SP, GroenLinks: twijfels bij missie Mali

SP en GroenLinks hebben ernstige twijfels bij de Nederlandse bijdrage aan de militaire missie in Mali. "De regering moet veel beter uitleggen waarom we daar naartoe moeten gaan", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed. "Dit moet je niet op een vrijdagachternamiddag beslissen", zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De toestand in Mali is volgens Van Dijk erg ongewis. "Het is onduidelijk tegen wie de militairen daar moeten gaan vechten. Je hebt Toearegs in het noorden van het land en jihadstrijders in onherbergzaam gebied." De kans bestaat volgens hem dat Nederland met zijn aanwezigheid nieuw terrorisme uitlokt. "We moeten voorkomen dat het een uitzichtloze strijdt wordt, net als in Afghanistan."

Ook memoreede Van Dijk uitspraken van de Franse president François Hollande. "Die zei begin januari dat ze in korte tijd de boel in Mali op orde zouden brengen. Ze zouden in enkele weken de boel op orde brengen, het terrorisme uitroeien en een democratie vestigen, dan zou alles goed komen in Mali. Nu is het november en gaat Nederland tekenen voor twee jaar om de terroristen te verjagen." Van Dijk vreest dat de terroristen net als de Taliban in Afghanistan deden in buurlanden afwachten totdat Nederland is vertrokken.

Wat bij Van Tongeren (GroenLinks) in het verkeerde keelgat schoot is dat premier Mark Rutte sterk de nadruk legde op het eigenbelang voor Nederland. "GroenLinks zit daar heel anders in. Wij vinden echt dat mensenrechten de basis moeten zijn voor een samenwerking." De nadruk zou moeten worden gelegd op het belang van zo'n missie. Wat het oplevert zou een bijkomstigheid moeten zijn.

Ook wees Van Tongeren erop dat de Verenigde Staten vrijdagavond toezegden dat de grenzen weer worden opgengesteld voor Nederlands rundvlees. Hierdoor zou de indruk kunnen ontstaan dat sprake is van ruilhandel. "Stel dat je soldaat bent, dan wil je toch niet daarheen om intelligence te verzamelen zodat wij weer een paar handelscontacten met de VS op orde hebben? "

Het kabinet stemde vrijdag zoals verwacht in met een bijdrage van zo'n 380 militairen aan de missie. Zij gaan voornamelijk inlichtingen verzamelen en blijven tot eind 2015 in het Afrikaanse land. De militairen gaan deel uitmaken van de VN-missie, die onder leiding staat van oud PvdA-minister Bert Koenders. Het noorden van Mali viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep daarop in met een militair offensief.