FOK!toen: The Beatles - Meet the Beatles (1964)

Voor de FOK!toen van vandaag keren we terug naar 20 januari 1964. Op die dag lag het album Meet the Beatles van The Beatles voor het eerst in de Amerikaanse platenwinkels. Meet The Beatles was het eerste album van de Britse popgroep dat door platenlabel Capitol Records zou worden uitgebracht en was eveneens het begin van een uiterst succesvolle periode in het bestaan van de groep, die ook wel eens wordt benoemd met de term Beatlesmania.

The Beatles - Meet the Beatles

Introducing The Beatles

1964 was behoorlijk muzikaal begonnen voor de groep uit Liverpool. Nadat ze op 26 december 1963 de single 'I Want To Hold Your Hand' in Amerika hadden uitgebracht, was de groep zich gaan richten op een reeks kerstshows. Tot 11 januari 1964 waren The Beatles zestien maal in de Astoria Cinema in Finsbury Park in Londen te aanschouwen met een show, waarbij ook artiesten als The Barron Knights, Tommy Quickly & The Fourmost, Billy J Kramer & The Dakotas, Cilla Black en Rolf Harris te gast waren. Elke avond eindigde met een 25 minuten durende set van The Beatles, waarbij de groep de liedjes 'Roll Over Beethoven', 'All My Loving', 'This Boy', 'I Wanna Be Your Man', 'She Loves You', 'Till There Was You', 'I Want To Hold Your Hand', 'Money (That's What I Want)' en 'Twist And Shout' speelde.

Introducing The Beatles
Introducing The Beatles

Op 10 januari 1964 was de eerste elpee in Amerika verschenen. Het album Introducing The Beatles was uitgebracht door het Amerikaanse label Veejay Records, nadat Capitol Records had laten weten dat ze niet zoveel zagen in het zoveelste groepje uit Engeland. Op Introducing The Beatles stonden dezelfde tracks als op de elpee Please Please Me, met uitzondering van de titeltrack en 'Ask Me Why'. Een maand na het verschijnen van de eerste Amerikaanse elpee bracht Veejay een tweede persing uit van het album waarop 'Love Me Do' en 'P.S. I Love You' waren vervangen door de liedjes 'Please Please Me' en 'Ask Me Why'.

De Amerikaanse single van I Want To Hold Your Hand
De Amerikaanse single van I Want To Hold Your Hand

I Want To Hold Your Hand

Op 14 januari vertrokken The Beatles voor hun allereerste optreden in Frankrijk. De dag daarop volgde een try-out concert in Versailles, als opwarmer voor zeventien concerten in de Olympia in Parijs. De mannen uit Liverpool waren echter nog maar net in de Franse hoofdstad toen ze te horen kregen dat hun single de top had bereikt van de Amerikaanse hitlijsten. Op maandag 20 januari verscheen Meet the Beatles, het tweede Amerikaanse album van de groep. Na het succes van de single 'I Want To Hold Your Hand' had ook Capitol Records ingezien dat ze met deze succesvolle Britse act in zee moesten gaan.

Capitol Records stelde echter wel de eis dat zij mochten bepalen welke liedjes op de Amerikaanse albums kwamen en zo verschenen er albums die zowel qua inhoud als hoes en titel afweken van de rest van de wereld. Op Meet the Beatles treffen we een negental liedjes aan, die ook op de tweede Britse elpee With the Beatles stonden, plus 'I Saw Her Standing There' (van het album Please Please Me) en de single 'I Want To Hold Your Hand' en 'This Boy', die op de achterzijde van deze single stond.

Meet the Beatles (Colombia)
Meet the Beatles (Colombia)

Meet the Beatles

Meet the Beatles (Japan)
Meet the Beatles (Japan)

01 I Want To Hold Your Hand
'I Want To Hold Your Hand' werd opgenomen op 17 oktober 1963. Van de single die op 29 november 1963 in het Verenigd Koninkrijk en 26 december in Amerika verscheen, werden wereldwijd zo'n 1 miljoen exemplaren verkocht. Het zou de eerste nummer 1 hit in Amerika worden en eveneens het begin van de Britse invasie in Amerika.

02 I Saw Her Standing There
'I Saw Her Standing There' was de openingstrack van de elpee Please Please Me en was opgenomen op 11 februari 1963. Het liedje was een behoorlijk snellere versie van het nummer dat de groep in 1962 al in de Cavern Club had gespeeld.

03 This Boy
'This Boy' was de b-kant van de single 'I Want To Hold Your Hand' en werd op dezelfde dag ook opgenomen in de Abbey Road Studios. Lennon liet zich voor het liedje inspireren door de muziek van Smokey Robinson en diverse doo-wop artiesten. Op de Amerikaanse persing van de elpee A Hard Day's Night was 'This Boy' ook in een instrumentale versie te horen, met als titel 'Ringo's Theme'.

04 It Won't Be Long
'It Won't Be Long' was de openingstrack van de tweede Beatles-elpee With the Beatles. Het liedje was opgenomen op 30 juli 1963. In 1980 zou pas bekend worden dat Lennon het liedje had geschreven.

05 All I've Got To Do
Voor 'All I've Got To Do' liet John Lennon zich inspireren door het liedje 'You Can Depend On Me' van Smokey Robinson & the Miracles. Bij de opnames op 11 september 1963 werden ook 'I Wanna Be Your Man' en 'Little Child' opgenomen.

06 All My Loving
'All My Loving' wordt gezien als één van de eerste grote composities van Paul McCartney. Hij schreef het liedje terwijl de groep op tournee was met Roy Orbison. Ondanks dat het nummer nooit op single werd uitgebracht was het toch vaak op de radio te horen. 'All My Loving' was ook het eerste liedje dat The Beatles zouden spelen bij hun debuutoptreden in de Ed Sullivan Show op 9 februari 1964.

Meet the Beatles (Canada)
Meet the Beatles (Canada)

01 Don't Bother Me
'Don't Bother Me' was de allereerste compositie van George Harrison op een Beatles-elpee. Harrison schreef het liedje in een hotel in Bournemouth, in de zomer van 1963, terwijl de muzikant ziek in bed lag. 'Don't Bother Me' is ook terug te horen bij een fragment in een nachtclub in de Beatlesfilm A Hard's Day's Night en werd opgenomen op 11 en 12 september 1963.

02 Little Child
'Little Child' was een liedje dat eigenlijk geschreven was voor Ringo. Voor het liedje lieten The Beatles zich inspireren door 'Whistle My Love' van Elton Hayes, dat eerder al te horen was in de Disney productie The Story Of Robin Hood. Het liedje werd op 11 en 12 september 1963 opgenomen en op 3 oktober 1963 afgemixt.

03 Till There Was You
'Till There Was You' was de enige cover op dit album. Het liedje was in 1957 geschreven door Meredith Willson voor de musical The Music Man. McCartney kende het liedje in de uitvoering van Peggy Lee uit 1958. 'Till There Was You' maakte in 1962 al deel uit van de live-sets van The Beatles. Het liedje werd op 18 juli 1963 in de Abbey Road Studios op de gevoelige band vastgelegd.

04 Hold Me Tight
'Hold Me Tight' was één van de vroege Lennon en McCartney-composities, die al vanaf 1961 op de setlist stond. Het nummer was al tijdens de Please Please Me-marathonsessie opgenomen maar destijds had het de plaat niet gehaald. Bij een weinig gedenkwaardige opnamesessie op 12 september 1963 werd het liedje opnieuw opgenomen.

05 I Wanna Be Your Man
'I Wanna Be Your Man' was Ringo's vocale bijdrage aan Meet the Beatles. Het nummer zou ook als tweede single van The Rolling Stones worden uitgebracht.

06 Not A Second Time
Ook voor 'Not A Second Time' liet John Lennon zich inspireren door Smokey Robinson. 'Not A Second Time' was ook de allereerste Beatles-opname waarop George Harrison niet meespeelde. De electrische piano in dit nummer werd bespeeld door producer George Martin. Het liedje, dat op 11 september 1963 werd opgenomen, staat ook op de elpee With The Beatles.