VVD en Dijsselbloem botsen over bankenunie
VVD, SP en CDA willen geen Europees fonds waarmee banken kunnen worden gered. De drie partijen dienden donderdag onder aanvoering van VVD-Kamerlid Mark Harbers een motie in waarin wordt gepleit voor 'nationaal afgebakende fondsen'. Ze gaan daarmee in tegen het kabinet.
De drie partijen willen ook dat Nederland 'onder alle omstandigheden' zeggenschap houdt over de vormgeving van de Europese bankenunie. Naar eigen zeggen willen de drie partijen zo voorkomen dat de Nederlandse belastingbetaler toch weer opdraait voor de problemen van banken in andere landen.
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt de motie niet te kunnen uitvoeren, omdat die feitelijk betekent dat er geen Europese bankenunie komt. "Een stelsel met nationaal afgebakende fondsen is echt iets anders dan waar het kabinet nu op inzet."
Dijsselbloem wil één Europese stroppenpot, maar wel met nationale 'compartimenten'. Het fonds moet worden gevuld met geld van Nederlandse banken. Dat wordt als eerste gebruikt als Nederlandse banken in problemen komen. Daarna moeten compartimenten van andere landen bijspringen. Het voorstel van VVD, SP en CDA betekent volgens Dijsselbloem dat nationale overheden eerder moeten bijspringen.
Dijsselbloem wil dat de nationale compartimenten uiteindelijk verdwijnen en er een echt Europees resolutiefonds komt. Dat Nederland daarbij een deel van de zeggenschap over de eigen banken kwijtraakt is onvermijdelijk. "We zijn wel bevoegdheden aan het overdragen hier."
De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag over de motie. Volgende week vergaderen de ministers van financiën van de eurolanden in Brussel over de bankenunie. Mogelijk wordt er dan een akkoord bereikt, dat later deze maand definitief bezegeld kan worden door de regeringsleiders. Dijsselbloem speelt als Eurogroepvoorzitter een belangrijke rol bij de onderhandelingen.