Vierdaagse wordt cultureel erfgoed

De Nijmeegse Vierdaagse wordt cultureel erfgoed. De officiële ondertekening van het certificaat en de uitreiking van het schildje vindt woensdagochtend plaats in Nijmegen, meldt directeur Ineke Stroucken van Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Daarmee krijgt het evenement bescherming.

Het grootste meerdaagse wandelevenement van Nederland is levende traditie, zegt Stroucken. Ook is er een grote gemeenschap die zijn best doet om de Vierdaagse levensvatbaar te houden.

Om erkend te worden als cultureel erfgoed, heeft de Vierdaagse een analyse gemaakt van kansen en bedreigingen. "De Vierdaagse wordt niet bedreigd, maar er zijn wel enkele punten", zegt Stroucken. We vragen de organisaties om daar goed over na te denken in een erfgoedzorgplan." Een recente verbetering van de organisatie is bijvoorbeeld het invoeren van barcodekaarten.

Nederland ondertekende in 2012 het Unesco-verdrag dat voorziet in het beschermen van immaterieel erfgoed. Het VIE inventariseert sindsdien welke Nederlandse tradities daarvoor in aanmerking komen. Eerder werd Koningsdag al erkend als cultureel erfgoed, net als enkele plaatselijke tradities.

De Vierdaagse werd in 1916 voor het eerst gelopen. Er zijn dit jaar 46.000 startplekken.