Griekenland sluit staatsomroep

De zenders van de Griekse staatsradio- en televisie zijn dinsdagavond uit de lucht gegaan. De regering heeft aangekondigd dat de staatsomroep ERT wordt ontbonden en dat de installaties worden 'veiliggesteld'. De omroep zal na een reorganisatie 'zo spoedig mogelijk' weer worden geopend, maar met beduidend minder personeel.

Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou noemde de staatsomroep 'een toonbeeld van een uniek gebrek aan transparantie en van ongelooflijke verspilling'. "Het kost drie tot zeven keer zoveel als andere televisiestations en heeft vier tot zes keer zoveel personeel - voor minder kijkers, ongeveer de helft van een gemiddelde particuliere zender."

De reorganisatie bij de staatsomroep is het eerste massaontslag in de publieke sector in Griekenland. Als onderdeel van een financieel reddingsplan heeft het land beloofd tot 2015 vijftienduizend banen bij de overheid op te heffen.

Het besluit veroorzaakt diepere barsten in de door conservatieven geleide regeringscoalitie. Het ministeriële besluit gaat onmiddellijk in, maar vereist op termijn nog wel goedkeuring van het parlement. De regeringspartijen Pasok en Democratisch Links hebben al laten weten het besluit 'met terugwerkende kracht' ongeldig te zullen verklaren.

Volgens Pasok hebben de conservatieven van premier Antonis Samaras het opheffen van de ERT een noodzakelijke stap genoemd om de volgende tranche van een noodkrediet van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds veilig te stellen. Griekenland heeft inmiddels ongeveer 200 miljard van het 240 miljard euro omvattende pakket ontvangen. Inspecteurs van de trojka van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank zijn deze week in Athene om de verlangde bezuinigingen en hervormingen opnieuw te toetsen.

Alle Griekse huishoudens betalen via de elektriciteitsrekening mee aan de staatsomroep, ook de mensen die geen radio- of televisietoestel bezitten. De ERT heeft niet het prestige van bijvoorbeeld de Britse BBC, maar was altijd nog een eiland van kwaliteitsprogramma's in een medialandschap dat wordt gedomineerd door particuliere zenders. Maar de staatsomroep is ook door opeenvolgende Griekse regeringen gebruikt om politieke vrienden goedbetaalde vaste banen te bezorgen.