Timmermans wil kleinere Europese Commissie

De Europese Commissie moet kleiner en anders. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in een opiniestuk in The Financial Times over de verkiezing van het Europees Parlement in het voorjaar.

Het bestuur van Europa is volgens Timmermans niet gefocust en onevenwichtig. "Nederland gelooft in een krachtig Europa met een commissie die onafhankelijk en robuust is", aldus de minister. "We geloven, net als voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, dat de EU groot moet zijn op grote onderwerpen en kleiner op kleinere dingen."

Nederland stelt voor dat er een Europees manifest moet komen waarin staat waar de commissie zich de komende regeerperiode op concentreert. Ook wil Timmermans dat nationale parlementen eurocommissarissen ter verantwoording kunnen roepen en dat de commissie een voorstel kan terugnemen als een derde van de parlementen ertegen is.

Volgens Timmermans kunnen de voorgestelde hervormingen worden gedaan binnen de huidige verdragen. Dat is belangrijk, omdat een 'langdurig en moeizaam proces van verdragswijziging' ten koste gaat van de belangrijkste doelstelling: Europa uit de crisis leiden.

Dat de PvdA wil snijden in de Europese Commissie bleek al uit het vorige maand gepubliceerde conceptverkiezingsprogramma van de PvdA. Daar staat in dat het dagelijks bestuur op zijn minst de helft kleiner moet. Eerder pleitten de VVD en het CDA al voor het halveren van de commissie.