Zelfmoord huisarts reden voor overleg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met de zorgkoepels in gesprek vanwege de onrust die onder artsen is ontstaan na de zelfmoord van een huisarts uit Tuitjenhorn vorige week. De 58-jarige man was kort daarvoor op non-actief gesteld in verband met twijfels bij een euthanasiegeval.

De inspectie wil met onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de landelijke artsenfederatie KNMG en de brancheorganisatie van apothekers KNMP om tafel om te praten over 'verantwoorde zorg rond het levenseinde'. "De inspectie wil duidelijkheid geven over haar afwegingen en werkwijze in het toezicht op verantwoorde zorg aan terminaal zieke patiënten", aldus de IGZ dinsdag in een verklaring op haar website.

De artsen hadden eerder er dinsdag bij de inspectie op aangedrongen openheid van zaken te geven. De inspectie begrijpt dat de artsen duidelijkheid willen en onderschrijft het belang van transparantie. "Van een toezichthouder mag echter ook zorgvuldigheid verwacht worden", aldus de inspectie.

De inspectie bekijkt nog of het onderzoek naar het euthanasiegeval nog voortgezet moet worden. De LHV en KNMG dringen er in ieder geval op aan dat wel te doen. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie is al wel stopgezet vanwege de dood van de man.