Timmermans noemt EU doorslaand succes

De Europese Unie is een 'doorslaand succes'. Het is begrijpelijk dat veel mensen er kritiek op hebben, maar een vertrek uit de EU is geen optie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond gezegd in een lezing in Rotterdam.

De Europese samenwerking heeft volgens Timmermans veel betekend voor de vrede en stabiliteit in Europa, de positie van Europa op het wereldtoneel, de economische groei en de ontwikkeling van de verzorgingsstaat.

Nadelen zijn er ook, erkent Timmermans. "De Europese lotsverbondenheid heeft een keerzijde, en die moet niet worden weggemoffeld." Zo noemt hij het ongewenste effect van het vrije verkeer van personen.

Dat het in het belang van Nederland zou zijn om uit de EU te stappen, zoals de PVV van Geert Wilders beweert, noemt Timmermans 'onzinnig'. "Dit is een handelsland. Wie de handel op het spel zet, heeft niet het beste voor met Nederland." Een vertrek uit de EU is 'geen optie'.

Het debat dat over Europa is ontstaan, wil Timmermans aangrijpen om de EU te hervormen 'zodat deze sober en efficiënt voor ons allemaal werkt'. "Meer doelgerichtheid, meer bescheidenheid, stoppen met redeneren vanuit de Brusselse virtuele werkelijkheid, en concrete resultaten laten zien."

Timmermans herhaalde eerdere voorstellen om de Europese Commissie kleiner te maken, nationale parlementen een grotere rol te geven en een akkoord te sluiten over waar de EU zich de komende jaren wel én niet op zal richten.