De Graaf betreurt ophef over 'weren' Wilders

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf betreurt het dat de indruk is ontstaan dat hij PVV-leider Geert Wilders met opzet uit de commissie heeft gehouden die bij de inhuldiging op 30 april koning Willem-Alexander begeleidde. Dat schrijft De Graaf in een woensdagavond verstuurde brief.

"Ik neem afstand van de suggestie dat ik een kunstgreep heb toegepast en dat ik er een stokje voor heb gestoken dat de heer Wilders deel zou uitmaken van de commissie van in- en uitgeleide", schrijft De Graaf. De brief is gericht aan PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marcel de Graaff. De overige fractievoorzitters in de senaat hebben een kopie ontvangen.

De Volkskrant meldde woensdagochtend dat De Graaf de samenstelling van de commissie heeft gemanipuleerd, omdat hij het onwenselijk zou hebben gevonden dat Wilders de nieuwe koning zou begeleiden. Wilders reageerde woedend, en stelde dat De Graaf moest 'opkrassen'.

Volgens De Graaf is er geen sprake van manipulatie. Bij de samenstelling van de commissie is gekeken naar anciënniteit en een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Ook mocht er slechts één lid per partij zijn. Aan het benaderen van Wilders is De Graaf naar eigen zeggen simpelweg niet toegekomen. "Ik heb mij wel gerealiseerd dat, indien ik wel aan de heer Wilders zou zijn toegekomen, veel aandacht op hem zou zijn gericht."

De Graaf wijst er verder op dat hij alle partijen in de Eerste Kamer ruim vooraf heeft gemeld hoe hij de commissie wilde samenstellen. Daarop kwamen louter instemmende reacties, stelt De Graaf.

Behalve de PVV in de Eerste Kamer heeft ook de Tweede Kamer om opheldering gevraagd. De Tweede Kamer ontvangt naar verwachting donderdag een brief van De Graaf.