Bijna 1,9 miljoen mails voor Greenpeace-leden

Al bijna 1,9 miljoen mensen over de hele wereld hebben via Greenpeace een mail gestuurd naar de Russische ambassadeur in hun land. Daarmee willen ze de Greenpeace-activisten vrijkrijgen die in Rusland vastzitten. Een woordvoerder van Greenpeace heeft het aantal bevestigd.

De mail is via de website van de milieuorganisatie te versturen. In de tekst worden de Russische ambassadeurs in landen gevraagd hun invloed aan te wenden en in Rusland aan te dringen op "eerlijkheid en redelijkheid".

De Arctic Sunrise, waarop de activisten voeren, werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk. De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden eerst beschuldigd van piraterij, maar sinds kort ook van 'hooliganisme'. Op piraterij staat maximaal 15 jaar celstraf, op 'hooliganisme’ 7 jaar.

Om schip en bemanning vrij te krijgen is Timmermans naar het Internationaal Zeerechttribunaal gestapt. Dat tribunaal begint op woensdag 6 november met de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dan vindt de eerste hoorzitting plaats.

Nederland is overigens bereid de hele tribunaalprocedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen. Maar minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zal de procedure pas stoppen als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en vertrokken uit Rusland, zo liet hij eerder weten.

Bijna 1,9 miljoen mails voor Greenpeace-leden
Bijna 1,9 miljoen mails voor Greenpeace-leden (Foto: ANP)