Kabinet wil opheldering verdwijning droneactivist

Het kabinet heeft bij Pakistan om opheldering gevraagd over de verdwijning van de antidroneactivist Karim Khan. Dat verklaarde minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Khan zou naar Nederland komen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer, maar zou zaterdag zijn gearresteerd in zijn huis. Dinsdagochtend is er op hoog ambtelijk niveau telefonisch contact geweest met de Pakistaanse ambassadeur in Nederland. Die heeft toegezegd dat hij de Nederlandse zorgen zou overbrengen aan de Pakistaanse autoriteiten, zei Ploumen.

Ploumen deelde de zorgen van vragensteller Harry van Bommel (SP) dat Khan onbelemmerd in Nederland moet kunnen getuigen van zijn ervaringen met onbemande vliegtuigen en aanvallen met drones in Pakistan. De Nederlandse ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad staat verder sinds dinsdagochtend in contact met die van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om te kijken of gezamenlijk kan worden opgetrokken, aldus Ploumen. Die landen zou Khan ook bezoeken.