McQuaid woedend om aantijgingen corruptie

Voorzitter Pat McQuaid heeft woedend gereageerd op een gelekt document waarin de wielerunie UCI wordt beschuldigd van corruptie. De integriteit van de Ier wordt bovendien ter discussie gesteld. "Deze aantijgingen zijn volledig verzonnen", laat McQuaid weten in een verklaring. "Ze worden niet gesteund door bewijs."

In het dossier staat onder meer dat McQuaid en zijn voorganger Hein Verbruggen vorig jaar zomer 250 duizend euro vroegen aan de eigenaar van een wielerploeg. In ruil daarvoor zouden ze het team dan promoten. Hun opzet slaagde niet, omdat de eigenaar weigerde.

McQuaid zou bovendien de dopingregels hebben versoepeld, toen Lance Armstrong in 2009 zijn comeback maakte. De Amerikaan mocht terugkeren ook al was hij nog niet zes maanden lang op doping gecontroleerd, zoals de regels voorschrijven. Als tegenprestatie deed Armstrong mee aan de Ronde van Ierland. Vrienden van McQuaid zitten in de organisatie van die koers.

Verder zou de UCI hebben geprobeerd de positieve dopingtest van Alberto Contador stil te houden in ruil voor geld. Omdat de media lucht kregen van de zaak, ging die deal niet door. In totaal worden er in het dossier twaalf punten aangestipt die moeten bewijzen dat sprake is van corruptie binnen de wielerunie.

Het document zou zijn geschreven door Igor Makarov, die deel uitmaakt van het uitvoerend comité van de UCI. De Rus staat aan het hoofd van Katusha, dat vorig jaar om ethische redenen geen licentie kreeg voor de World Tour. Die beslissing werd door het sporttribunaal CAS evenwel teruggedraaid.

"Dit is een lasterlijke aanval op mijn persoon, met een politieke agenda die totaal verachtelijk is", reageert McQuaid, die sinds 2005 aan het hoofd staat van de internationale wielerunie. "Helaas past het volledig binnen de tactiek die mijn tegenstanders hanteren. De ethische commissie van de UCI heeft deze zaak al proberen te onderzoeken", vervolgt de Ier. "De commissie vroeg Makarov om een kopie van het document, maar hij weigerde die te verstrekken. Dat feit spreekt al voor zich."