Nederlandse vader ontvoert zoon in Suriname

Een Nederlandse vader heeft zijn 7-jarige zoon ontvoerd in Suriname. Hij kreeg hulp van programmamaker John van den Heuvel toen hij zijn zoon uit school ophaalde, melden Surinaamse media. In zijn programma Ontvoerd herenigt Van den Heuvel ouders met hun kinderen. De advocaat van de schoonouders, waar de jongen verbleef, stelt tegenover Starnieuws dat door de ontvoering de soevereiniteit van Suriname is geschonden.

De jongen was in 2010 met zijn inmiddels overleden moeder op vakantie in Suriname. De ouders van de moeder zouden toen hebben ontdekt dat ze regelmatig ernstig werd mishandeld door de vader, met wie ze samenwoonde. Daarop werd besloten dat ze niet zou terugkeren naar Nederland. Later overleed de moeder en sindsdien woont de jongen bij zijn grootouders.

Uit uitgebreide rapporten van een kinderarts en een psycholoog blijkt volgens Starnieuws dat de jongen ernstig was getraumatiseerd doordat zijn vader zijn moeder mishandelde. Daarom kregen de grootouders in Suriname de voogdij. In Suriname begon de jongen volgens de advocaat op te leven. Hij zou steeds hebben aangegeven nooit meer naar zijn vader te willen.

Een rechtbank en een gerechtshof in Nederland zouden hebben bepaald dat de jongen moet worden toegewezen aan zijn vader, maar dat vonnis zou uiteindelijk zijn vernietigd door de Hoge Raad. Het vonnis is dan ook niet omgezet in een Surinaams vonnis. De Surinaamse rechter bekijkt nog wat de Nederlandse zaak voor de voogdij betekent.

Dat zonder Surinaams vonnis een kind in Suriname is meegenomen, is volgens de advocaat een schending van de Surinaamse soevereiniteit. Volgens haar heeft de Nederlandse ambassade 'op slinkse wijze' meegewerkt aan de ontvoering door een paspoort van het kind aan de vader te geven. In het verleden kreeg Van den Heuvel voor zijn programma vaker medewerking van de Nederlandse autoriteiten.

Aan Surinaamse grensposten is volgens Starnieuws doorgegeven dat de vader het land niet mag verlaten met zijn kind, maar het is onduidelijk of hij nog in het land is. John van den Heuvel stelt volgens De Ware Tijd dat zijn redactie de kwestie 'diepgaand' heeft onderzocht op juridische en sociale aspecten. De jongen zou het goed maken, maar indien nodig is professionele hulp beschikbaar. De vader zou 'diep gegriefd' zijn door de suggestie dat de jongen is ontvoerd. De hereniging is overigens gefilmd.