NSA hackte Chinese computers

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft sinds 2009 honderden keren ingebroken in Chinese computers. Dat heeft Edward Snowden, de man die onthulde dat NSA op grote schaal telefoon- en internetverbindingen aftapt, gezegd in een interview met de South China Morning Post. 

De NSA snuffelde in computers in Hong Kong en China zelf. Doelen waren onder meer de universiteit van Hong Kong maar ook ambtenaren, ondernemers en studenten. Wereldwijd zou NSA bij meer dan 61 duizend computers zijn ingebroken. De onthullingen van Snowden inzake de inbraken in Chinese computers zijn brisant. De Amerikaanse regering heeft altijd geroepen dat computers in de VS doelwit waren van Chinese aanvallen.

Het fenomeen was een voornaam thema bij het beraad tussen president Barack Obama en de eerste man van de Chinese communistische partij, Xi Jinping, afgelopen weekeinde.

Snowden noemt zichzelf in het interview een gewone Amerikaan die gelooft in de vrijheid van meningsuiting. ''Ik ben geen verrader noch een held.'' Snowden zegt ook dat hij in Hong Kong wil blijven. Hij hoopt op een eerlijk proces mocht hij op verzoek van de VS worden opgepakt om uitgeleverd te worden. ''Ik heb vertrouwen in de rechtsstaat Hong Kong."