VVD wil Ruslandjaar niet beëindigen

Regeringspartij VVD wil het Ruslandjaar niet beëindigen. Dat heeft Kamerlid Han ten Broeke donderdag gezegd tijdens het debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Rusland.

Ten Broeke gaat hiermee tegen de opstelling van veel van zijn collega's in. De PVV, SP en D66 riepen tijdens het debat op tot af- of uitstel. "Wij gaan niet een verhouding van vierhonderd jaar in de waagschaal stellen", zei Ten Broeke echter. "Wij gaan niet de handelsrelatie van dertig miljard op het spel zetten."

Het is zaak om het hoofd koel te houden en Timmermans 'alle ruimte' te geven om de 'infame daad' op te lossen. "Tot het is opgehelderd staat de relatie met de Russen fors onder druk", zei hij. Het is goed dat de minister meteen contact heeft gezocht met zijn Russische ambtgenoot, zei Ten Broeke.

Ten Broeke haalde hard uit naar D66'er Sjoerd Sjoerdsma, die meteen na het bekend worden van de mishandeling via Twitter liet weten dat het vriendschapsjaar moest worden beëindigd. Dat Sjoerdsma niet wil dat het bezoek van koning Willem-Alexander doorgaat, noemde Ten Broeke eveneens onverstandig. D66 maakt Willem-Alexander hiermee tot 'pion' in de betrekkingen met Rusland.

Vrijwel alle Kamerleden eisten dat Nederlandse diplomaten in Rusland hun werk veilig moeten kunnen doen.