Buma hekelt 'bloedeloos kabinet'

Het kabinet van VVD en PvdA blijft steken in het doorgeschoten individualistisch marktdenken van rechts en de allesbeheersende overheid van links. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het congres van zijn partij. Volgens hem moet de overheid een stap terug doen en ruimte bieden aan de samenleving.

"De liberalen gaven ons een kapitalisme dat ons hele bestaan heeft vercommercialiseerd", aldus de CDA-leider in Den Bosch. Dat heeft volgens hem geleid tot een grotere ongelijkheid en bracht de wereldeconomie in 2008 aan de rand van de afgrond. "Het socialisme gaf ons de illusie dat alle problemen door de staat konden worden opgelost." Dat leidde volgens hem tot een verzorgingsstaat die de mensen gevangen houdt in achterstand.

Op het congres presenteerde Buma zijn medechristendemocraten een aantal principes voor een ander Nederland, waarin volgens de Fries mensen centraal moeten staan. "De overheid heeft zich vervreemd van de burger. Juist door steeds meer te doen." Dat moet wat hem betreft veranderen. Initiatieven van onderop moeten de ruimte krijgen.

In dat kader vindt Buma dat iedereen moet bijdragen aan de samenleving. Ook pleitte hij voor een eerlijke economie, het aanpakken van profiteurs en het beschermen van de familie als fundament van de samenleving.

Wat Europa betreft keerde de CDA-leider zich tegen een ongebreidelde uitbreiding van de Europese Unie en overmatige bemoeizucht. Ook zou de politiek wat hem betreft meer oog moeten hebben voor de lange termijn.