Oppositie Utrecht boos over online vragenlijst

Oppositiepartijen in Utrecht zijn boos over een digitale vragenlijst die de gemeente heeft verstuurd naar leden van een bewonerspanel. Hierin wordt onder meer gevraagd naar de politieke voorkeur van mensen. Dat blijkt dinsdag uit vragen van het CDA, de VVD en ChristenUnie.

De partijen eisen dat het gemeentebestuur de enquête direct intrekt. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren zegt op de website van de partij: "Dit is schandalig, de verkiezingen gaan over de politieke aansturing van de gemeente. Dan moet de gemeentelijke organisatie zich juist terughoudend en afwachtend opstellen."

Het college vraagt Utrechters of ze zichzelf progressief, conservatief, links of rechts vinden. Tot slot wil het gemeentebestuur weten aan welke partijen burgers denken als het gaat om standpunten zoals belasting op vlees of verbreding van snelwegen.

Van Waveren: "Dit zijn thema's waar de gemeente niet over gaat. Het is onzinnig om zulke vragen bij bewoners neer te leggen en te suggereren dat die relevant zijn voor gemeentelijke verkiezingen. Het kan toch niet de bedoeling van het college zijn om met verkeerde informatie de uiteindelijke afweging van de kiezer te beïnvloeden?"

De oppositie noemt de gestelde vragen 'agendasettend' en 'daarmee sturend voor de verkiezingsuitslag' van de raadsverkiezingen van 19 maart. Verder vinden het CDA, de VVD en ChristenUnie het niet de taak van het college of ambtenaren om bewoners naar hun politieke voorkeur te vragen.