Nederland sleept Rusland voor Zeerechttribunaal
Nederland stapt definitief naar het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag aangekondigd.
De stap komt niet als een verrassing. Nederland startte twee weken geleden al een arbitrageprocedure op grond van het Zeerechtverdrag. Als onderdeel van deze procedure had Rusland tot maandag de tijd om tegemoet te komen aan de Nederlandse eisen. Omdat dit niet is gebeurd, zal de regering het tribunaal nu verzoeken om een 'voorlopige maatregel' voor de vrijlating van het schip en de bemanning.
Het Zeerechttribunaal is onderdeel van de Verenigde Naties en de uitspraken zijn bindend voor de lidstaten. De procedure wordt gevoerd op basis van het Zeerechtverdrag van de VN uit 1982 waarbij zowel Rusland als Nederland zijn aangesloten. Nederland stapt naar het tribunaal omdat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart.
Naar verwachting volgt binnen twee à drie weken in Hamburg een zitting waar Nederland en Rusland hun zaak kunnen bepleiten. Een oordeel wordt over ongeveer een maand vanaf nu verwacht.
Mocht het Zeerechttribunaal Nederland gelijk geven, dan betekent dat nog niet dat de opvarenden daadwerkelijk vrijkomen. Het staat Rusland namelijk ook vrij om de bemanning strafrechtelijk te vervolgen onder Russisch recht, schreef Timmermans eerder al aan de Tweede Kamer.
En dat is precies wat gebeurt: de bemanning wordt vervolgd voor piraterij, waar in Rusland een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op staat. Dat is de reden waarom Timmermans de afgelopen weken vooral hamerde op een diplomatieke oplossing van het conflict.
Nederland is bereid om de procedure in Hamburg te staken als Rusland bereid is te overleggen over de kwestie maar alleen 'nadat het schip en de bemanning zijn vertrokken', schrijft Timmermans maandag.
De Arctic Sunrise werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht nadat de opvarenden protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Alle dertig opvarenden, onder wie de machinist Mannes Ubels en activist Faiza Oulahsen zitten nog steeds in de cel in Moermansk. Zij krijgen consulaire bijstand.