NPO: samenvoeging met regionalen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil dat regionale omroepen met de landelijke omroep worden samengevoegd tot één publieke mediadienst. Dat schrijft NPO-voorzitter Henk Hagoort in een brief aan staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) die RTL Nieuws vrijdag online heeft gezet.

De integratie is volgens Hagoort nodig om 'slagvaardig' te kunnen opereren in een medialandschap dat 'in de toekomst steeds meer gedomineerd zal worden door internationale kapitaalkrachtige partijen'. "Zeker nu sprake is van teruglopende budgetten."

Dekker had de NPO gevraagd vier vormen van samenwerking te onderzoeken. De NPO is 'groot voorstander' van het model dat het verst gaat. De regionale omroepen worden volledig opgenomen in de landelijke publieke omroep en houden als organisatie op te bestaan. Er komt dan 'één voor de samenleving herkenbare partij' die het publieke aanbod op de landelijke en regionale kanalen op elkaar kan afstemmen.

De NOS krijgt in het model waar de NPO voor kiest de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de nieuws- en sportredacties van de regionale omroepen. De overige redacties worden onderdeel van de NTR. De NPO benadrukt dat het de bedoeling is dat de regioredacties zo veel mogelijk behouden blijven. "Het gaat er vooral om om bestuurslagen weg te nemen. Op die manier kan de efficiency omhoog", aldus een woordvoerder.

De NPO vindt wel dat de regionale omroepen voor de samenvoeging eerst 25 miljoen euro moeten bezuinigen, zoals in het regeerakkoord staat. "De NPO is al twee keer zwaar aangeslagen door de bezuinigingen en moet rekening houden met verdere terugloop van middelen als gevolg van dalingen in de Ster-inkomsten", aldus Hagoort.

De keuze van de NPO valt slecht bij de dertien regionale omroepen. Ze willen best samenwerken, maar willen niet worden 'opgeslokt' door de landelijke omroep. "Natuurlijk willen we intensief samenwerken met de Brabantse kranten, collega-omroepen en ook met de NOS", reageert directeur van Omroep Brabant Henk Lemckert. "Zolang dat maar gebeurt met respect voor ieders identiteit en autonomie."

Directeur van RTV Drenthe Dink Binnendijk spreekt van een 'slecht plan'. Volgens hem kan een landelijke omroep nooit het nieuws uit de regio halen zoals een regionale omroep dat kan. Een samenwerking met de NPO om kosten te besparen vindt hij wel een goed idee.

Directeur van RTV Rijnmond Eric Wehrmeijer noemt de plannen niet realistisch. "Dit plan staat zo ver af van de realiteit dat wij ervan uitgaan dat dit niet zal gebeuren." Omroep West-directeur Gerard Milo is bang voor een 'verschraling van de regionale journalistiek'.