Woning afgesloten en bewaakt na vondst wapens WO II

In een woning in Geleen zijn zaterdag wapens, munitie en andere 'relikwieën', zoals uniformen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De politie heeft de woning samen met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bekeken en heeft besloten het pand hermetisch af te sluiten en te bewaken. Maandag wordt de woning ontruimd. Voor de omgeving is er geen gevaar, meldt een politiewoordvoerder.

De vondst werd gedaan nadat vrijdagnacht een 41-jarige man uit Geleen werd opgepakt die drie granaten op zak had. Agenten ontdekten het wapentuig nadat de man stennis had geschopt in een café waar hij klanten en personeel had bedreigd. Onderzoek wees uit dat er geen gevaar voor de omgeving was omdat de granaten al onschadelijk waren gemaakt. De EOD heeft de granaten opgeruimd.

Het daaropvolgende onderzoek leidde de politie naar de woning van de man, die de zegsman omschrijft als een verzamelaar van artikelen uit de Tweede Wereldoorlog. "Hij heeft nogal wat in de woning." Behalve wapens en munitie gaat het ook om onder meer helmen en jassen, aldus de woordvoerder. Hoeveel er precies is aangetroffen, weet de woordvoerder niet.

Op het gebied van artikelen uit de Tweede Wereldoorlog gelden in Nederland bepaalde regels. Zo moeten wapens onklaar zijn. Onduidelijk is nog of de wapens in de woning onklaar zijn gemaakt.