Janmaat over WK: "Reken nergens op"

Hij moest de concurrentiestrijd aangaan met Ricardo van Rhijn en kwam als winnaar uit de bus; Daryl Janmaat wil als vaste rechtsback naar het WK in Brazilië. Zijn prestaties in het afgelopen jaar stemmen hem hoopvol.

In 2013 miste de 24-jarige Feyenoorder geen enkele minuut van de succesvolle kwalificatiecampagne. Janmaat is trots op zijn gestegen status bij Oranje. "Ik heb mijn plek moeten vinden in Oranje, maar inmiddels heb ik veel gespeeld en mijn plaats afgedwongen", zegt hij tevreden op de officiële clubsite van Feyenoord. "Dat we het WK hebben gehaald, voelde voor mij als een hoogtepunt."

Het vizier richt hij op het WK, dat met rasse schreden nadert. "Of ik erop reken dat ik meega naar Brazilië? Ik reken nergens op, het is voor mij absoluut geen zekerheid dat ik erbij zit. De concurrentie is groot en ik zal voor mijn plek moeten knokken."

Om de voorkeur te blijven krijgen boven Van Rhijn en de opgebloeide Gregory van der Wiel is Janmaat er veel aan gelegen om goed te presteren bij Feyenoord. Aan zijn inzet zal het niet liggen. "Mijn drive is iets waarmee ik me wil onderscheiden. Ik wil altijd alles geven en het maximale eruit halen", legt hij uit. "Daarin moet ik door de trainers soms eerder afgeremd dan gemotiveerd worden."

Op individueel vlak ging dit seizoen niet alles van een leien dakje voor Janmaat. "Over mijn eigen prestaties ben ik redelijk tevreden. Ik kreeg te maken met kritiek, bijvoorbeeld na de verloren wedstrijd tegen RKC. Logisch, want als international wordt er meer van je verwacht. Toch wil ik niet spreken van een dip. Ik wil sowieso niet teveel terugkijken, het gaat erom dat je leert van je fouten."

Feyenoord bezet momenteel de vierde plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Ajax bedraagt vier punten. Geen onoverkomelijke acherstand, vindt Janmaat. "De bovenste ploegen staan dichtbij elkaar, dus het kan spannend worden."