Rijkste Nederlanders weer flink rijker
De totale rijkdom van de 500 rijkste Nederlanders blijft in 2024 toenemen en bereikt een indrukwekkende hoogte van bijna 253 miljard euro, een stijging van bijna 5% ten opzichte van vorig jaar. Deze groei staat in schril contrast met de stagnerende Nederlandse economie, die in 2023 slechts met 0,1% groeide. Dat blijkt uit de meest recente Quote 500.
Aan de top van de Quote 500-lijst staat opnieuw Charlene de Carvalho-Heineken, die de leiding heeft over het bekende bierimperium. Ondanks een daling in de aandelenkoers van Heineken, waardoor haar vermogen met een half miljard slonk, behoudt ze de eerste positie met een geschat vermogen van 12,1 miljard euro. Ralph Sonnenberg, de 90-jarige patriarch van raambekledingsbedrijf Hunter Douglas, volgt op gepaste afstand met een vermogen van 7 miljard euro. Op de derde plek volgt vastgoedontwikkelaar Remon Vos, wiens bedrijf CTP sterke beursresultaten liet zien. Zijn vermogen wordt geschat op 6 miljard.
Op de vierde plaats staan Gérita en Inge Wessels, dochter en erfgename van de in 2017 overleden bouwmagnaat Dik Wessels. Met hun gecombineerde vermogen van 5,4 miljard euro blijven ze nauw betrokken bij het bouwbedrijf en diverse investeringen. De vijfde plek is voor Wijnand Pon, een lid van de beroemde auto-importeursfamilie Pon, die zichzelf trots een ’boer in hart en nieren’ noemt. Ondanks zijn succes in de auto-industrie, liggen zijn interesses vooral bij zijn veehouderij in Noord-Groningen.
Het overlijden van Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendgigant Randstad, markeerde een belangrijk moment in de rijke geschiedenis van Nederlandse ondernemers. Goldschmeding overleed afgelopen zomer op 90-jarige leeftijd. Hoewel zijn erfenis voor het grootste deel in stichtingen is ondergebracht, restte er niet genoeg vermogen om zijn erfgenamen een plek in de Quote 500 te bezorgen.
De Quote 500 telt dit jaar maar liefst 52 miljardairs, wat opnieuw een record is. Hun gecombineerde vermogen tilt het gemiddelde omhoog en zorgt ervoor dat zelfs de nummer 250, webhoster Stijn Koster, €250 miljoen bezit. Koster is pas 40 jaar oud, wat zijn prestatie nog indrukwekkender maakt.
Marcel Boekhoorn, eigenaar van investeringsmaatschappij Ramphastos, is een nieuwe binnenkomer in de top 10 van de Quote 500 met een geschat vermogen van 2,8 miljard. Boekhoorn kijkt tevreden terug op een jaar waarin hij vier maanden op zijn boot doorbracht, deels mogelijk gemaakt door de verkoop van zijn Italiaanse gokactiviteiten aan Lottomatica voor een bedrag van 752 miljoen euro. "De economie gaat goed, mijn bedrijven doen het goed, ik heb geen ellende, dus mijn leven ziet er fantastisch uit," aldus een goedgehumeurde Boekhoorn. Hij ziet zijn plek in de top 10 als een kers op de taart van een succesvol jaar. “Je moet van het leven genieten, want op mijn graf staat straks geen kluis maar een kruis,” voegt hij eraan toe.
Max Verstappen deed het niet alleen op het circuit goed, maar ook financieel gezien deed hij prima zaken. Hij verdiende in 2023 maar liefst 64 miljoen bij zijn werkgever Red Bull, waarvan 41 miljoen salaris en 23 miljoen aan bonussen. Dankzij zijn succesvolle sponsorcontracten en zijn belastingvriendelijke woonplaats Monaco, groeide zijn geschatte vermogen naar 210 miljoen euro, waarmee hij op plaats 322 eindigde. Een sprong van 94 plekken ten opzichte van de Quote 500 van vorig jaar.
Naast Max Verstappen, zijn er ook andere bekende namen te vinden in de lijst. Zo is prins Bernhard van Oranje-Nassau, eigenaar van het circuit van Zandvoort, erin geslaagd zijn vermogen met 20% te laten groeien tot 150 miljoen euro. Prinses Mabel zag haar vermogen flink groeien met bijna 38%, dankzij het herstel van de aandelenkoers van Adyen. En voor DJ Tiësto, ofwel Tijs Verwest, rinkelt de kassa ook weer flink nu de entertainmentindustrie weer opbloeit. Hij is goed voor 205 miljoen euro.