VN: hongersnood dreigt voor SomaliŽrs

Meer dan 850 duizend mensen in Somalië lijden honger en bevinden zich in een crisissituatie. Datzelfde lot wacht nog eens twee miljoen Somaliërs als er niet snel hulp wordt geboden. Dat heeft de directeur van het VN-kantoor voor humanitaire zaken, John Ging, dinsdag gezegd.

Zeker 857 duizend Somaliërs hebben dringend humanitaire hulp nodig. Ging sprak van een 'bescheiden verbetering' ten opzichte van zes maanden geleden, toen nog 870 duizend mensen honger leden.

Een groot deel van deze groep mensen is door geweld en voedseltekorten ontheemd geraakt. Een ander deel bevindt zich in plattelandsgebieden die moeilijk te bereiken zijn.

"In 2011 bezweken 260 duizend mensen in Somalië aan de honger", zei Ging. "We doen er alles aan de mensen in deze extreem moeilijke omstandigheden te helpen - het klimaat is zeer hardvochtig en de veiligheidssituatie is moeilijk."

De Verenigde Naties vroegen eerder dit jaar om omgerekend 670 miljoen euro voor humanitaire hulp aan Somalië. Daarvan is volgens Ging nog maar 26 miljoen binnengehaald.