Pakistanen zijn drones beu

Duizenden mensen hebben zaterdag uit protest tegen de Amerikaanse droneaanvallen op doelen in Noordwest-Pakistan een belangrijke bevoorradingsroute van de NAVO-troepen in Afghanistan geblokkeerd. Tot het protest en de blokkade was opgeroepen door de Pakistaanse politicus en voormalige cricketster Imran Khan.

De blokkade had eerder een symbolisch dan een praktisch karakter omdat er doorgaans op zaterdag niet veel NAVO-vrachtverkeer is. De geblokkeerde weg in de provincie Khyber Pakhtunkhwa leidt naar een van twee grensovergangen tussen Pakistan en Afghanistan die door de NAVO worden gebruikt. Imran Khan staat aan het hoofd van de partij die in Khyber Pakhtunkhwa aan de macht is.

De droneaanvallen door de Amerikaanse geheime dienst CIA zijn een constante bron van spanning tussen Islamabad en Washington. Pakistaanse functionarissen keuren de aanvallen in het openbaar af als een inbreuk op de Pakistaanse soevereiniteit, maar bekend is dat de regering in elk geval sommige van die aanvallen in het verleden heeft gesteund. Er zou een soort stille afspraak zijn om die aanvallen tot de tribale regio in het noordwesten te beperken. In het stammengebied bevinden zich bolwerken van moslimextremistische strijders die het op de buitenlandse en vooral Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben gemunt.