Nederland één miljard euro korting in akkoord begroting EU
Nederland krijgt een korting van één miljard euro op de jaarlijkse afdracht aan de Europese Unie. Dit staat in het akkoord over de EU-meerjarenbegroting tussen de Europese regeringsleiders dat vanochtend is bereikt. De Britse premier en momenteel EU-voorzitter Blair heeft dit bekendgemaakt.
Minister-president Balkenende heeft de afgelopen twee dagen hard gewerkt om dit akkoord van 2007 tot 2014 te bereiken. Eerdere pogingen om de Nederlandse begrotingswens te realiseren in Berlijn, Londen en Parijs mislukten. Omdat Nederland netto het meest afstaat aan de EU, wilden Balkenende en de Tweede Kamer pertinent minder betalen. "Dit akkoord is echt voor de poorten van de hel weggesleept", zo zegt een bron rondom de onderhandelingen.
Van de automatische korting die de Britten jaarlijks krijgen, moet het land nu 10,5 miljard euro inleveren. Blair was oorspronkelijk van plan het niet verder te laten komen dan een daling van acht miljard euro, maar kon de druk van de Duitse Kanselier Merkel en de Franse president Chirac niet aan. Laatstgenoemden hebben gezorgd voor een stijging van het totaalbedrag van de begroting.
Blair heeft hiertegenover wel voor elkaar gekregen dat er in 2008 of 2009 een mogelijkheid tot herziening van de gehele Europese begroting is, waaronder de landbouwuitgaven. Parijs probeerde deze mogelijkheid lange tijd tegen te houden, omdat Frankrijk het grootste slaatje slaat uit de landbouwsteun. De Europese Commissie heeft de taak gekregen de herziening op te zetten.
De achtergebleven Oost-Europese EU-lidstaten worden met de nieuwe meerjarenbegroting minder gesteund op financieel gebied. Toen Polen en Hongarije hiertegen protesteerden, werd het bedrag toch een beetje hoger gemaakt. Vanaf 2007 is het voor de nieuwe lidstaten gemakkelijker een beroep te doen op de regiosteun.
Blair vindt het bereikte een "modern akkoord dat de arme lidstaten van de Europese Unie meer helpt". Volgens Blair wordt de daling van het Britse voordeel op de begroting direct doorgesluisd naar de arme lidstaten. Het is zijn bedoeling dat hij daarmee het Britse financiële verlies in eigen land kan verkopen. De Britse populaire pers en conservatieve oppositie hadden hem onder zware druk gezet om voet bij stuk te houden op dit gebied.
Vandaag werd eveneens een akkoord bereikt om Macedonië kandidaat-lidstaat te laten worden. Daarbij is wel overeengekomen dat er de komende tijd geen onderhandelingen worden gestart met het Balkan-land.