Ook niet-Russische activisten op borgtocht vrij

Ook vier niet-Russische opvarenden van de Arctic Sunrise mogen van de rechtbank in Sint-Petersburg op borgtocht worden vrijgelaten. Het gaat om een Poolse actievoerder en drie bemanningsleden: een vrouw uit Brazilië, en twee mannen uit Nieuw-Zeeland en Argentinië. Ze zijn de eerste niet-Russische opvarenden die tegen betaling van een borgsom vrij kunnen komen.

De rechtbank bepaalde maandag al dat drie Russische opvarenden van het Greenpeace-schip op borgtocht vrij kunnen komen. Het ging om een bemanningslid, een freelancefotograaf en een actievoerder.

Van een Australisch bemanningslid werd het voorarrest maandag verlengd. De twee Nederlandse opvarenden komen woensdag voor de rechter.

Een woordvoerder van de organisatie laat weten dat de besluiten van dinsdag hoop geven, maar waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen. "Er is eigenlijk geen peil op te trekken. Gisteren werd het voorarrest van een Australiër nog verlengd en tussen de Russen die werden vrijgelaten zit ook een actievoerder. Het is dus moeilijk in te schatten waar het aan ligt of iemand op borgtocht vrij mag of niet."

Greenpeace moet twee miljoen roebel (ruim 45 duizend euro) per persoon betalen. De milieuorganisatie zegt het geld zo snel mogelijk over te maken.