1,1 miljoen opgehaald voor Giro555

Binnen twee dagen hebben Nederlanders financieel steun betuigd aan de slachtoffers van het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten. In totaal is er ruim 1,1 miljoen euro ingezameld via Giro555, het samenwerkingsverband van hulporganisaties dat noodhulp verleent aan mensen in de zwaarst getroffen gebieden, waaronder Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.

Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555, spreekt zijn waardering uit voor de vrijgevigheid van de Nederlanders: "Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken mensen zijn bij de nood in het Midden-Oosten. Helaas merken we ook dat de discussie rondom het conflict en de maatschappelijke polarisatie invloed hebben op onze inzamelingsactie. Toch willen wij benadrukken dat het ons gaat om hulp voor álle mensen in nood, ongeacht hun afkomst of achtergrond. Elke euro kan het verschil maken."

De situatie in het Midden-Oosten is schrijnend. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en hebben dringend hulp nodig. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, schetst vanuit Libanon een aangrijpend beeld van de situatie: "Ik heb Beiroet vaak bezocht, maar de situatie is nu onvoorstelbaar. Mensen zoeken wanhopig naar veiligheid, maar die is nergens te vinden. Gezinnen slapen op straat, zonder basisvoorzieningen zoals sanitaire voorzieningen. De omstandigheden zijn ronduit mensonterend, vooral voor ouderen en kinderen. We kunnen geen dag wachten, er moet nú hulp komen."

Ondanks de zware omstandigheden zijn hulpverleners van de organisaties achter Giro555 actief in de regio, vaak in samenwerking met lokale partners. Zij bieden essentiële hulp, zoals medische zorg voor gewonden, voedselpakketten en onderdak voor ontheemde gezinnen. Deze inspanningen zijn van levensbelang voor de getroffen bevolking, die alles is kwijtgeraakt.

Giro555 blijft openstaan voor donaties en roept heel Nederland op om solidair te blijven met de slachtoffers van dit conflict. "Iedere bijdrage, groot of klein, is van onschatbare waarde voor mensen in levensgevaar," aldus Goossens. Doneren kan via IBAN NL08INGB0000000555 onder vermelding van ‘Midden-Oosten’ of via de website Giro555.nl.

De samenwerkende hulporganisaties benadrukken dat alleen door gezamenlijke inspanning het mogelijk is om levens te redden. Voor wie vreest dat zijn bijdrage gebruikt zal worden voor het financieren van terreuraanslagen of genocide: de donaties worden uitsluitend ingezet voor cruciale hulp zoals medische zorg, voedsel, schoon drinkwater en tijdelijke opvang.