van buitenaards leven. Zo liepen overal zogenaamde stormtroopers rond, bekend van de film Star Wars en waren de schrijvers zelfs niet veilig voor Darth Vader.

Het bal begon met een zaalprogramma waarin Lee Towers voor Tommy Wieringa, de auteur van het boekenweekgeschenk, het nummer Space Oddity van David Bowie toezong. Wieringa's boek Een mooie Jonge Vrouw wordt vanaf zaterdag weggegeven in boekhandels bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandse boeken. Behalve bij de failliete boekhandel Polare, die het geschenk dit jaar niet kon betalen.

Het zaalprogramma van het boekenbal werd aan elkaar gepraat door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo. Tangarine, Spinvis, de Mighty Typhoons, Eva Rovers, Ingmar Heytze en Kira Wuck traden naast Lee Towers op.

De aankleding van het erudiete bal werd net als ieder jaar verzorgd door kunstenaars die in opdracht van de CPNB het thema tot leven brachten. Zo konden de aanwezigen op de foto als astronaut en werd de hele avond reisinformatie door het pand aan het Leidseplein gescandeerd.

De Boekenweek duurt nog tot en met 16 maart.