PVV: verkiezingsuitslag meteen bekendmaken

De uitslag van de verkiezingen voor het Europese Parlement moet op de dag van de verkiezingen bekend worden, en niet drie dagen later. Dat heeft PVV-Kamerlid Martin Bosma woensdag betoogd in de Tweede Kamer.

Net als in andere jaren gaat Nederland eerder naar de stembus dan veel andere landen. Nederland gaat op 22 mei naar de stembus, andere lidstaten pas op 25 mei. Voorheen werd de Nederlandse uitslag al op de verkiezingsavond bekend, maar dat mag niet meer.

Na een bezwaar van de Europese Commissie heeft het vorige kabinet besloten dat gemeenten de uitslag drie dagen geheim moeten houden, tot de stembureaus in alle 28 lidstaten gesloten zijn. Dat is op zondagavond 25 mei om 22.00 uur.

Bosma maakt bezwaar tegen het besluit. Volgens de PVV'er kan Nederland de mening van de Europese Commissie naast zich neerleggen, zonder dat dat gevolgen heeft. "De commissie heeft een mening gegeven, niet geschermd met juridische acties of het sturen van tanks. Niets weerhoudt ons ervan gewoon te vertellen wat er in Nederland gebeurt."

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) reageert donderdag op het pleidooi van Bosma.