Nederlands leger langer in Zuid-Sudan

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Zuid-Sudan wordt verlengd. Dat schrijft het kabinet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Verenigde Naties hebben de deelnemende landen gevraagd om de missie te blijven steunen omdat het in Zuid-Sudan nog altijd onrustig is. De hulp van de internationale gemeenschap blijft daardoor hard nodig.

De huidige Nederlandse bijdrage aan de missie eindigt op 15 maart. Omdat in de zomer mogelijk het karakter van de missie verandert, heeft het kabinet besloten om voorlopig tot 1 november te verlengen. Dat is een kortere periode dan gebruikelijk. Meestal worden bijdragen aan dergelijke missies met een jaar verlengd.

Het aantal Nederlanders dat actief is in het Afrikaanse land blijft maximaal dertig. Het team bestaat uit militairen en civiele politiefunctionarissen.

Zuid-Sudan wordt sinds medio december door onrust geteisterd. Gevechten tussen leden van de presidentiële garde ontketenden toen bloedig geweld tussen verschillende etnische groepen in heel het land, dat pas sinds kort onafhankelijk is.