FOK!toen: Eurythmics - Touch (1984)

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies dertig jaar terug in de tijd. 'Relax' van Frankie Goes to Hollywood stond voor de tweede week op rij op de hoogste positie van de Britse singles hitlijst en in de Britse album top 100 van de week van 29 januari treffen we op de eerste plaats een album aan van een Brits duo genaamd Eurythmics getiteld Touch.

Eurythmics - Touch

De vroege jaren
Eurythmics was een duo bestaande uit Annie Lennox en David A. Stewart. De twee muzikanten zaten eerder samen in de groep The Tourists en toen deze in 1980 uiteenviel gingen Lennox en Stewart als duo verder. In 1981 verscheen het debuutalbum In the Garden dat aan velen geruisloos voorbij zou gaan. Het was pas in 1983 dat Eurythmics naam begon te maken met het tweede album Sweet Dreams (Are Made of This). De titelsong was in vele landen een grote hit en zorgde voor veel naamsbekendheid van het duo.

Na het grote commerciële succes van de hitsingle 'Sweet Dreams (Are Made of This)' besloten de muzikanten om meteen aan een opvolger te gaan werken. In een kleine drie weken werden in de Londense studio The Church negen gloednieuwe tracks op de gevoelige band vastgelegd. Naast Lennox en Stewart horen we gastbijdrages van Dean Garcia op basgitaar, Dick Cuthell op trompet, Martin Dobson op bariton saxofoon en het British Philharmonic Orchestra onder leiding van Michael Kamen.

De verwachtingen waren hooggespannen omdat Touch het allereerste album in de geschiedenis was, dat simultaan op zowel grammofoonplaat als op het op dat moment nog gloednieuwe geluidsdragersformaat cd uit zou worden gebracht in de Verenigde Staten. Vanaf november 1983 lag het album in de betere platenwinkels.

Het album

Eurythmics - Touch A

Kant A:
01 Here Comes The Rain Again 4:54
02 Regrets 4:43
03 Right By Your Side 4:05
04 Cool Blue 4:48
05 Who's That Girl? 4:46

Eurythmics - Touch B

Kant B:
01 The First Cut 4:44
02 Aqua 4:36
03 No Fear, No Hate, No Pain (No Broken Hearts) 5:24
04 Paint A Rumour 7:30

Eurythmics - Touch PD

De hoes
Op de voorkant van de hoes zien we een stoere foto van Annie Lennox. De foto werd gemaakt door Peter Ashworth, die we ook kennen van zijn mooie portretten van artiesten zoals Visafe, Soft Cell en Associates. Daarnaast zat Ashworth in bands zoals The Gadgets, Marc And The Mambas en The The.

Eurythmics - Touch 4

Op de binnenhoes zien we een mooi portret van Dave A. Stewart. Stewart werd op de gevoelige plaat vastgelegd door de Britse fotograaf Brian Aris. Aris maakte eerder naam als fotograaf van onder meer Amii Stewart, Nina Hagen, Blondie, Duran Duran en Wham!

Eurythmics - Touch TAPE

De ontvangst
Met het album Touch werden alle hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Met uitzondering van Frankrijk, Zwitserland en Japan was het album een commercieel succes en was hoog in de album charts terug te vinden. In Groot-Brittannië en Nieuw Zeeland haalde Touch zelfs de nummer 1 positie.

Van het album worden drie singles uitgebracht. Zo verschijnt in juni 1983 de single 'Who's That Girl?' waarmee het duo in de Britse top 3 beland. In Nederland blijft de single op nummer 30 steken. Met 'Right By Your Side' is de groep in zowel de Britse als Nieuw Zeelandse top 10 terug te vinden, maar ook in Ierland en Zweden doet de single het goed. In Nederland moet de prima single het doen met een 31e plaats. Ook de derde single 'Here Comes The Rain Again' doet het goed in menig land met uitzondering van Nederland waar men klaarblijkelijk nog moest wennen aan het eigenzinnige stemgeluid van Annie Lennox.

De Heruitgave van Touch
De Heruitgave van Touch

De heruitgave
In 2005 wordt het album opnieuw uitgebracht met een aantal bonustracks. Naast de negen geremasterde liedjes van het oorspronkelijke album horen we 'You Take Some Lentils and You Take Some Rice' en 'ABC (Freeform)', een tweetal behoorlijk experimentele nummers van Stewart, die eerder op de B-kant van de 12" van 'Who's That Girl?' te horen waren. 'Plus Something Else' stond op de achterkant van de single 'Right By Your Side'. 'Paint A Rumour' stond op de B-kant van de 12" van 'Here Comes The Rain Again'. Dan volgen live-versies van 'Who's That Girl?' (ook terug te vinden op de 12" van 'Miracle Of Love') en 'Here Comes the Rain Again' waarna het geheel wordt afgesloten met een fijne cover van David Bowie's 'Fame'. De laatste twee nummers waren nog niet eerder uitgebracht.

Touch was het begin van een muzikaal avontuur, waarnij de groep Eurythmics nog vele mooie hits zou gaan scoren.