'Greenpeace-activisten nog drie maanden in cel'

De dertig opvarenden van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise blijven als het aan de Russische Onderzoekscommissie ligt nog drie maanden vastzitten. Die eis heeft de commissie vrijdag voorgelegd aan de rechtbank in Sint-Petersburg, laat een woordvoerder van de milieuorganisatie weten.

De commissie vroeg vrijdag het voorarrest van in ieder geval zes opvarenden te verlengen. Greenpeace verwacht dat in de loop van de dag hetzelfde wordt gevraagd voor de overige activisten. De rechter buigt zich naar verwachting volgende week over de eis.

De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten sinds september vast. Rusland beschuldigt hen van piraterij en vandalisme. Ze kunnen jarenlange celstraffen krijgen. Tot maandag zaten ze in een cel in de Russische havenstad Moermansk. Dinsdag zijn ze overgebracht naar Sint-Petersburg.

De activisten werden opgepakt nadat enkelen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een omstreden boorplatform. De kustwacht enterde hierop de ijsbreker Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, en nam het schip op sleeptouw naar de haven.