't Hart wil zeehondencrèche niet in uppie adviseren

Lenie 't Hart staat er voor open om als adviseur zitting te nemen in een nog te vormen medisch-ethische commissie van de zeehondencrèche in Pieterburen. "Maar dan wil ik wel een groep wetenschappers die jarenlang heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van het huidige beleid meenemen", zegt de oprichtster.

Het Dagblad van het Noorden schrijft dat 't Hart door de nieuwe raad van toezicht onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker is uitgenodigd. De commissie moet alle protocollen voor de zeehondenopvang tegen het licht houden. Hier waren de afgelopen tijd conflicten over, wat tot het vertrek van de vorige raad van toezicht leidde.

De oprichtster klinkt verbaasd over de uitnodiging van Bleker. "Is dat zo? Ik heb niks van Bleker gehoord", zegt 't Hart. "We hadden nog afgesproken niet via de pers te communiceren, maar hij vindt de pers blijkbaar heel interessant."

't Hart zegt niks tegen de oud-CDA-staatssecretaris te hebben. "Natuurlijk hadden we in het verleden onze meningsverschillen over de opvang van orka Morgan. En nu gebeuren er dingen bij de zeehondencrèche die wij niet aanvaardbaar vinden. Maar dat betekent niet dat mijn deur niet voor hem openstaat. Als hij wil langskomen om te praten, kan dat altijd."

De oprichtster van de zeehondencrèche wil eerst praten over hoe het er nu aan toe gaat bij de zeehondencrèche. "En we moeten niet eerst een jaar praten voordat we iets veranderen." Als voorbeeld wat volgens haar niet aanvaardbaar is wijst ze erop dat zeehonden na een opvang van drie dagen al kunnen worden uitgezet. Ze vergelijkt dat met het uit een ziekenhuis ontslaan van een doodziek kind.

"Dat zijn dierproeven om na te gaan of ze het dan redden. Maar de kans dat een zeehond dat niet overleeft is tien keer zo groot. Sommige artsen schrijven mij dat ik dat moet toestaan omdat experimenten nou eenmaal nodig zijn om beter beleid te ontwikkelen, maar dat moeten ze maar ergens anders doen. Je kunt jezelf geen opvang noemen als je aan deze proeven meewerkt. Dit is niet waar de mensen voor doneren. Wat er nu gebeurt, is dat er een dierenattractiepark van wordt gemaakt."

Ook wijst 't Hart erop dat de huidige werkwijze op jaren ervaring en onderzoek rust. Viroloog Ab Osterhaus heeft jaren meegewerkt aan het opstellen van dat beleid. Maar 't Hart rekent hem niet meer tot de groep wetenschappers die zij wil meenemen naar de adviescommissie. "Hij mailde laatst dat hij het niet erg vindt als er een paar zeehonden dood gaan voor het belang van de hele populatie. Maar ik vind dat wel erg."

't Hart vertrok in 2012 als directeur, maar hield wel enkele ceremoniële taken. Niek Kuizenga volgde haar op. Onder hem werd een nieuw beleid ontwikkeld waarbij dieren korter worden opgevangen en minder antibiotica krijgen. Ook de regel dat ze pas bij 35 kilo worden uitgezet kwam te vervallen.

De vorige raad van toezicht, waar 't Hart volgens sommigen nog invloed had via een vriend, was kritisch op de methode. Het conflict leidde ertoe dat het personeel een dag staakte en het vertrouwen in de raad van toezicht opzegde.