Rusland 'betreurt' aanval op Nederlandse diplomaat

Rusland betreurt het incident waarbij een Nederlandse diplomaat in Moskou was betrokken. Dat meldt het Russische ministerie van buitenlandse zaken, schrijft het Russische persbureau Interfax. De autoriteiten doen hun best om de aanvallers van de diplomaat op te pakken, meldt het ministerie verder volgens het persbureau.

Onno Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, werd dinsdagavond mishandeld. Twee mannen die zich voordeden als elektriciens zouden rond 19.00 uur achter de thuiskomende Elderenbosch de woning binnen zijn gegaan. Daar smeten ze hem tegen de vloer. Nadat ze hem hadden vastgebonden, haalden ze volgens Russische media alles overhoop.

Elderenbosch raakte lichtgewond, maar maakt het volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels goed.

De verklaring van Rusland komt een stuk sneller dan de excuses van Nederland aan Rusland toen de Russische diplomaat Dmitri Borodin twee weken geleden werd gearresteerd. De man werd op een zaterdag aangehouden en kort in een cel gezet op verdenking van kindermishandeling. Als diplomaat geniet hij volledige immuniteit en onschendbaarheid en had hij dus niet mogen worden opgepakt.

Volgens Rusland was er geen sprake van dat Borodin zijn kinderen mishandelt. De reden van de arrestatie zou 'absoluut geknutseld' zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bood zijn excuses pas de woensdag na die zaterdag aan. Hij zei daar wel bij begrip te hebben voor de handelwijze van de agenten.