Ruslandjaar gaat voorlopig door

Het Ruslandjaar gaat voorlopig door volgens plan, inclusief het bezoek van koning Willem-Alexander. Dat is de uitkomst van het debat donderdag in de Tweede Kamer over de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Moskou.

Verschillende oppositiepartijen gaven de afgelopen dagen te kennen dat het jaar waarin de bilaterale betrekkingen worden gevierd, moesten worden beëindigd. Onder meer D66, de SP en PVV vonden dat. Ook regeringspartij PvdA kondigde bij monde van Michiel Servaes aanvankelijk aan dat het jaar 'on hold' moest worden gezet.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) was dat echter niet van plan. En Servaes diende geen motie in om het kabinet ertoe te bewegen daadwerkelijk een pas op de plaats te maken met het Ruslandjaar. Wel riep hij per motie op om er bij Rusland op aan te dringen dat de veiligheid van diplomaten wordt gegarandeerd. Ook moet Nederland de mensenrechten onder de aandacht blijven brengen bij het land.

De oppositie diende geen enkele motie in. Ook de aanvrager van het debat, D66'er Sjoerd Sjoerdsma, liet een motie achterwege. Vlak nadat bekend was geworden dat de diplomaat was mishandeld, liet Sjoerdsma op Twitter al weten dat het Ruslandjaar wat hem betreft wordt beëindigd.

Timmermans toonde zich wel bereid om het programma te ontdoen van overbodige franje, maar in de activiteiten wilde hij niet snijden. Ook het bezoek van de koning kan vooralsnog doorgaan. Juist door nu al te besluiten om het bezoek te annuleren, wordt Willem-Alexander onderdeel van een politiek spel, zei hij. Coalitiepartij VVD steunde de opstelling van de minister.

Pas als meer duidelijk is over de mishandeling van de diplomaat kan worden besloten het bezoek alsnog te schrappen, bijvoorbeeld als duidelijk wordt dat de Russische autoriteiten achter het incident zitten. De Kamer praat na het herfstreces verder over de zaak.