Doden bij droneaanval VS op Noordwest-Pakistan

Een Amerikaanse droneaanval op moslimextremisten in het aan Afghanistan grenzende stammengebied in Noordwest-Pakistan heeft aan zes extremisten het leven gekost. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst vrijdag gemeld.

Doelwit van de aanval was een complex in de buurt van het grensstadje Ghulam Khan in Noord-Waziristan. Het complex werd kort na middernacht met raketten bestookt.

Een van de doden was vermoedelijk Sangeen Zadran, een commandant van het Afghaanse Haqqani-netwerk die door de Amerikanen werd gezocht. Enkele uren na de aanval werden inwoners van Miran Shah, de belangrijkste stad in Noord-Waziristan, via moskeeën opgeroepen naar zijn begrafenis te komen, meldden getuigen in de stad.

Vijf verschillende medewerkers van Pakistaanse inlichtingendiensten verklaarden van agenten de bevestiging te hebben ontvangen van de dood van Zadran, maar de woordvoerder van de Taliban, Zabiullah Mujahid, zei dat Zadran levend en wel in de Afghaanse provincie Paktika verbleef. Militanten ontkennen wel vaker in eerste instantie dat een van hen het leven heeft gelaten.

Pakistaanse agenten proberen nog de identiteit van de overige vijf omgekomen militanten vast te stellen.

In Noord-Waziristan houden zich Pakistaanse en Afghaanse extremisten op, alsmede aan Al-Qaida gelieerde moslimstrijders uit andere landen.

De Amerikaanse droneaanvallen hebben tot een uiterst gespannen relatie met de regering in Islamabad geleid.