Laatste verdachten Veen vrij

De laatste acht verdachten van de rellen in Veen die nog vastzaten zijn zaterdag op vrije voeten gekomen. Dat meldt advocaat Erik Thomas. De verdachten werden in de loop van de middag en de vroege avond vrijgelaten.

Het advocatenkantoor van Thomas staat enkele tientallen verdachten in de zaak bij, onder wie een van de acht die nog vastzat. Thomas denkt dat heel wat sepots zullen volgen. "Als je een heel café leeg trekt, zitten er gegarandeerd heel wat mensen bij die er niets mee te maken hebben." Daarbij wijst hij erop dat veel mensen snel zijn vrijgelaten, wat er volgens Thomas op kan duiden dat deze verdachten niets met de rellen van doen hadden. Als sepots volgen, gaat schadevergoeding worden gevraagd, stelt de advocaat.

De rechter-commissaris oordeelde vrijdag dat de arrestatie van de acht in orde was en dat ze langer mogen worden vastgehouden. Het Openbaar Ministerie gaf vrijdag echter aan dat de acht tussen vrijdag en zondagavond op vrije voeten zouden worden gesteld, omdat het voor het onderzoek niet langer nodig werd geacht dat ze vast zouden zitten.

In totaal werden maandagnacht 101 verdachten opgepakt rond de rellen die ontstonden toen brandweermannen een in brand gestoken autowrak wilden blussen. De brandweerlieden werden belaagd, waarna agenten die hen wilden beschermen met flessen en zwaar vuurwerk werden bekogeld.

Bij een charge werden acht relschoppers aangehouden. De rest vluchtte een kroeg in, waarin op dat moment al andere klanten zaten die niet bij de rellen op straat betrokken waren. De politie haalde de kroeg leeg, waarbij weer agenten werden bekogeld, dit keer met onder meer biljartkeus en barkrukken.

De eerste negen verdachten werden dinsdagavond, even voor de jaarwisseling, vrijgelaten. Donderdagmiddag volgden nog eens 83 verdachten en in de avond de laatste.