FOK! de bijtjes: §1666

Sinds FOK.nl zondagavond geld in begon te zamelen voor het vandalismevrij maken van imker Bos' bijenkasten, is na anderhalve dag al €1418,44 toegezegd. Daarvan is €1278,81 reeds gestort. Wil je ook doneren? PM superworm of Whiskers2009 voor het rekeningnummer, of meld je even in het F&F- of GC-topic:

Lees hier het (centrale) Flora & Fauna-topic.
Lees hier het General Chat-topic.
Lees hier het vorige FP-bericht.
Lees hier het interview met Bos van afgelopen zondag.

Maar bij alleen geld bleef het niet. Verschillende users hebben zeer te waarderen diensten en goederen aangeboden. Zo heeft Goldfinger1963 een compleet camerasysteem dat hij nog had liggen gedoneerd, waarvoor eeuwig dank. Dit systeem wordt zondag door user Tankiej vanuit België, waar Goldfinger woont, naar Nederland gereden.

hoink581 is cameraman en videobewerker, die zijn diensten aangeboden heeft voor bij het afleveren van het geld, camerasysteem en andere zaken. Een voorbeeld van zijn kunnen:

Ook SiGNe, die vlakbij de bijtjes in De Bilt woont, helpt door een lokale kroeg open te stellen als verzamelplek, wanneer de Grote Dag daar is.

Camera's in de pocket; wat nog meer?
Er is dus inmiddels ruim 1400 euro én een camerasysteem. Dat wil echter niet zeggen dat we verder imker Bos niet kunnen helpen. Hieronder een bloemlezing aan zaken waar Bos het geld goed voor zou kunnen gebruiken:

-Bijenkasten kosten 300 tot 350 euro elk. Daar bovenop komen nog veel meer kosten om de bijen uiteindelijk te kweken en in leven te houden, maar de kasten zelf kosten dat bedrag.

-Accu. Indien er geen elektriciteit aanwezig is, moet er een 12 Volt-accu komen, liefst met enkele back-ups en een oplader natuurlijk. Die kosten volgens superworms bouwkundige broer 70-100 euro per stuk.

-Bekabeling. Hoewel het niet zo veel lijkt, kunnen de kosten van kabels enorm oplopen. Denk aan 7-15 euro per kabel van 10 meter. Indien er extra kabels moeten komen, wordt dat dus direct een duur klusje.

-Materialen hufterproof bewaarkist + hangsloten. Denk aan een centimeter dikke staalplatenkist waar geen vuurwerkbom tegenop kan, met hangsloten waar de Titanic nog van zou blijven drijven (indien aan de noodlottige ijsberg bevestigd.) Dat kost flink wat geld. Superworms bouwbroers en -vader kunnen hem helpen daar een onmogelijk af te breken geval van te maken, maar de materialen moeten dan wel betaald kunnen worden.

-Bij beweging automatisch aan springende tuinlampen met zonnecel.  

-Sensoren die bij (herhaaldelijk) contact een sms'je of belletje naar imker, politie, alarmcentrale of wat dan ook sturen. Of gewoon piepen.  

-En ga zo maar door. Elke bijenkast wordt jaarlijks met negen kilo suiker bijgevoerd, dus met 20 volken is dat heel wat suiker per jaar. Honingslingers -om de honing uit de lades te slingeren- kosten geld en gaan stuk. Et cetera enzovoorts und so weiter.

Dus geef gul en heb je dat al gedaan, enorm dank voor het warme FOK!iaanse enthousiasme!

Update 19.55 uur:
De totalen zijn vandaag opgelopen naar onderstaand, bijna 1500 euro maar liefst. Er wordt in F&F ondertussen druk overlegd over wat er precies mogelijk is. Vragen over elektriciteit op locatie, mogelijkheden qua installatie en wat niet al passeren de revue. 

Daarbij is een prangende vraag (de imker woont in De Bilt): er wordt gezocht naar users/mensen in de omgeving ván users die wat weten over camerasystemen, montage en elektriciteit. (Installatie)monteurs, elektriciens, mensen die het gedoneerde systeem geautomatiseerd draaiend kunnen krijgen, enzovoorts. Moeten we hier professionele hulp voor inschakelen, dan kost dat ongetwijfeld een fortuin aan donaties die op een andere manier kunnen worden gebruikt.

Al ontvangen: €1363,81! 
Bedragen toegezegd/onderweg: €99,63
Totaal: €1443,44!

Update 23.20 uur:
Zojuist kwamen we boven de €1500,- uit! Eeuwig hulde aan alle donateurs en alle anderen die zich op velerlei manieren voor de bijen inzetten! Check hier de (inmiddels enorme) lijst van donateurs!

Al ontvangen: €1363,81!
Bedragen toegezegd/onderweg: €136,25
Totaal: €1500,06! 

Update 01.25 uur:
Woorden schieten tekort met €1666,- op de teller - de Grote Brand van Londen in euro's. Enorm bedankt en blijf die pm's sturen! Hebben we Jan Bos voorzien, gaan we vrolijk verder met meer imkers met (veiligheids)vraagstukken!