Afsluiting Nederland-Ruslandjaar gaat door

De afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar gaat door en vindt zoals gepland op 9 november plaats in Moskou. Dat hebben premier Mark Rutte en de Russische president Vladimir Poetin maandag afgesproken in een telefoongesprek.

Zowel Poetin als Rutte willen dat het Nederland-Ruslandjaar op een goede manier wordt afgesloten. Beiden vinden dat de recente reeks incidenten goede betrekkingen niet in de weg staan.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de afsluiting van de viering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland, een concert van het Concertgebouworkest, aanwezig. Mogelijk zullen ze Poetin daar ontmoeten, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Rutte en Poetin spraken ook over de diplomatieke situatie tussen de landen. Die is gespannen vanwege onder meer de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag eerder deze maand. Vorige week werd bovendien in Rusland een Nederlandse diplomaat mishandeld.

Het initiatief voor het telefoongesprek kwam van Rutte. In het gesprek werd van twee kanten benadrukt dat de recente incidenten moeten worden overkomen, 'zodat de blik weer op de toekomst kan worden gericht', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. "De onfortuinlijke incidenten staan de goede betrekkingen niet in de weg."

Verschillende oppositiepartijen gaven vorige week te kennen dat het jaar waarin de bilaterale betrekkingen worden gevierd moest worden beëindigd. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) was dat echter niet van plan.